notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi is az az ASP.Net Ajax Extender Toolkit?

hirdetes

Az ASP.Net Ajax Extender Toolkit

Kövi Bálint
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kipróbáltuk az ASP.Net Ajax Extender Toolkit-et, amellyel az ASP.Net vezérlők kliens oldali viselkedését tudjuk bővíteni, kényelmesebbé tenni. Cikkünkben összefoglaltuk a Toolkit használatát és néhány igen hasznos vezérlő működési elvét.

ASP.net

A Toolkit beszerzése

Az Ajax Extender Toolkit két változatban áll rendelkezésre: az ASP.Net 3.5 valamint az ASP.Net 2.0 verzióihoz. Utóbbi esetben le kell töltenünk az ASP.NET AJAX 1.0 csomagot is, mielőtt telepítjük az Extender Toolkit-et. Jó hír, hogy a Toolkit forráskódja is elérhető az érdeklődők számára mindkét verzió esetében.

A telepítés egyszerű, és jól dokumentált, minden lényeges információ elérhető a http://www.asp.net/ajax/ajaxcontroltoolkit/ oldalon.
Az alábbiakban áttekintést adunk néhány hasznos vezérlőről.

AlwaysVisibleControl

Az AlwaysVisibleControl Extender-t a legtöbb ASP.Net vezérlőhöz hozzárendelhetjük: hatására a vezérlő a képernyő meghatározott részére rögzül, és onnan szkrollozás hatására sem mozdul.

hirdetes

ConfirmButton

Ez a gombokhoz köthető vezérlő arra szolgál, hogy a gomb eseménykezelőjének meghívása előtt a felhasználótól megerősítést kér a művelet elvégzésére. Hasznos lehet a kritikus műveletek véletlen kattintások miatti nem kívánt végrehajtása ellen. Meg kell említeni, hogy hasonló működés viszonylag egyszerűen elérhető a JavaScript confirm függvénye segítségével, azonban az ilyen módon felugró megerősítő ablak a kinézete a böngészőprogramtól is függ.

FilteredTextBox

Ezt a vezérlőt TextBox vezérlőkhöz köthetjük. Hatására már kliensoldalon is megtörténik a szövegdobozba írt karakterek ellenőrzése - nem is enged más karaktert megadni. Hasonló működést itt is elérhetünk egyszerű JavaScript függvények megírásával, viszonylag kevés idő befektetéssel.

hirdetes

TabContainer - TabPanel

WinForm-os felületeken megszokott füles felületeket hozhatunk létre. Egy TabContainer-hez több TabPanel-t is meghatározhatunk, ráadásul ezek külalakját is testreszabhatjuk.

TextBoxWaterMark

Szintén TextBox vezérlőkhöz kapcsolódó bővítmény: ha a szövegdobozban nincs szöveg, akkor a fejlesztő által megadott segítő szöveg jelenik meg benne. Amint a felhasználó a szövegdobozra kattint, ez a szöveg eltűnik.

Példák

A cikkben ismertetettnél sokkal több vezérlő áll rendelkezésünkre; valamennyire láthatunk példakódot és működési elvet a http://www.asp.net/AJAX/AjaxControlToolkit/Samples/ címen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

audit

auditbizonyítékok nyerésére és ezek objektív kiértékelésére irányuló... Tovább

megfelelõség

egy követelmény teljesülése 1. MEGJEGYZÉS: Ez a meghatározás... Tovább

Tovább a lexikonra