notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az ASP, PHP és a HTML programnyelvek összehasonlítása

hirdetes

Az ASP, PHP és a HTML programnyelvek összehasonlítása

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Dinamikus weboldak létrehozásánál mind az ASP, mint a PHP népszerû nyelv. Mindkettõ segítségével dinamikusan irathatunk ki HTML oldalakat, érhetünk el adatbázisokat, építhetünk fel komoly üzleti logikát, mégis sok különbség adódik köztük.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

HTML

Ha csak egyszerûbb honlapot szeretnénk, és nincs szükségünk pl. árlistánk dinamikus frissítésére, akkor jöhet jól a sima, statikus HTML oldalak készítése. Egy ilyen oldal inkább egy internetes névjegykártyaként funkcionál, a tartalom szerkesztése a laikusok számára nehézkesebb, gyakran módosuló adatok megjelenítése ilyen módon nem javasolt.
Ha komolyabb weblapot szeretnénk, akkor célszerû valamilyen webes szkriptnyelvet használnunk.

ASP

Az ASP az Active Server Pages rövidítése. Az ASP Microsoft technológia, amit általában a szintén Microsoft által jegyzett IIS (Internet Information Server) szerverrel együtt szokás használni. Elsõ változata 1996 decemberében jelent meg.

PHP

A PHP nyelvet Rasmus Lerdorf fejlesztette ki 1994-ben eredetileg azzal a céllal, hogy önéletrajzát megjelenítse, és az azokat megtekintõ felhasználók számáról adatokat gyûjtsön. Ebbõl a projektbõl nõtte ki magát a ma ismert PHP, amelynek fejlesztésébõl Zeev Suraski and Andi Gutmans is kivette a részét.

Költségek

ASP szkriptek futtatásához Windowsos IIS szervert szoktak használni, ami nem ingyenes. PHP-t általában Linuxon szoktak futtatni, Apache szerverrel, ami nem igényel külön beruházást.

hirdetes
Az ASP-hez MS-SQL adatbázist szoktak használni, amelynek az árát szintén hozzá kell számítani a kezdeti költségekhez. PHP-hoz pgSQL, vagy MySQL adatbázis van az esetek túlnyomó részében, ezeket ingyenesen letölthetjük.

Platformok

ASP-t lehet egy Apache::ASP-nek nevezett kiegészítéssel bármilyen platformon lehet futtatni, amelyre az Apache webszervert le lehet fordítani, de inkább a Windows szerverek a jellemzõek.
A PHP támogatottsága viszonylag nagyobb, fel lehet telepíteni többek között OmniHTTPd, Xitami, iPlanet szervekre, de még a Microsoftos PWS illetve IIS is szerepel a hozzárendelhetõ webszerverek listáján.

Hasonló nyelvek

A PHP Perlre, illetve C++-ra emlékeztet, de biztosít olyan elemeket is, amelyekkel Algol alapú nyelvekhez hasonlóvá tudjuk tenni programjainkat.
Itt egy rövid példa a vezérlõstruktúrák kinézetére:

$a=5;
$b=3;
if ($a == 5) {
  echo 'Perl/C++ stílusban'
}
if ($b == 3):
  echo 'Algol stílusban'
endif;

Az Interneten megtalálható példák, forráskódok alapján kijelenthetjük, hogy legtöbbször a Perl/C++ stílust szokták használni.

Az ASP-hez is két szkriptnyelv használatos. Az egyik a VBScript, ami egy modern Basic dialektus, a másik a JScript. Utóbbi a JavaScriptre hasonlít.
A fenti PHP kód VBScript-es, illetve JScript-es megfelelõje:

Dim a
a=5
If (a = 5) Then
  document.write("VBScript")
End If

var b = 3;
if (b == 3) {
  document.write("JScript");  
}

Adatbázisok

ASP-vel ADO-s DSN stringekkel lehet különbözõ adatbázisokhoz csatlakozni, ezért az adatkezelés független az adatbázis típusától.

hirdetes
A PHP-nak vannak külön saját, beépített függvényei többek között MySQL, pgSQL, MS-SQL adatbázisokhoz való csatlakozáshoz, de léteznek ingyenesen használható wrapper függvény- illetve osztálygyûjtemények, amelyekkel egységesen lehet kezelni az adatbázis kapcsolatot, így egy esetleges késõbbi adatbázisváltás nem okoz problémát.

Következtetések

További megfontolandó szempont az, hogy a PHP-t könnyebb megtanulni, míg az ASP akkor nyújthat elõnyt, ha már amúgy is Microsoft technológiákat használunk.
A PHP elõnyei közé sorolható, hogy népszerû nyelv, így az interneten nagy kódbázis áll rendelkezésünkre.
Az ASP legújabb változatának, az ASP.NET megjelenésével viszont a Microsoft nagy technológiai elõnyre tett szert.
Magyaroszágon sajnos egyelõre még kevés olyan szolgáltató van, amelyik ASP (vagy ASP.NET) hostingot biztosít, azonban idõvel ez valószínûleg változni fog.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

referenciacsoport

A referenciacsoportok mindazok a csoportok, amelyek az ember attitűdjeire vagy magatartására... Tovább

Közösségi portál

Közösségi portálok - IWIW, Facebook, Twitter, Myspace és még sokan mások A közösségi... Tovább

Tovább a lexikonra