notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az ASP.NET áttekintése

hirdetes

Az ASP.NET áttekintése

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ASP.NET egy Microsoft által fejlesztett webfejlesztési technológia, amelynek használatával rövid idõ alatt lehet könnyedén webalkalmazásokat és webszolgáltatásokat létrehozni. A fejlesztõk dolgát a rendelkezésre álló széles területekre kiterjedõ osztálygyûjtemény egyszerûsíti.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Az ASP.NET áttekintése

Elõnyei közé sorolható, hogy a Windows alkalmazásfejlesztõk viszonylag egyszerûen térhetnek át webalkalmazások készítésére, mivel az ezzel a technológiával készülõ honlapok komponenseken (ASP.NET Web Forms) alapulnak, ahogy a Windowsos programok is. Az alkalmazás kifejlesztése gyakorlatilag a különbözõ komponensek eseményvezérlõinek kifejtésével történik.

Az ASP

Az ASP.NET elõdje az ASP, amelynek lehetõségei számos ponton korlátozottabbak. Ide tartozik az alkalmazandó nyelv kérdése - míg ASP esetében fõleg VBScriptet (ritkábban pedig JScriptet) használunk, addig az ASP.NET-tel a modernebb, objektumorientált VB.NET, C#, J# nyelvek között válogathatunk. (További nyelvek is rendelkezésre állhatnak, amennyiben azokat úgy írják meg, hogy alkalmazkodjanak a .NET keretrendszer lehetõségeihez.)

Session információk

Újítás továbbá a session információk automatikus kezelése. Megadható, hogy az egyes komponensek adatai átadásra kerüljenek-e a további oldalakra. Ez azért fontos, mert a web alapvetõen állapotmentes környezetnek számít, és más technológiák alkalmazása esetén a különbözõ információk átadása nagy terhet ró a programozóra.

Objektum orientált paradigma

A fejlesztõk közremûködését segíti az objektum orientált paradigma használata, Microsoft által biztosított fejlesztõkörnyezet ún. "Solution" alapú mûködése (leegyszerûsítve: egy Solution több projektet foghat össze), illetve az a tény is, hogy az egyes fejlesztõk a korábbi tapasztalatainak legjobban megfelelõ nyelvet választhatnak, mivel az ASP.NET önmagában nem számít programozási nyelvnek, csak keretet ad azoknak.

hirdetes

Code behind

Az egyik legjelentõsebb újítás az ASP-hez képest azonban az üzleti és a megjelenítési logika erõteljes szétválasztása. Minden oldalhoz megadhatunk ugyanis egy "Code behind" fájlt, ami az oldalon található vezérlõk eseménykezelõit tartalmazza.

A korábbi ASP.NET elõzõ verziók gyakran nem feleltek meg a webes szabványoknak, mûködésük fõleg Internet Explorer alá lett optimalizálva. Az elsõ változat után három és fél évvel, 2005 novemberében kiadott 2.0-ás verziótól kezdve azonban ez a probléma elhárult, a webszerver konfigurációjától függõen akár XHTML kimenetet is generáltathatunk. Ezen változat fontos újítása a 64 bites processzorok támogatása is, valamint a csomag tartamaz egy beépített webszervert is - nem kell tehát többé az IIS külön a fejlesztéshez történõ telepítésével bajlódnunk.

ADO.NET

Az adatbázisok elérése az ADO.NET segítségével történik, ami a .NET keretrendszerre optimalizált adatbázis elérést megvalósító komponensek gyûjteménye, és amit a korábbi ADO tapasztalatainak felhasználásával építettek fel. Elérhetünk vele többek között Access, Exchange, Informix, Microsoft SQL Server, MySql, Oracle, Sybase alapon futó adatbázis rendszereket.

hirdetes

Webszolgáltatások

Webszolgáltatások fejlesztéséhez is nagy segítséget nyújt az ASP.NET: a szerver és a kliens között a SOAP (Simple Object Access Protocol) üzenetkezelõ protokolon keresztül, XML üzenetek formájában folyik a kommunikáció. A Microsoft Visual Studio .NET pedig lehetõséget biztosít a megvalósítás alatt álló szolgáltatások felhasználóbarát tesztelésére is, egy "ideiglenes felhasználói felület" automatikus, a távoli függvényhez igazodó kialakításával, illetve az adott tartományban hívható függvények felkutatásával.

Néhány hasznos, a .NET keretrendszer által biztosított osztály a teljesség igénye nélkül: 

  • XML kezelõ
  • Titkosító
  • Adatbáziskezelo (ADO.NET)
  • Szálkezelõ
  • Reguláris kifejezés kezelõ
  • Matematikai mûveletek végzõ

Természetesen nem csak a Microsoft megoldását használhatjuk ASP.NET alapú weboldalak vagy szolgáltatások elkészítésére: dolgozhatunk például a Borland által nemrég kiadott Turbo család tagjaival (pl. C#, Delphi.NET), amelyeknek létezik ingyenes változata is. A Micorosft által ingyenes használható programcsomag a Visual Web Developer 2005 Express Edition nevet viseli.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

konvenciós ráta

A konvenciós ráta azt mutatja meg, hogy a látogatók hány százaléka vásárol/regisztrál az... Tovább

környezeti politika

környezeti politika Egy szervezet környezeti teljesítményére vonatkozó általános... Tovább

Tovább a lexikonra