notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Automatikusan hívja a mentőket a magyar fejlesztésű mobilapplikáció

hirdetes

Automatikusan hívja a mentőket a magyar fejlesztésű mobilapplikáció

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szerencsére nem mindennapos eset, de előfordul, hogy valaki közlekedési balesetet szenved, de nem képes segítséget – mentőt, tűzoltót vagy akár a családtagját – hívni. Egy magyar fejlesztésű applikáció az ilyen helyzetekben segít: automatikusan érzékeli a balesetet, és riasztja azt, akit, amit a felhasználó előzetesen beállított a készülékén. Ez lehet akár a 112-es egységes európai segélyhívó szám is.

Automatikusan hívja a mentőket a magyar fejlesztésű mobilapplikáció

A SYL (Save Your Life) appot úgy tervezték, hogy vészhelyzetként értékeljen bizonyos mértékű hirtelen lassulást – ami egy közlekedési balesetkor törvényszerűen bekövetkezik. Ha a szoftver több mint 2 G-t érzékel (ez a tervezők szerint egy 72,42 km/h-ról 1 másodperc alatt állóhelyzetre való lassulásnak megfelelő érték), akkor üzembe helyezi magát, és erről értesítést is küld a felhasználónak.


Ha a riasztás fals, netán a felhasználó úgy ítéli meg, hogy szükségtelen a segítséghívás, akkor 120 másodperce van arra, hogy inaktiválja a programot. Ha azonban az applikáció működését nem állítja le senki – tegyük fel az egyik legrosszabbat, például azt, hogy a felhasználó eszméletlen –, akkor annak algoritmusa behatárolja a készülék koordinátáit műholdas kapcsolatok vagy internet segítségével. Ha ez nem lehetséges, a vészhelyzeti üzenet az okostelefon utolsó ismert helyével kerül kiküldésre az előzetesen kiválasztott partnereknek, amelyek sorába – ahogy már írtuk – felvehető a 112-es egységes segélyhívó szám is, pár száz forintos, fizetős opcióként. (Az alapszoftver mindazonáltal ingyenes.)

hirdetes


Az applikáció a koordinátákon kívül továbbítja az alapvető fontosságú egészségügyi adatokat, így például a vércsoportot vagy a gyógyszerérzékenységet is.


 

Forrás: MTI.hu/HIRADO.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

tervezés és fejlesztés

folyamatok összessége, amely a követelményeket elõírt jellemzõkké vagy egy termék... Tovább

fedezetszámítás

A fix és változó költségekkel, valamint a termelési mennyiséggel operálva, a becsült... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország Tudomány