notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Az egerek ultrahangos énekét vizsgálták amerikai kutatók

Az egerek ultrahangos énekét vizsgálták amerikai kutatók

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Észak-Karolina állambeli Duke Egyetem kutatói hím egereken végzett kísérletben különítették el a neuronok egy kis csoportját az agyban, amelyek az ultrahang kibocsátásáért felelősek.

Az egerek ultrahangos énekét vizsgálták amerikai kutatók

A hím egyedek különös éneklésbe kezdenek, mikor egy ismeretlen nősténnyel találkoznak – olvasható a Science Daily hírei közt. A tudósok odáig jutottak a kutatásban, hogy az agyi neuronok mesterséges ki- és bekapcsolásával képesek „dalra fakasztani” az egereket nőstény jelenléte nélkül, sőt, el is némítani, még ha az állat szeretne is hangot kiadni.

 

A kísérlet azért is bír nagy jelentőséggel, mert a kutatók így közelebb kerültek annak a megértéséhez, hogy az emberek hogyan képesek a beszéd, és más kommunikációhoz szükséges hang előállítására. Katherine Tschida, a kutatás vezetője és kollégái a középagy PAG-nak (periaqueductalis szürkeállomány) nevezett részére fókuszáltak, mert előző kutatásokból már kiderült, hogy ez a terület felelős a vokalizációért.

hirdetes


A kutatók először meghatározták a helyet, majd elkülönítették a PAG-ban lévő speciális neuronokat, és kísérletezni kezdtek velük. Ezek a neuronok képezik a vokalizáció alapját. Egyfajta kapuként működnek – tette hozzá Tschida.

 

Optogenetikai eljárással – amelyben az idegsejtek működését fénnyel szabályozzák – a kutatók be tudták kapcsolni a neuronokat, amivel azonnal éneklésre bírták az egereket annak ellenére, hogy egyedül voltak.

hirdetes


Másrészről pedig a neuronok kikapcsolásával el tudták hallgattatni a hím egyedeket, még ha udvarolni is kívántak egy nősténynek. Érdekesség, hogy a nőstény egerek kevésbé érdeklődtek a csendes hímek iránt, amely szintén azt mutatja, hogy ez a különleges énektudás elengedhetetlen az egerek túlélésénél. A teljes tanulmány augusztus 7-én jelenik majd meg a Neuron tudományos lapban.

Forrás: MTI.hu/HIRADO.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 119

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Hírek Technológia Tudomány

Szótár

továbbengedés

hozzájárulás egy folyamat következõ szakaszába való továbblépéshez ... Tovább

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

Tovább a lexikonra