notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az egerek ultrahangos énekét vizsgálták amerikai kutatók

hirdetes

Az egerek ultrahangos énekét vizsgálták amerikai kutatók

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Észak-Karolina állambeli Duke Egyetem kutatói hím egereken végzett kísérletben különítették el a neuronok egy kis csoportját az agyban, amelyek az ultrahang kibocsátásáért felelősek.

Az egerek ultrahangos énekét vizsgálták amerikai kutatók

A hím egyedek különös éneklésbe kezdenek, mikor egy ismeretlen nősténnyel találkoznak – olvasható a Science Daily hírei közt. A tudósok odáig jutottak a kutatásban, hogy az agyi neuronok mesterséges ki- és bekapcsolásával képesek „dalra fakasztani” az egereket nőstény jelenléte nélkül, sőt, el is némítani, még ha az állat szeretne is hangot kiadni.

A kísérlet azért is bír nagy jelentőséggel, mert a kutatók így közelebb kerültek annak a megértéséhez, hogy az emberek hogyan képesek a beszéd, és más kommunikációhoz szükséges hang előállítására. Katherine Tschida, a kutatás vezetője és kollégái a középagy PAG-nak (periaqueductalis szürkeállomány) nevezett részére fókuszáltak, mert előző kutatásokból már kiderült, hogy ez a terület felelős a vokalizációért.

hirdetes


A kutatók először meghatározták a helyet, majd elkülönítették a PAG-ban lévő speciális neuronokat, és kísérletezni kezdtek velük. Ezek a neuronok képezik a vokalizáció alapját. Egyfajta kapuként működnek – tette hozzá Tschida.

Optogenetikai eljárással – amelyben az idegsejtek működését fénnyel szabályozzák – a kutatók be tudták kapcsolni a neuronokat, amivel azonnal éneklésre bírták az egereket annak ellenére, hogy egyedül voltak.

hirdetes


Másrészről pedig a neuronok kikapcsolásával el tudták hallgattatni a hím egyedeket, még ha udvarolni is kívántak egy nősténynek. Érdekesség, hogy a nőstény egerek kevésbé érdeklődtek a csendes hímek iránt, amely szintén azt mutatja, hogy ez a különleges énektudás elengedhetetlen az egerek túlélésénél. A teljes tanulmány augusztus 7-én jelenik majd meg a Neuron tudományos lapban.

Forrás: MTI.hu/HIRADO.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

rezervációs ár

A vevő szempontjából az a legmagasabb ár, amelyet egy vevő hajlandó fizetni egy... Tovább

minõségirányítási kézikönyv

dokumentum, amely meghatározza egy szervezet minõségirányítási rendszerét ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Technológia Tudomány