notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az intelligencia 7 típusa: ez az intelligencia típus kell leginkább a sikerhez

hirdetes

Az intelligencia hét típusa- mutatjuk melyik kell a sikerhez leginkább

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mindenki tudja, hogy nem vagyunk egyformák. Mindannyiunknak megvannak saját erősségeink és hiányosságaink, és akik igazán sikeresek szeretnének lenni az életben, azoknak tisztában kell lenniük saját tulajdonságaikkal.

Az intelligencia 7 fő típusa, és az az egy, amely a sikert meghatátozza

Howard Gardner, a Harvard Egyetem egyik professzora 1983-ban kiadott egy könyvet „Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences” címen, amelyben az intelligencia hét különböző típusát különböztette meg. Hardner szerint az intelligenciát nem egy skálán érdemes meghatározni (IQ), ugyanis az emberek többféle intelligenciában is lehetnek erősek, míg más intelligenciákban alulmaradhatnak. A következőkben először felsoroljuk a Gardner által leírt hét intelligenciát, majd szót ejtünk arról, hogy mely intelligenciára van szükséged a sikerekhez.

Az intelligencia hét típusa

1. Az intelligencia típusai: Verbális és nyelvi

Az erős verbális és nyelvi intelligenciával rendelkezők általában kiválóak az olvasásban, az írásban illetve a szavak és dátumok megjegyzése sem kihívás számukra. Ők azok az emberek, akik olvasással, jegyzeteléssel, és előadásokon képesek a leghatékonyabban tanulni. Az ilyen emberek agyában a bal fél az aktívabb, és az iskolában is remekül teljesítenek. Rengeteg kitűnő tanuló rendelkezik erős verbális és nyelvi intelligenciával, és sokukból lesznek orvosok, ügyvédek vagy szerzők.

hirdetes

2. Az intelligencia típusai: Logikai és matematikai

hirdetes

Az erős logikai és matematikai intelligenciával megáldottaknak – nem meglepő módon – remekül megy a matematika, jól bánnak a számokkal és stabil logikával rendelkeznek. Általában agyuk bal oldala kerül előtérbe, és remekül teljesítenek a hagyományos oktatásban – sok köztük a jeles tanuló. Ezekből az emberekből lesznek a legjobb mérnökök, tudósok, orvosok, könyvelők és pénzügyi szakértők.

3. Az intelligencia típusai: Testi és kinesztetikai

A testi és kinesztetikai intelligenciával rendelkezők fizikális tudásukban járnak mások előtt. Ők azok, akik mozgás közben, aktív tevékenységek során képesek a leghatékonyabban tanulni, és akik a fizikai tevékenységek közben érzik legkényelmesebben magukat (a focipályán, a táncparketten, egy színpadon, egy műhelyben, stb.) Közülük kerülnek ki a profi sportolók, táncosok, színészek, katonák, tűzoltók, sebészek, gépészek és számos egyéb aktív szakma legjobbjai.
 

Az intelligencia típusainak listájának folytatásáért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Google Wave

Mi is a Google Wave? A Google Wave egy új online eszköz, amellyel real-time, azaz valós idejű... Tovább

tervezés és fejlesztés

folyamatok összessége, amely a követelményeket elõírt jellemzõkké vagy egy termék... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kultúra Tudomány