notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az intelligencia 7 típusa: ez az intelligencia típus kell leginkább a sikerhez

hirdetes

Az intelligencia hét típusa- mutatjuk melyik kell a sikerhez leginkább

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az intelligencia 7 fő típusa, és az az egy, amely a sikert meghatátozza

Milyen intelligenciára van szükség a sikerhez?

Szóval melyik az a fent felsorolt intelligenciák közül, amely elengedhetetlen a sikerhez az élet minden területén? Nos, ez bizony az intraperszonális, azaz érzelmi intelligencia.

Az interperszonális intelligencia segít, hogy nagyon közvetlenül kommunikálhass saját magaddal, hogy úrrá lehess érzelmeiden és tetteiden. Például ha valaki kezd dühbe gurulni, de inkább nagy levegőket vesz és elszámol magában tízig, akkor ezzel erős intraperszonális intelligencia jeleit mutatja. Ilyenkor előbb saját magához szól, mielőtt ténylegesen kinyitná a száját, ezzel elkerülve, hogy olyasmiket mondjon, amiket utána megbánna.

Ez egy olyan intelligencia, amit nem szervezhetsz ki másoknak. Nem kérhetsz meg másokat, hogy tegyék rendbe a gondolataidat, és mélyen elbeszélgessenek tudatod legmélyebb rétegivel.

hirdetes
hirdetes

Sokan vannak, akik krízishelyzetben (mint amilyet most is tapasztalhatunk) elveszítik a józan eszüket, és hagyják, hogy érzelmeik diktálják, amit mondanak. Az érzelmekkel persze alapvetően nincs baj, de rengetegen vannak, akik a jelen helyzetben aktívan támadják mások eltérő véleményeit, és kapnak össze barátaikkal, szeretteikkel csak azért, mert nem rendelkeznek elég stabil intraperszonális intelligenciával.

Az, hogy valaki erős érzelmi intelligenciával rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy nincsenek érzelmei. Aki érzelmileg intelligens, az tudja, hogy teljesen normális dühöt érezni, csak éppen tudja, hogy hogyan kezelje ezt az érzelmet úgy, hogy az ne befolyásolja józan gondolkodását. Tudja, hogy természetes érzelmi fájdalmakat érezni, de azt is, hogy sosem jó ötlet meggondolatlanul cselekedni a bosszú nevében.

Talán te is ismersz olyan intelligens embereket, akik például rendkívüli művészek, de hagyják, hogy az érzelmeik befolyásolják és fogják vissza életük más részeit. A függőségek szintén az intraperszonális intelligencia hiányára utalnak. Ha valaki nem képes úrrá lenni az érzelmein, akkor tudatmódosító szerekkel, vagy éppen szimpla túlfogyasztással próbálja majd enyhíteni a szenvedését, a legrosszabb esetben pedig erőszakossá válik mások irányában.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

lead time

A logisztikában az az időintervallum, amely alatt a megrendelés pénzzé tehető. Tovább

minõségjellemzõ

terméknek, folyamatnak, vagy rendszernek egy követelménnyel kapcsolatos saját... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kultúra Tudomány