notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az internet fejlődése teljesen átformálja a lakáspiacot: lakáspiaci változások 2019-ben a telekommunikációs fejlődések hatására

hirdetes

Megdöbbentő hogyan hat a telekommunikáció az ingatlanpiacra

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az telekommunikáció fejlődése életünk számos területét gyökeresen megváltoztatta. Az internet sokak számára lehetővé tette, hogy munkájukat, még ha csak részben is, de az irodán kívülről intézzék el. Ennek a trendnek pedig az ingatlanpiacra is érezhető hatása van. Egy felmérés szerint tavaly nagyjából a munkavállalók 24%-a dolgozott legalább részben otthonról, ez az arány a felsőoktatásban végzettséget szerzettek között pedig 42% volt. Ha pedig ennyien otthon dolgoznak, az nyilván a lakások helyzetére is hatással van.

Az internet hatása a lakás vásárlásra

Amerikában már drasztikusan érezhető hatásai vannak az internet által lehetővé vált távmunkának az ingatlanpiacra. Szakértők foglalkoznak vele, hogy pontosan, hogyan befolyásolja ez a piacot és hogyan lehet ellensúlyozni, vagy kell e egyáltalán. Zach Aarons, az ingatlantechnológiával foglalkozó New York-i MetaProp kockázati tőke befektető cég társalapítója szerint ahogy a számok növekednek, az ingatlanpiacon egyre többen tűnődnek a trend hosszútávú behatásain. Elmondása szerint a New York-i befektetők egy része tart tőle, hogy mi lesz, ha a távdolgozók elkezdik elhagyni a várost, hogy olcsóbb helyeket keressenek maguknak. A kérdés csak az, hogy azért élnek-e az emberek a városban, mert szeretik a közösséget, vagy azért, mert kényelmesebb a munkavégzés szempontjából.

A távmunka elterjedése már most sokat változtatott az emberek preferenciáiban a családi házak, illetve a lakások kialakítását illetően, továbbá több lehetőséget kínál nekik, ha szeretnék megválasztani, hogy hol és hogyan éljék életüket. Íme hét ingatlanpiacot érintő tényező, amit a távkommunikáció gyökeresen megváltoztatott. Habár még hazánkban nem érezhető drasztikusan a hatása, nemsokára hozzánk is el fog érni a trend.

1. Irodahelyiségek

 

Régebben a konyha, vagy a nappali volt a legfontosabb része a lakásnak, mára az irodahelyiség kialakítása lett a központi kérdés. Nem csoda, hiszen az otthonról dolgozók itt töltik a legtöbb idejüket. Míg néhányak csak egy kényelmes helyet szeretnének, ahová leülhetnek laptopjukkal, mások egy külön erre a célra fenntartott szobára vágynak, ahová bezárkózhatnak, és zavartalanul végezhetik munkájukat. Az igények teljesen átalakultak az otthoni irodák berendezésével kapcsolatban. Régebben megfelelőek voltak a standard mahagóni-paneles könyvtárak, de ma már nem egy ilyen hivatalos világban élünk. Manapság az emberek egy komfortosabb, barátságosabb érzést keresnek – természetes fényt, ajtót egy privát erkélyre, és látványos fal és padlófelületeket különböző színekkel és mintákkal.

hirdetes
hirdetes

2. A médiaszobák a tegnap divatja

Most, hogy az emberek már szinte bárhol bármit megnézhetnek az okostelefonjukon, laptopjaikon, vagy táblagépeiken otthonukban, a kifejezetten médiafogyasztásra kinevezett helységek már lényegében feleslegessé váltak. Az új otthonok méretei csökkenő trendet mutatnak, és a tulajdonosok inkább olyan helységeket szeretnének, amelyek több célt is szolgálhatnak – állítja Robert Dietz, a National Association of Home Builders (az „Otthonépítők Nemzeti Szövetsége”) vezető közgazdásza. A médiaszobákra egyszerűen már nem tesznek félre helyet az emberek.Ez a váltás összhangban áll a távmunkával is, hiszen azok, akik sok időt töltenek otthoni munkavégzéssel nem szeretnék szabadidejük nagy részét is ott tölteni. Az otthoni szórakozás faktora lecsökkent.

3. Változik a lakásdesign

New York új lakótornyaiban gyakoriak az olyan társalgó jellegű helységek, amelyek lényegében megosztott munkaterületekként működnek a lakók számára. Azonban a fejlesztők a lakások elrendezését is igyekeznek úgy kialakítani, hogy a lakóknak könnyebb dolguk legyen, ha szeretnének berendezni egy otthoni irodát maguknak. Manhattan „Rose Hill” névre hallgató új 45 emeletes luxus társasházában a 123 lakóegység nagyjából feléhez kisméretű „nyújtott szobák” tartoznak, amelyekbe üvegből készült tolóajtókon keresztül vezet az út. Ezek a designok plusz munkaterületet biztosítanak a vásárlóknak anélkül, hogy egy plusz hálószobáért kellene fizetniük – mesélte Meg Brod, a Rockefeller Group vezető alelnöke és a regionális fejlesztés egyik munkatársa. „Csak azért fizetsz, amire tényleg szükséged van, de a plusz helyet igazán értékeli az ember” mondta.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

megfelelõség

egy követelmény teljesülése 1. MEGJEGYZÉS: Ez a meghatározás... Tovább

minõségcél

a minõséggel kapcsolatos valami, amire törekszenek, vagy amit el akarnak érni ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek