notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az internet fejlődése teljesen átformálja a lakáspiacot: lakáspiaci változások 2019-ben a telekommunikációs fejlődések hatására

hirdetes

Megdöbbentő hogyan hat a telekommunikáció az ingatlanpiacra

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az internet hatása a lakás vásárlásra

4. A co-living, azaz az „együttélés” kora

Magyarországon az együttélés egy lakásban főleg egyetemistáknál, pályakezdőknél szokás. Inkább anyagi kényszer, mintsem egy pörgős életstílus velejárója. De Amerikában a felgyorsult életstílus velejárójaként kezd kifejlődni.  Nagyjából 3000 ágyat számlál a legújabb co-living rendszer, és további 900 van tervben. Ez a rendszer lehetővé teszi lakóinak a kötöttségek nélküli, rugalmas és mindemelett olcsó lakhatást. 

Lényegében privát hálószobákat kínálnak a lakosoknak, míg a hétköznapi helységeken, mint nappali, vagy konyha megosztoznak egymással. „A co-living trendje nagyon közeli kapcsolatban áll a távmunka elterjedésével – az emberek arra vágynak, hogy munkáról munkára, városból városba mozoghassanak anélkül, hogy számolniuk kellene a bérleti szerződések felbontásának súlyos következményeivel.” állítja Susan Tjarksen, Cushman egyik ügyvezető igazgatója.

A bérlők bármikor könnyedén mozoghatnak a Common hálózaton belül, ami egy külön előny a független vállalkozók számára. Ha New Yorkban dolgoznak, de kapnak egy lehetőséget San Franciscóban vagy Chicagóban, a tagok átköltözhetnek anélkül, hogy ezzel megszakítanák a szerződésüket.

hirdetes

5. Kevesebb mozgolódás

Az amerikaiak egyre ritkábban költöznek. Az átlagos háztartás kilenc évente költözik, míg az 1980-as években ez az átlag hat év volt, állítják a John Burns Real Estate Consulting adatai. Ez azt eredményezi, hogy lakásvásárlásnál sokkal inkább szeretnék megtalálni a legideálisabb jelöltet a vásárlók. Ez első sorban az idősödő lakosságnak tudható be. „Több ember van, akik az utolsó házukba költöztek a ranglétrán” mondta Dietz a National Association of Home Builderstől. Rick Paalacios Jr., a John Burns fejlesztési igazgatója szerint a csökkenő költözési arányoknak köze lehet a távmunka elterjedéséhez is. „Ha otthonról dolgozol, nem feltétlenül kell elköltöznöd, ha a munkahelyed is elköltözik” mondta.

hirdetes

6. Néhány külváros egyszerűen ideálisabb a távdolgozók számára

Ms Bernstein a Suburban Jungle-tól azt állítja, hogy szinte minden ügyfelének lehetősége van heti legalább egy napot otthonról dolgoznia. Azonban amikor várost választanak maguknak a költözéshez, külön kiemelik, hogy nem szeretnék elszigeteltnek érezni magukat, ezért nem hagyják el a nagyvárost teljes mértékben. „Kávéházakat és kávézókat akarnak ingyenes Wi-Fi-vel, társas dolgozóhelységekkel, és olyan helyekkel, ahol közösségekre lelhetnek” mondta. „És néhány város pont ilyen személyiséget fejleszt magának.”

7. Elköltözés a nagyobb munkaközpontoktól

2017-ben a New York-iak tették ki az új lakosok legnagyobb hányadát Floridában, ami 64 ezer főt jelentett, ez egy nagy ugrás, a 2012-es 53 ezerhez képest. Ez a fajta áttelepülés javarészt a lazább adótörvényeknek köszönhető, ami arra ösztönözte a New York-iakat, hogy délebbre próbáljanak inkább szerencsét.
„Vannak emberek, akik talán halogatták volna az áttelepedésüket Floridába, de a távmunka lehetősége lehetővé tette számukra, hogy előbb költözzenek” mondta Jay Phillip Parker, a Douglas Elliman’s Florida ingatlanügynökség főigazgatója. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

szakterületi szakértõ

<audit> személy, aki az auditálandó tárgyra nézve szakismeretét rendelkezésre... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek