notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Azonos nemű egerekkel teremtették meg az egerek utódait a kutatók.

hirdetes

Tudósok azonos nemű egerek utódait hozták világra

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tudósok képesek voltak megteremteni egereket azonos nemű szülőkkel, amely magában foglalja az őssejt- és a génszerkesztést is.

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói két anyával termeltek egészséges egereket, akik aztán képesek voltak reprodukálni magukat.

A vizsgálat során született két egér is, de ők csak órákig maradak életben.

Tudósok azonos nemű egerek utódait hozták világra

Mindezek az utódok normálisak voltak, a felnőttkort is megélték, és képesek voltak megszülni saját utódaikat is.

A Cell Stem Cell tudományos folyóiratban megjelent tanulmány megvizsgálta, hogy az azonos nemű emlősök általában nem képesek reprodukálni magukat, amire valószínűleg az őssejtek és a célzott génszerkesztés a megoldás.

"Érdekelt minket az a kérdés, hogy miért csak az emlősök nem képesek szexuális reprodukcióra" - mondta a tanulmány vezető kutatója, Dr. Qi Zhou.

"A múltban számos eredményt hoztunk létre a reprodukció és a regeneráció kombinálásával, így megpróbáltuk kideríteni, hogy több, normál egeret két nőstény szülővel, vagy akár két hím szülővel létrehozhatóak-e az utódok haploid embrionális őssejtekből, géndeléciókkal.”

Bár a hüllők, a kétéltűek és a halak egyes fajtái megváltoztathatják a nemüket annak érdekében, hogy szaporodhassanak. Ugyanolyan szexuális reprodukció az emlősök esetén azonban nem létezik.

hirdetes

Az emlősökben, bizonyos anyai vagy apai géneket kikapcsolnak a spermiumok, vagyis ezek olyan utódokat jelentenek, amelyek nem kapnak genetikai anyagot az anyától és az apától egyszerre, így náluk fejlődési rendellenességeket tapasztalhatnak.

hirdetes

Az egészséges, kétéves egerek előállításához dr. Zhou, társszerzői dr. Baoyang Hu és Dr. Wei Li munkatársai és kollégáik haploid embrionális őssejteket (ESC-ket) alkalmaztak, amelyek mindegyik szülőből a normál kromoszómák és a DNS-ek felét tartalmazták.

"Ebben a tanulmányban azzal kísérleteztünk, hogy a haploid ESC-k sokkal jobban hasonlítanak az őseredetű csírasejtekhez, a tojások és a spermiumok prekurzoraihoz" - mondta Dr. Hu. "A genetikai lenyomatot, amit az ivarsejtekben találtunk, pedig "töröltük"."

Az azonos nemű női szülők által termelt 29 egészséges egér mellett egy tucat egér is született két hím szülőtől a vizsgálat során.

Az azonos nemű hímivarú szülők esetén az utódok létrehozása sokkal nehezebb, hiszen nagyobb mennyiségű génmódosítás szükséges és a megtermékenyített embriók helyettesítését is meg kellett oldania a kutatóknak. 

A tanulmány során született két férfiból származó összes utód kevesebb, mint 48 óra elteltével meghalt, bár a tudósok úgy vélik, hogy a későbbi vizsgálatok során javíthatják a folyamatot.

"Ez a kutatás megmutatja nekünk, mi az, ami lehetséges" - mondta Li. "Láttuk, hogy a két anyai egereknél fellépő hiányosságok kiküszöbölhetők, és az emlősökben lévő bi-apai reprodukciós korlátok nyomon követhetőek akár módosítás révén is.

"A legfontosabb régiókat is felfedeztük, hogy mik azok a tényezők, amelyek gátolják az egerek fejlődését az azonos nemű szülőknél. Ezek szintén érdekesek felfedezések az állatok klónozásának tanulmányozására."

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

auditkritériumok

összehasonlítási alapként használt elõirányzatok, eljárások vagy követelmények ... Tovább

auditálás alatti szervezet

az a szervezet (3.3.1.), amelyet auditálnak Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Technológia