Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb - amit rögtön kezelésbe is vettem.

Hozzávalók:
• kb 1 kg kicsontozott báránycomb
• 4-5 dkg vaj
• 4 kisebb fej vöröshagyma
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 1 fej kaliforniai paprika
• gyömbér
• 1 ek római kömény
• 1 ek garam masala
• 1,5 ek Bombay fűszerverék
• 1,5-2 ek szárított koriander levél
• 0,5 ek őrölt koriander
• 2 tk chili
• 3-4 fej hámozott paradicsom ( nálam egy konzerv )
• 1/2 konzerv kókusztej
• só
A combot természetesen kiengedjük, majd egy éles késsel kicsontozzuk. A húst lehártyázzuk, az inasabb részeket levagdossuk - ezek a leeső nyesedékek és a csontok majd finom falatként mehetnek Samunak, a spánielünknek. A húst szépen felkockázzuk, nem túl nagy, nem túl kis kockákat készítünk - amiket rögtön be is sózhatunk.
Hagyma és fokhagyma felpucol, majd kézzel vagy géppel apróra vág. Egy nagyobb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd jön az igazi indiai illat és ízvilág elindítása - a fűszerek lepirítása. 1-1 evőkanálnyi római kömény, garam masala és curry vagy Bombay fűszerkeverék megy a forró vajra, ami olyan illatfelhőt eredményez, hogy innentől nem lesz titok, hogy mit csinálsz.
Amint a fűszerek lepirultak, akkor jöhetnek a húsok, amiket alaposan összedolgozunk a fűszeres alappal. Megvárjuk, míg a húsok is kapnak egy kis pörzsréteget, majd érkezhet a felkockázott kaliforniai paprika is. Egy apró lukú reszelőn gyömbért reszelünk a húsra, jöhet még a chili, a koriander levél egy része - aztán hagyjuk hogy a húsokat átjárja a sokféle finomság íze. Hogy legyen miben párolódni a bárányhúsoknak, jöhetnek a meghámozott paradicsomok is - nálam ez most az egyszerűség miatt konzerv formájában érkezett. Azért, hogy Samunak is jó legyen az estéje, na meg a kollagének miatt is a csontokat beletettem a húsok mellé, majd fedő került az edényre - és kb 40 perc csendes párolás következett.
A főzési idő letelte után jön a kóstolás, miközben a csontokat is kiszedem a léből. A hús már klasszul bepuhult, az íz meggyőző - de azért egy indiai étel sohasem lehet elég fűszeres, úgyhogy még jöhet ízesítés - illetve a mártás finomításához jöhet a kókusztej. Fedő leszed az edényről, majd kicsit még sűrítjük a mártást.
100-100 g teljes kiőrlésű és sima lisztet egy keverő tálba szórunk, öntünk rá 1 dl vizet, sózzuk - majd a robotgéppel tésztát gyúrunk. Pár percig hagyjuk, hogy a tészta pihenjen, majd pingpong labda méretű gombócokat gyúrunk, amiket aztán kinyújtunk. Száraz serpenyőben kisütjük a tésztákat - vagyis elkészült a köret és a kanál is, ugyanis nagyon klasszul lehet ezekkel a tésztákkal belapátolni a vacsit a tálkából.
Most már csak egy gyors terítés következik, Samu az ajtó erőt ropogtatja csontokat, mi pedig a chapatikkal tunkoljuk a szaftot, élvezzük a fűszereket, az ízeket és az omlós, szaftos húskockákat.
Hegyvári Zoltán
alias Húsimádó
Forrás: husimado-eger.blog.hu