notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bárány curry recept

hirdetes

Bárány curry

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb - amit rögtön kezelésbe is vettem.

Bárány curry recept

Hozzávalók:


•    kb 1 kg kicsontozott báránycomb
•    4-5 dkg vaj
•    4 kisebb fej vöröshagyma
•    4-5 gerezd fokhagyma
•    1 fej kaliforniai paprika
•    gyömbér
•    1 ek római kömény
•    1 ek garam masala
•    1,5 ek Bombay fűszerverék
•    1,5-2 ek szárított koriander levél
•    0,5 ek őrölt koriander
•    2 tk chili
•    3-4 fej hámozott paradicsom ( nálam egy konzerv )
•    1/2 konzerv kókusztej
•    só

 

A combot természetesen kiengedjük, majd egy éles késsel kicsontozzuk. A húst lehártyázzuk, az inasabb részeket levagdossuk - ezek a leeső nyesedékek és a csontok majd finom falatként mehetnek Samunak, a spánielünknek. A húst szépen felkockázzuk, nem túl nagy, nem túl kis kockákat készítünk - amiket rögtön be is sózhatunk.

 

Hagyma és fokhagyma felpucol, majd kézzel vagy géppel apróra vág. Egy nagyobb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd jön az igazi indiai illat és ízvilág elindítása - a fűszerek lepirítása. 1-1 evőkanálnyi római kömény, garam masala és curry vagy Bombay fűszerkeverék megy a forró vajra, ami olyan illatfelhőt eredményez, hogy innentől nem lesz titok, hogy mit csinálsz.

hirdetes


Amint a fűszerek lepirultak, akkor jöhetnek a húsok, amiket alaposan összedolgozunk a fűszeres alappal. Megvárjuk, míg a húsok is kapnak egy kis pörzsréteget, majd érkezhet a felkockázott kaliforniai paprika is. Egy apró lukú reszelőn gyömbért reszelünk a húsra, jöhet még a chili, a koriander levél egy része - aztán hagyjuk hogy a húsokat átjárja a sokféle finomság íze. Hogy legyen miben párolódni a bárányhúsoknak, jöhetnek a meghámozott paradicsomok is - nálam ez most az egyszerűség miatt konzerv formájában érkezett. Azért, hogy Samunak is jó legyen az estéje, na meg a kollagének miatt is a csontokat beletettem a húsok mellé, majd fedő került az edényre - és kb 40 perc csendes párolás következett.

 

A főzési idő letelte után jön a kóstolás, miközben a csontokat is kiszedem a léből. A hús már klasszul bepuhult, az íz meggyőző - de azért egy indiai étel sohasem lehet elég fűszeres, úgyhogy még jöhet ízesítés - illetve a mártás finomításához jöhet a kókusztej. Fedő leszed az edényről, majd kicsit még sűrítjük a mártást.

hirdetes


100-100 g teljes kiőrlésű és sima lisztet egy keverő tálba szórunk, öntünk rá 1 dl vizet, sózzuk - majd a robotgéppel tésztát gyúrunk. Pár percig hagyjuk, hogy a tészta pihenjen, majd pingpong labda méretű gombócokat gyúrunk, amiket aztán kinyújtunk. Száraz serpenyőben kisütjük a tésztákat - vagyis elkészült a köret és a kanál is, ugyanis nagyon klasszul lehet ezekkel a tésztákkal belapátolni a vacsit a tálkából.

 

Most már csak egy gyors terítés következik, Samu az ajtó erőt ropogtatja csontokat, mi pedig a chapatikkal tunkoljuk a szaftot, élvezzük a fűszereket, az ízeket és az omlós, szaftos húskockákat.

 

Hegyvári Zoltán

alias Húsimádó

Forrás: husimado-eger.blog.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

ISO

(International Standard Organization) Nemzetközi Szabványügyi Szervezet. ... Tovább

Azbeszt-gumi tömítőlemez

 Azbeszt-gumi tömítőlemez, tömítőanyag (IT lemez): az IT-lemezeket úgy készítik, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia