Bárány curry recept

Bárány curry

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb - amit rögtön kezelésbe is vettem.

Bárány curry recept

Hozzávalók:


•    kb 1 kg kicsontozott báránycomb
•    4-5 dkg vaj
•    4 kisebb fej vöröshagyma
•    4-5 gerezd fokhagyma
•    1 fej kaliforniai paprika
•    gyömbér
•    1 ek római kömény
•    1 ek garam masala
•    1,5 ek Bombay fűszerverék
•    1,5-2 ek szárított koriander levél
•    0,5 ek őrölt koriander
•    2 tk chili
•    3-4 fej hámozott paradicsom ( nálam egy konzerv )
•    1/2 konzerv kókusztej
•    só

 

A combot természetesen kiengedjük, majd egy éles késsel kicsontozzuk. A húst lehártyázzuk, az inasabb részeket levagdossuk - ezek a leeső nyesedékek és a csontok majd finom falatként mehetnek Samunak, a spánielünknek. A húst szépen felkockázzuk, nem túl nagy, nem túl kis kockákat készítünk - amiket rögtön be is sózhatunk.

 

 

Hagyma és fokhagyma felpucol, majd kézzel vagy géppel apróra vág. Egy nagyobb serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd jön az igazi indiai illat és ízvilág elindítása - a fűszerek lepirítása. 1-1 evőkanálnyi római kömény, garam masala és curry vagy Bombay fűszerkeverék megy a forró vajra, ami olyan illatfelhőt eredményez, hogy innentől nem lesz titok, hogy mit csinálsz.

hirdetes

 


Amint a fűszerek lepirultak, akkor jöhetnek a húsok, amiket alaposan összedolgozunk a fűszeres alappal. Megvárjuk, míg a húsok is kapnak egy kis pörzsréteget, majd érkezhet a felkockázott kaliforniai paprika is. Egy apró lukú reszelőn gyömbért reszelünk a húsra, jöhet még a chili, a koriander levél egy része - aztán hagyjuk hogy a húsokat átjárja a sokféle finomság íze. Hogy legyen miben párolódni a bárányhúsoknak, jöhetnek a meghámozott paradicsomok is - nálam ez most az egyszerűség miatt konzerv formájában érkezett. Azért, hogy Samunak is jó legyen az estéje, na meg a kollagének miatt is a csontokat beletettem a húsok mellé, majd fedő került az edényre - és kb 40 perc csendes párolás következett.

 

 

A főzési idő letelte után jön a kóstolás, miközben a csontokat is kiszedem a léből. A hús már klasszul bepuhult, az íz meggyőző - de azért egy indiai étel sohasem lehet elég fűszeres, úgyhogy még jöhet ízesítés - illetve a mártás finomításához jöhet a kókusztej. Fedő leszed az edényről, majd kicsit még sűrítjük a mártást.

hirdetes


100-100 g teljes kiőrlésű és sima lisztet egy keverő tálba szórunk, öntünk rá 1 dl vizet, sózzuk - majd a robotgéppel tésztát gyúrunk. Pár percig hagyjuk, hogy a tészta pihenjen, majd pingpong labda méretű gombócokat gyúrunk, amiket aztán kinyújtunk. Száraz serpenyőben kisütjük a tésztákat - vagyis elkészült a köret és a kanál is, ugyanis nagyon klasszul lehet ezekkel a tésztákkal belapátolni a vacsit a tálkából.

 

 

Most már csak egy gyors terítés következik, Samu az ajtó erőt ropogtatja csontokat, mi pedig a chapatikkal tunkoljuk a szaftot, élvezzük a fűszereket, az ízeket és az omlós, szaftos húskockákat.

 

 

Hegyvári Zoltán

alias Húsimádó

Forrás: husimado-eger.blog.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

szakterületi szakértõ

<audit> személy, aki az auditálandó tárgyra nézve szakismeretét rendelkezésre... Tovább

érvényesítés/jóváhagyás (validálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az adott szándék... Tovább

Tovább a lexikonra