notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bebizonyították a tudósok: a méhek is képesek összeadni és kivonni

hirdetes

Bebizonyították a tudósok: a méhek is képesek összeadni és kivonni

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Viszonylag kevés olyan állat létezik a világon, amely képes valamilyen matematikai műveleti jelet használva összeadni és kivonni. A méhekről eddig ezt nem gondolták, de úgy tűnik: ők is képesek erre.

Bebizonyították a tudósok: a méhek is képesek összeadni és kivonni

A tudományos világban ismert tény, hogy a számolás képességével nemcsak az ember rendelkezik. Vannak olyan állatok, amelyek szintén képesek a számolásra, vagy legalábbis arra, hogy különböző mennyiségek között különbséget tegyenek. A békák, a pókok, de még a halak is bírnak ilyen tulajdonsággal. Arra viszont, hogy ehhez valamilyen műveleti jelet is használjanak, viszonylag ritka. Erre képes többek között a csimpánz vagy az afrikai jákópapagáj (szürkepapagáj). Egy friss kutatás szerint azonban egy másik, jóval hétköznapibb állat is képes ilyesmire: a méhek.

hirdetes


Egy kicsit a méhekről

hirdetes

A méhalkatúak (Apoidea) öregcsaládja egy nagy csoport a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjében. Két vonalból áll: a kaparódarazsak (Sphecidae)rokonságából (Spheciformes) és a méhek kládjából (Anthophila). Molekuláris szinten bebizonyosodott, hogy a méhek a szitásdarazsak (Crabronidae)leszármazottjai.
A méhek repülő rovarok, amelyek közeli rokonságban állnak a darazsakkal és a hangyákkal. Megközelítőleg 20 000 ismert fajuk létezik, habár sokuk nincsen leírva, illetve besorolva. Ennek köszönhetően a számuk feltehetően magasabb. Az Antarktiszt kivéve az összes kontinensen előfordulnak. A méhek legtöbbje alig ismert.[A legkisebb a törpe méh (Trigona minima), ami körülbelül 2,1 mm hosszú. A legnagyobb a Megachile pluto – kifejlett egyedeinek hossza megközelíti a 39 mm-t. Az északi féltekén a leggyakrabban előforduló fajok a karcsúméhek (Halictidae) családjába tartoznak. Legismertebb fajuk a háziméh, amely több más fajhoz hasonlóan mézet termel.

Forrás: HVG.hu / hu.wikipedia.org

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

nemzetközi marketing

A külföldi piacokon végzett marketingtevékenység, ahol a vállalat differenciált vagy... Tovább

eredményesség

a tervezett tevékenységek megvalósításának és a tervezett eredmények elérésének mértéke Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Tudomány