notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bebizonyították a tudósok: a méhek is képesek összeadni és kivonni

hirdetes

Bebizonyították a tudósok: a méhek is képesek összeadni és kivonni

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bebizonyították a tudósok: a méhek is képesek összeadni és kivonni

Az már eddig is köztudott volt, hogy a méhek képesek "elszámolni" négyig, és ismerhetik a nulla fogalmát is. Az ausztrál és francia kutatókból álló csoport nemrég publikálta egy új kutatási eredményét a Science Advances nevű tudományos szaklapban. A kísérletükben arra voltak kíváncsiak, miként használják az "agyukat" a méhek.


A tudósok 14 méhet tanítottak be arra, hogy az összeadáshoz és a kivonáshoz két színt használjanak: előbbihez a kéket, utóbbihoz a sárgát. Ezután egy Y alakú labirintus elején helyezték el őket, ahol bizonyos számú kék vagy sárga alakzatot mutattak nekik. Az elágazásnál szintén kék vagy sárga alakzatot láthattak: a kék esetén a kiindulópontnál lévő alakzatok számánál eggyel többet, a sárga esetében pedig az eggyel kevesebbet mutató utat kellett választaniuk. Ha a helyes utat választották, jutalmat kaptak.

hirdetes


© Science Advances

hirdetes

 

A kísérlet eredménye szerint a méhek az esetek 63-72 százalékában oldották meg jól a feladatot, ami a szakemberek szerint sokkal jobb eredmény, mintha véletlenszerűen találgattak volna. Mindez arra utal, hogy a méhek is képesek összadni és kivonni, az ehhez szükséges matematikai műveleti jeleket pedig színekkel helyettesíteni.


Mindez a kutatók szerint azért is izgalmas eredmény, mert ha az emberi agynál 20 ezerszer kisebb "agy" képes ilyen műveletek elvégzésére, abból a jövőben a mesterséges intelligencia is meríthet.

Forrás: HVG.hu / hu.wikipedia.org

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

termékkoncepció

Eszerint a fogyasztók azokat a termékeket kedvelik, amelyek kiváló minőséget, teljesítményt... Tovább

minõségfejlesztés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények teljesítési... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Tudomány