notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan működik a Rockmelt, vagy más néven Facebook-böngésző? Mik az előnyei és miben különbözik más böngészőktől? Információk az új böngészőről.

hirdetes

Bemutatkozott a Facebook-böngésző

Dojcsák Dániel
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Harminc fejlesztő két évnyi munkájának gyümölcseként megérkezett az a böngésző, amit nem a sebességgel próbálnak eladni, hanem kifejezetten "közösségi böngészőnek" szánnak. A program fejlesztői azt állítják, hogy úgy rakták össze a terméket, ahogyan a mai web használati szokásoknak és elvárásoknak az megfelel.

Egyes említések csak "Facebook-böngészőnek" hívják a Rockmelt böngészőt, ami igyekszik átlátható és használható módon integrálni a közösségi funkciókat önmagába. A Chromium forráskódjára épülő program fejlesztői mondhatni újra feltalálták az internetezést.

A nagy nevek mellett gyakran bukkannak fel pionírok, azzal a szándékkal, hogy a böngészési szokásokat feje tetejére állítva elsöprő sikert arassanak. Ilyen motivációja volt a Flock fejlesztőinek is, az eredetileg Gecko motorra épülő, de időközben szintén a Chromiumra átálló termékkel, ami még az európai Windows-felhasználók böngészőválasztó képernyőjére is felkerült, mégsem kellett senkinek. A Rockmelt hasonló helyzetben van, azzal a különbséggel, hogy valódi felhasználói igényeket testesít meg, s nem öncélú technológiai magamutogatás a végtermék.

 

Mézesmadzag

 


A RockMelt négy alapvető problémára igyekszik választ adni azzal, hogy könnyű megosztást, gyors keresést tesz lehetővé, illetve hatékonyan oldja meg a kapcsolattartás és a hírek követésének kihívásait is. Az első szembetűnő újdonság bármelyik mai böngészővel szemben, az a bal oldali panel az ismerőseinkkel. Innen folyamatosan követhető a barátok aktivitása, azonnal a szemünk előtt landolnak a hozzászólások, posztok, linkek. A jobb oldalra egy hasonló panel jut, de ez a híreket darálja elénk egy tetszetős RSS-olvasó segítségével, ahonnan (illetve a böngészőből bárhonnan) drag-and-drop módszerrel lehet megosztani tartalmakat a barátokkal.

A Chrome-hoz hasonlóan a Rockmelt is újraértelmezte a keresődobozt, az eredmények ugyanúgy egy automatikusan lenyíló menüben jelennek meg. A különbség csupán annyi, hogy egy találat kiválasztásával még nem tűnik el a lista, nyugodtan mazsolázhatunk a többi eredményből. A szkeptikusok az egyezést egyébként szinte zokon veszik, s sokan azt állítják a még privát bétában lévő programról, hogy semmi mást nem csinál, mint megoldotta a Chrome problémáit, s az eredményt egy ízléses, minimalista dizájnba helyezte.

hirdetes

A barátaid akkor is ott lesznek veled...

 


A jobb oldali sávban mindenki beállíthatja kedvenc közösségi hálózatait, amik anélkül érhetőek majd el, hogy külön böngészőfület kellene nekik nyitni - egy klikk és látjuk a Facebook hírfolyamot a felesleges elemek nélkül, de ugyanígy lehet Twitteren is üzenni és olvasni. Az ötlet valójában nem rossz, a böngésző Achilles-ina viszont az, hogy ezt a hatást Chrome-ban vagy Firefoxban is el lehet érni 3-4 kiegészítő feltelepítésével. Nincs semmi forradalmi abban, hogy a bal oldalt a barátoknak, a jobb oldalt a tartalmaknak, a felső részt pedig a keresésnek adjuk.

Ugyan ezzel nem lehetett nagyon mellélőni, de kicsit erőltetett, hogy a böngésző kapcsolati alapjai a Facebookra vannak kihegyezve. A barátaink fotói folyamatosan ott figyelnek majd minket minden pillanatban, amíg böngészünk, s a listában általában a legközelibb ismerőseink szerepelnek majd, de a felsorolás az épp nézett tartalom függvényében változhat. Ami hasznos lehet, hogy a Facebook chatet is integrálja a Rockmelt, így a böngésző egyben csevegőprogram is, sőt, képek és videók is megjelenhetnek benne beágyazva, amit egyébként az eredeti Facebook chat nem tud.

hirdetes

 

Állítólag gyors

 


A TechCrunch tesztje szerint a böngésző nagyon gyors, ami előny lehet a kiegészítőkkel teleaggatott Chrome-mal és Firefox-szal szemben. A felhasználónak nem kell gondolkodnia, hogy milyen extrákat telepítsen egyszerű böngészőjébe, mindent tálcán kínál a Rockmelt, amit egy mai  internetező kívánhat. Alapkoncepció lett, hogy a böngészésnek az eleje nem egy weboldalhoz kötődik, hanem a streamekhez, amiket a Facebook és egyéb közösségi hálók tartalmai alkotnak. A program szinte természetesen kezeli a webes alkalmazásokat is, de arról egyik teszt sem ír, hogy hogyan birkózik meg a web két lépcsővel visszamaradt részével. A bemutató videók pedig minden esetben pillanatok alatt betöltődő, szinte az offline-nál is gyorsabb tartalmakkal kecsegtetnek, de arról nem szól a fáma, hogy mi történik akkor, ha a Google, Facebook vagy a Twitter szerverei nem csúcsra járnak épp.

Elméletileg a RockMelt folyamatosan osztja ki a meghívókat és a letöltéshez szükséges linkeket, így remélhetőleg hamarosan saját tapasztalatból is beszámolhatunk a közösségi böngészőről. Robbanást biztosan nem várunk tőle a böngésző piacon, de még azt sem, hogy kimutatható részesedése legyen a statisztikákban. Az újító szándék viszont bizonyára hatással lesz a többi böngészőfejlesztő cégre is, s a tényleg hatékony és jól működő modulok hamar felbukkanhatnak a Chrome-ban vagy a Firefoxban is.

Forrás: hwsw.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető... Tovább

Tovább a lexikonra