notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bing Maps VS Google Maps

hirdetes

Bing Maps VS Google Maps

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Finomabb mozgás és több nézet van a Bing Mapsben, mint konkurensében, igaz, egyelőre sokkal kisebb adatbázisból dolgozik a szolgáltatás. Ezt feltölteni azonban csak idő kérdése.

Bing Maps VS Google Maps

Amikor kiderült, hogy a redmondi cég Bing-néven keresőt indít, sokan a halálba kacagták magukat, aztán kiderült, hogy a szolgáltatás egész jól sikerült. A Bing egyebek közt a hirdetésekre költött 80-100 millió dollárnak köszönhetően az elmúlt hónapokban egyre népszerűbb lett, októberre piaci részesedése elérte a 10 százalékot, míg a Yahoo-nak 18, a Google-nek 65 százalék maradt. Az eredmények hatására már a Google-nek is lépnie kellett, és alig észrevehetően bár, de átszabta keresőfelületét. A Bing térképszolgáltatásának megjelenésére azonban már valamilyen csattanósabb választ kell adnia a Google-nek, mert egy kis csinosítgatás ide már kevés lesz.

Az új szolgáltatás ugyanis a Microsoft Labs-fejlesztette Silverlightnak hála sokkal többet nyújt, mint konkurense. Hogy ezeket a képességeket ki tudjuk használni, telepíteni kell egy öt megabájtos programot, utána jöhet a böngésző újraindítása, más dolgunk azonban nincs, elkezdhetjük használni a Bing Mapset.

Ami egyből feltűnik, az a szokatlanul finom mozgás: míg a Google-nél a közelítés lassú, nehézkes, szaggatott, addig ugyanez a Bingnél akadás mentesen történik. Ezzel a jelenséggel, technológiával egyébként már találkoztam a Seadragon-nevű iPhone-alkalmazásban, ahol hihetetlen nagyítást lehet végrehajtani szaggatás nélkül: a Kongresszusi Könyvtárból például körülbelül kétszáz oldalt digitalizáltak be, amiket a program egyszerre a képernyőre dob, azonban mindegyikbe belenagyíthatunk akár úgy is, hogy a 3,5 colos kijelzőt egyetlen betű foglalja el.

hirdetes


Ugyanez történik Bing Mapsben is: úgy tudunk ráközelíteni egy budapesti utcára a világűrből, hogy egyetlen pillanatra sem szaggat be a kép. De a Silverlight segít be akkor is, amikor a két újszerű szolgáltatást, a Photosynth-et, vagy a Bird's eye-t használjuk.Előbbi önmagában létező verzióját már kipróbálhattuk kicsivel több mint egy éve, amikor az Index teraszáról vagy száz fotót készítve hagytuk a programnak, hogy összefűzze, és 3D-be pakolja őket. Most az ehhez hasonló gyűjtéseket tudjuk megnézni térképbe ágyazva. Akad köztük néhány Budapesti helyszín is, például a Hősök terét az összefűzött fotók segítségével egész jól körbe tudjuk járni: csak rákattintunk egy részletre a fotón, és a Photosynth megmutatja nekünk a kérdéses területről készült közelebbi fényképet.

hirdetes

A Bird's eye használatához azonban már érdemesebb Amerikába utaznunk: ennek segítségével a magasból, de nem űrből, hanem repülőből készült fotókat nézhetünk a városokról. New York ebből a szögből például úgy néz ki, mint egy megelevenedett SimCity. A legjobb városépítős időket idéző szolgáltatásnak hála négy szemszögből is végigrepülhetünk ugyanazon táj felett, a szkrollozás, mozgás viszont most is dicséretesen akadás mentes.

A technológia talán csak a StreetSide-nézetben fullad ki: bár az utcaszintű, fotókból kialakított nézet álló helyzetből nézve szintén látványos, és körbenézni is könnyedén lehet, ha haladni akarunk az utcán, meg-meg akad a kép, valamint időnként túlságosan elfolyik a táj.

A Bing Maps még túlságosan kevés adattal dolgozik, ám a 264 milliárd dolláros piaci értékű anyacég ügyesen nyúlt a szolgáltatás hóna alá, és a házi laborokból olyan képességeket pakolt bele, amik a Google Maps-ből hiányoztak. Bétának mindenesetre kiváló a Maps, már csak az a kérdés, mikor bukkan fel az első MS-logós autó Budapesten, hogy végigfotózva a várost nekilásson személyiségi jogokat sérteni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

mérési folyamat

mûveletek összessége egy mennyiség értékének meghatározáshoz Tovább

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

Tovább a lexikonra