notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

BIOGÁZ KISERÕMÛ GAZDASÁGOSSÁGÁNAK ÉRVEI

hirdetes

BIOGÁZ KISERÕMÛ GAZDASÁGOSSÁGÁNAK ÉRVEI

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Biogáz kiserõmû. A XX. század végére a környezettudatos magatartás és a fenntartható fejlõdés mindennél inkább elõtérbe került. A XXI. század hajnalán azonban egyre nagyobb az igény olyan projektekre, ahol az ezekkel kapcsolatos kezdeményezések rendszerbe integrálva jelennek meg, és egyszerre több problémára jelentenek megoldást. A pécsi PANNONPOWER HOLDING Zrt. mögött több évtizedes tapasztalat van hõ- és villamosenergia-termelés terén, ám mégis van igény a megújulásra. Biogáz, bioetanol és biomassza erõmûvek? Hogyan tovább?

BIOGÁZ KISERÕMÛ

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

A társaság 2004-ben állt át a biomassza-tüzelésre, melynek során a pécsi lakások energiaigényét biomasszát felhasználva, környezetbarát módon, a káros emissziót csökkentve elégítik ki.

A biomassza-piac növekvõ igényeinek megfelelõen a PANNONPOWER HOLDING Zrt. az energianövény felhasználásával kívánja energiaigényét a jövõben fedezni. Az „energianövény” ötletének megszületése természetes mechanizmus, egy logikus válasz egy specifikus igényre, amennyiben a biomassza-erõmûvek számára újfajta, kifejezetten erre a célra termesztett, optimalizált növényi anyagot szállítunk.


Az energetikai célú növénytermesztés – az Európai Unió új, a megújuló energiaforrásokat támogató irányelveinek szellemében – egy új irányokkal, lehetõségekkel kecsegtetõ agrártevékenységgé válhat hamarosan Magyarországon is. Az ún. energianövények elsõdleges jellemzõje, hogy ellenállóak; a különféle nemesítések szívósságban, jó terméshozamban versengenek egymással – a biomassza-üzemû erõmûvi blokkok miatt pedig egyre elõkelõbb szerepet kapnak. Az agrárium számára pedig egy lehetséges kitörési pontot kínál az energianövény-termesztés. A biomassza-erõmûvek eleinte elsõsorban az erdészetektõl vásárolták a faaprítékot, a kifejezetten erre a célra nemesített energianövények azonban elõnyösebb meg-oldást jelentenek mind energetikai, mind pedig környezetvédelmi szempontból is. A magyar mezõgazdaságnak az intervenciós kasszára alapuló mûködési modellje már rövid távon sem tartható fenn; a válságból azonban az energianövények kiutat jelenthetnek, hiszen valós piaci igény mutatkozik rájuk.

hirdetes


hirdetes
A társaságcsoport Szentlõrinc közelében kezdett egy kísérleti – ún. „pilot” – projektbe, mellyel úttörõ szerepet vállalt a mezõgazdasági eredetû biomassza-tüzelõanyag termesztésének hazai kísérleteiben. A kísérleti projekt az Agro Lõrinc Kft.-vel karöltve, annak termõföldjén folyik. Az ültetés 2005 áprilisában történt, hozzávetõleg félmillió tõ növénnyel, mintegy 45 hektáron. A vágásforduló 1-2 év, a várható hozam pedig 30 tonna évenként. Az eddigi tapasz-talatok alapján sikeres a projekt: a növény a betegségekkel szemben ellenálló, a hozamok elõreláthatólag a várakozásnak megfelelõek lesznek, mivel a megeredési arány kiváló, több mint 95%.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

referenciacsoport

A referenciacsoportok mindazok a csoportok, amelyek az ember attitűdjeire vagy magatartására... Tovább

klaszterelemzés

Valamely felmérésben szereplő személyek csoportosításának statisztikai technikája, nem egyes... Tovább

Tovább a lexikonra