notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

BIOGÁZ KISERÕMÛ GAZDASÁGOSSÁGÁNAK ÉRVEI

BIOGÁZ KISERÕMÛ GAZDASÁGOSSÁGÁNAK ÉRVEI

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Biogáz kiserõmû. A XX. század végére a környezettudatos magatartás és a fenntartható fejlõdés mindennél inkább elõtérbe került. A XXI. század hajnalán azonban egyre nagyobb az igény olyan projektekre, ahol az ezekkel kapcsolatos kezdeményezések rendszerbe integrálva jelennek meg, és egyszerre több problémára jelentenek megoldást. A pécsi PANNONPOWER HOLDING Zrt. mögött több évtizedes tapasztalat van hõ- és villamosenergia-termelés terén, ám mégis van igény a megújulásra. Biogáz, bioetanol és biomassza erõmûvek? Hogyan tovább?

BIOGÁZ KISERÕMÛ

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

A társaság 2004-ben állt át a biomassza-tüzelésre, melynek során a pécsi lakások energiaigényét biomasszát felhasználva, környezetbarát módon, a káros emissziót csökkentve elégítik ki.

A biomassza-piac növekvõ igényeinek megfelelõen a PANNONPOWER HOLDING Zrt. az energianövény felhasználásával kívánja energiaigényét a jövõben fedezni. Az „energianövény” ötletének megszületése természetes mechanizmus, egy logikus válasz egy specifikus igényre, amennyiben a biomassza-erõmûvek számára újfajta, kifejezetten erre a célra termesztett, optimalizált növényi anyagot szállítunk.


Az energetikai célú növénytermesztés – az Európai Unió új, a megújuló energiaforrásokat támogató irányelveinek szellemében – egy új irányokkal, lehetõségekkel kecsegtetõ agrártevékenységgé válhat hamarosan Magyarországon is. Az ún. energianövények elsõdleges jellemzõje, hogy ellenállóak; a különféle nemesítések szívósságban, jó terméshozamban versengenek egymással – a biomassza-üzemû erõmûvi blokkok miatt pedig egyre elõkelõbb szerepet kapnak. Az agrárium számára pedig egy lehetséges kitörési pontot kínál az energianövény-termesztés. A biomassza-erõmûvek eleinte elsõsorban az erdészetektõl vásárolták a faaprítékot, a kifejezetten erre a célra nemesített energianövények azonban elõnyösebb meg-oldást jelentenek mind energetikai, mind pedig környezetvédelmi szempontból is. A magyar mezõgazdaságnak az intervenciós kasszára alapuló mûködési modellje már rövid távon sem tartható fenn; a válságból azonban az energianövények kiutat jelenthetnek, hiszen valós piaci igény mutatkozik rájuk.

hirdetes


hirdetes
A társaságcsoport Szentlõrinc közelében kezdett egy kísérleti – ún. „pilot” – projektbe, mellyel úttörõ szerepet vállalt a mezõgazdasági eredetû biomassza-tüzelõanyag termesztésének hazai kísérleteiben. A kísérleti projekt az Agro Lõrinc Kft.-vel karöltve, annak termõföldjén folyik. Az ültetés 2005 áprilisában történt, hozzávetõleg félmillió tõ növénnyel, mintegy 45 hektáron. A vágásforduló 1-2 év, a várható hozam pedig 30 tonna évenként. Az eddigi tapasz-talatok alapján sikeres a projekt: a növény a betegségekkel szemben ellenálló, a hozamok elõreláthatólag a várakozásnak megfelelõek lesznek, mivel a megeredési arány kiváló, több mint 95%.

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 209

Átlagos értékelés: 5.0

Szótár

megelõzõ tevékenység

tevékenység egy lehetséges nemmegfelelõség, vagy más nem kívánatos lehetséges... Tovább

minõség

annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzõk egy csoportja a... Tovább

Tovább a lexikonra