notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A biogáz termlése és elfogadása

hirdetes

Jelentősen növelni lehet a biogáztermelést az EU-ban

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hatékonyságon alapuló támogatási rendszert vezetnének be az európai parlamenti képviselők, és lebontanák a fejlesztések útját álló tagállami jogi és adminisztratív akadályokat. Ez derül ki abból a jelentésből, amelyet Tabajdi Csaba EP képviselő készített.

Ma az EU-ban összesen 4242 gazdasághoz kapcsolódó és 26 központosított biogázüzem működik. A biogáztermelés Németországban, Belgiumban, Ausztriában és Dániában a legelterjedtebb.

Nagy jövője lesz a biogáznak

”A megújuló energiák terén a különböző országoknak különböző adottságaik vannak, amelyet a lehető legteljesebb mértékben ki kell használnunk. A biogázban, mint megújuló energiaforrásban óriási potenciál és nagy jövő rejlik” – hangoztatta Tabajdi Csaba EP képviselő. A mezőgazdasági bizottság tagjaként ő készített jelentést az Európai Parlament számára a témáról.

Az elsöprő többségel elfogadott jelentés elismeri, hogy a biogáz alapvető energiaforrás, amely hozzájárul a fenntartható gazdasági és mezőgazdasági fejlődéshez, a vidékfejlesztéshez és a környezetvédelemhez, valamint az Európai Unió energiagazdasági függőségének csökkentéséhez, továbbá annak a célkitűzésnek a megvalósításához, amely szerint 2020-ra az EU teljes energiafogyasztásának ötödét megújuló energiaforrásokból kell biztosítani.

hirdetes

A legfőbb alapanyag

„A biogáz legfőbb alapanyaga az állati trágya, annak a környezetvédelmi célból való fedolgozása és az energiatermelés összeköthető. Ez a biogáztermelés egyik legfontosabb előnye – mondta felszólalásában Tabajdi Csaba. - „Bár a biogázt nemcsak az állati trágyából lehet előállítani, hanem kommunális iszapból is, vágóhidi hulladékból is, és energianövényekből is. A biogáz multifunkcionális energiaforrás, lehet belőle villamos áram, lehet hűteni, fűteni, szárítani.

A sűrített biogáz alkalmas autók, tömegközlekedési járművek meghajtására, és a biogázt be lehet a födgázhálózatba is tenni megfelelő tisztítás nyomán. A biogáztermelés tehát ilyen értelemben egy komoly lehetőség az európai energiatermelés számára. 14-szer ennyit lehetne előállítani, mint jelen pillanatban, ez egy rendkívül komoly potenciál, mert környezetvédelmi szempontból tudjuk, hogy nem lehet az állati trágyát feldolgozás nélkül a földekre kitenni, hiszen ennek nagyon komoly környezeti kára lenne.”

hirdetes

A zöld prodzsekt

A biogáz elterjedése útjában elsősorban az áll, hogy előállítása drága. Ezért a képviselők úgy vélik, hogy a további támogatásnak a kutatás-fejlesztést, az egyedi projektek eredményének a terjesztését, a gyártásban való alkalmazását, és a »zöld elektromos áram« és »zöld gáz« magasabb szintű támogatását kell céloznia.

„A jelenlegi szabályozás mind nemzeti, mind uniós szinten rendkívül túlszabályozott, túl bonyolult, készül egy megújuló energiaforrásokról szóló irányelv, ennek keretében a biogáz problémája is megoldható. Ma az eljárás rendkívül bürokratikus, a legpéldamutatóbb országban, Dániában is öt évbe kerül az ötlettől az üzem átadásáig, de van olyan ország, ahol ez tíz évbe kerül” – fogalmazott zárszavában a politikus, majd hozzátette: sem a biogáz, sem a bioenergia, sem a megújuló energiaforrások nem csodaszerek önmagukban, de rendkívül fontosak az energia diverzifikálásában.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti előirányzat

környezeti előirányzat A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból... Tovább

A karimatömítések tulajdonságok és felhasználás

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos... Tovább

Tovább a lexikonra