notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Van e kapcsolat a bioüzemanyag és az élelmiszer válság között?

hirdetes

A Bizottság vizsgálja, hogy van-e kapcsolat a bioüzemanyagok és az élelmiszerválság között

Solemán Margó
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Európai Bizottság elnöke a Világbank és az ENSZ Világélelmezési Program nyomására egy olyan tanulmány elkészítését kérte, amely megvizsgálja, hogy van-e bármiféle kapcsolat a bioüzemanyagok használata és a világszerte egekbe szökő élelmiszerárak között.

A tanulmányt az elnök személyesen rendelte meg, hogy részletekbe menően megismerhesse az unió új klímavédelmi programja egyik sarokpontjának, a bioüzemanyagok fokozottabb felhasználásának hatásait. A Bizottság ezzel kapcsolatos programját számos kritika érte már különböző szervezetektől, melyek mind arra hívták fel a figyelmet, hogy a bioüzemanyagok használatának és előállításának további fokozása jóval több hátránnyal, mint előnnyel jár.

A program ismertetése óta számtalan civil szervezet is - köztük az Oxfam és a Friends of the Earth - kérte Andris Piebalgs energiaügyi biztost, hogy a Bizottság vezessen be jóval szigorúbb normákat a bioüzemanyagok termelésére vagy mondjon le a kijelölt célokról.

Jogszabálytervezett

A szervezetek szerint a jogszabálytervezet nem biztosít elegendő védelmet, például a szavannáknak vagy a füves területeknek, amelyeket nagyban veszélyeztetne a mezőgazdasági termelés kiterjesztése. A civilek szerint a javaslat nem védi meg a víz- és talajkészleteket sem, és a nagymértékű bioüzemanyag előállítás negatív hatással lehet az élelmiszer- valamint takarmányárakra, és növelheti a vízhiányt is, ami elsősorban a szegényebb rétegeket sújtaná.

hirdetes

A bioüzemanyagokról alkotott nézetek felülvizsgálatához készített tanulmánynak részletesen ki kell majd térnie a közösség bioüzemanyag-politikájának a mezőgazdasági termelésre, az árakra, valamint a fejlesztésre gyakorolt hatására. Barroso egyik szóvivője ezzel kapcsolatban ugyanakkor kijelentette: az elnök csak tisztább képet szeretne kapni a bioüzemanyagokkal kapcsolatban, és egyelőre szó sincs a klímavédelmi programban kitűzött 10%-os cél megváltoztatásáról.

hirdetes

Bioetanol

A szállításban használt üzemanyagok bioetanollal történő kiegészítéséről tavaly tavasszal határoztak a tagállamok. A döntés értelmében az unió 2020-ig 10 százalékra szeretné növelni a bioüzemanyagok felhasználását.

A bioüzemanyagok környezetre gyakorolt hatását illetően a Bizottság is megosztott. Míg Michel fejlesztési és Dimasz környezetvédelmi biztos lát összefüggést a bioetanol termelés és az élelmiszerkrízis között, addig Piebalgs energiaügyi biztos és Mandelson kereskedelmi biztos ezzel ellentétesen érvelt. A mezőgazdasági biztos, Mariann Fischer Boel ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a bioüzemanyagok aránya jelenleg annyira alacsony, hogy az nem okozhat élelmiszerár-robbanást.

A tanulmány nyilvánosságra hozataláról a Bizottság elnöke később dönt majd.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

újramunkálás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy az teljesítse a követelményeket ... Tovább

Oktatási és Kultirális Minisztérium

Tájékoztató az Otatási és Kulturális Minisztérium feladatairól   Az Oktatási és... Tovább

Tovább a lexikonra