notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Van e kapcsolat a bioüzemanyag és az élelmiszer válság között?

hirdetes

A Bizottság vizsgálja, hogy van-e kapcsolat a bioüzemanyagok és az élelmiszerválság között

Solemán Margó
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Európai Bizottság elnöke a Világbank és az ENSZ Világélelmezési Program nyomására egy olyan tanulmány elkészítését kérte, amely megvizsgálja, hogy van-e bármiféle kapcsolat a bioüzemanyagok használata és a világszerte egekbe szökő élelmiszerárak között.

A tanulmányt az elnök személyesen rendelte meg, hogy részletekbe menően megismerhesse az unió új klímavédelmi programja egyik sarokpontjának, a bioüzemanyagok fokozottabb felhasználásának hatásait. A Bizottság ezzel kapcsolatos programját számos kritika érte már különböző szervezetektől, melyek mind arra hívták fel a figyelmet, hogy a bioüzemanyagok használatának és előállításának további fokozása jóval több hátránnyal, mint előnnyel jár.

A program ismertetése óta számtalan civil szervezet is - köztük az Oxfam és a Friends of the Earth - kérte Andris Piebalgs energiaügyi biztost, hogy a Bizottság vezessen be jóval szigorúbb normákat a bioüzemanyagok termelésére vagy mondjon le a kijelölt célokról.

Jogszabálytervezett

A szervezetek szerint a jogszabálytervezet nem biztosít elegendő védelmet, például a szavannáknak vagy a füves területeknek, amelyeket nagyban veszélyeztetne a mezőgazdasági termelés kiterjesztése. A civilek szerint a javaslat nem védi meg a víz- és talajkészleteket sem, és a nagymértékű bioüzemanyag előállítás negatív hatással lehet az élelmiszer- valamint takarmányárakra, és növelheti a vízhiányt is, ami elsősorban a szegényebb rétegeket sújtaná.

hirdetes

A bioüzemanyagokról alkotott nézetek felülvizsgálatához készített tanulmánynak részletesen ki kell majd térnie a közösség bioüzemanyag-politikájának a mezőgazdasági termelésre, az árakra, valamint a fejlesztésre gyakorolt hatására. Barroso egyik szóvivője ezzel kapcsolatban ugyanakkor kijelentette: az elnök csak tisztább képet szeretne kapni a bioüzemanyagokkal kapcsolatban, és egyelőre szó sincs a klímavédelmi programban kitűzött 10%-os cél megváltoztatásáról.

hirdetes

Bioetanol

A szállításban használt üzemanyagok bioetanollal történő kiegészítéséről tavaly tavasszal határoztak a tagállamok. A döntés értelmében az unió 2020-ig 10 százalékra szeretné növelni a bioüzemanyagok felhasználását.

A bioüzemanyagok környezetre gyakorolt hatását illetően a Bizottság is megosztott. Míg Michel fejlesztési és Dimasz környezetvédelmi biztos lát összefüggést a bioetanol termelés és az élelmiszerkrízis között, addig Piebalgs energiaügyi biztos és Mandelson kereskedelmi biztos ezzel ellentétesen érvelt. A mezőgazdasági biztos, Mariann Fischer Boel ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a bioüzemanyagok aránya jelenleg annyira alacsony, hogy az nem okozhat élelmiszerár-robbanást.

A tanulmány nyilvánosságra hozataláról a Bizottság elnöke később dönt majd.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

rendszer

egymással kapcsolatban, vagy kölcsönhatásban álló elemek összessége Tovább

Tovább a lexikonra