notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Birtokfejlesztési hitel

hirdetes

Birtokfejlesztési hitel

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az FHB december 1-tõl elindítja az állami kamattámogatás mellett nyújtott birtokfejlesztési kölcsönt.

Birtokfejlesztési hitel

A kölcsön a vonatkozó rendeletnek megfelelõen önálló helyrajzi számmal rendelkezõ, legalább 1 hektár területû termõföld - szántó, gyümölcsös, szõlõ valamint gyep - megvásárlásához vehetõ igénybe.

Összege 1-50 millió forintig terjedhet, de nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát. A futamidõ 5-20 év lehet, legfeljebb két év türelmi idõvel.

A kölcsön kamata ötéves kamatperiódus esetén évi 7,85 százalék, tízéves kamatperiódusnál évi 7,8 százalék. A hitel futamidejére, de legfeljebb 20 évre a ténylegesen megfizetett kamat 50 százalékának megfelelõ mértékû állami kamattámogatás igényelhetõ.

A kezelési költség mindkét kamatperiódus esetén havi 0,17 százalék, a szerzõdéskötési díj a jóváhagyott kölcsönösszeg 0,5 százaléka, az értékbecslési díj 30-75 ezer forint.

A teljes hiteldíjmutató (THM) egy 20 éves futamidejû, 5 millió forintos kölcsönösszeg esetén, 37.500 forintos értékbecslési díj figyelembevételével, ötéves kamatperiódusnál 10,73-10,77 százalék, tízéves kamatperiódusnál 10,67-10,71 százalék.

A havi törlesztõ részlet egy 20 évre felvett, 1 millió forintos kölcsön esetén hasonló, mint az új lakás vásárlására felvett, ugyanilyen összegû és lejáratú támogatott hitelé. A törlesztõ részletet a vezérigazgató szerint a bérleti díj alternatívájának tekinthetik a gazdálkodók.

hirdetes

A kölcsön visszafizetése havonta, annuitásos módon történhet (ez esetben legfeljebb két évig a kamatok és a kezelési költség mellett a tõketartozásból elég havonta legalább 100 forintot törleszteni, ezt követõen annuitásos a törlesztés) vagy évente két alkalommal, ütemezett módon (ekkor legfeljebb két év türelmi idõ kérhetõ, ez idõ alatt csak a kamatot és a kezelési költséget kell fizetni).

Az állami kamattámogatás 18 milliárd forintos hitelösszegig áll rendelkezésre, ennyit a jelzálogbankok Gyuris Dániel szerint a jövõ év elsõ félévéig kihelyezhetnek. Az FHB ebbõl várhatóan 40-50 százalékot hasít ki partnereivel.

A call centerbe érkezõ napi 40-50 hívás fele már a birtokhitellel kapcsolatos, ennek ellenére nem szabad túlzott várakozásokat támasztani, mert mint minden új termék esetében, itt is lesz egy felfutási idõ - mondta a vezérigazgató.

A banknak tíz regionális irodája van. Hiteleinek döntõ részét partnerein keresztül helyezi ki konzorciális formában, refinanszírozással, illetve ügynökhálózat útján. Eddig 104 takarékszövetkezet jelezte együttmûködési készségét (a lakáshitelezésben 65-tel mûködnek együtt), az új partnerek várhatóan januártól tudnak piacra lépni.

hirdetes
A bank a mostani negyvennyolcról a jövõ év elejére több mint százra szeretné növelni az értékbecslõk számát, ennek érdekében decemberben két tanfolyamot is tart.

A jelzálogbankok eddig is nyújtottak földjelzáloghitelt, portfoliójukban azonban eddig elenyészõ mértéket képviseltek. A nettó kamatoknak ugyanis legalább 6 százalék alá kellett esniük ahhoz, hogy érdemben nyújtható legyen a futamidõ, s az ágazat jövedelmezõségéhez igazodó szintre lehessen levinni a törlesztõ részletet.

A bankoknak a kamatmegállapítás módját figyelembe véve nem sok mozgásterük marad a kockázati felár beépítésére. A kamat ugyanis nem haladhatja meg az öt, illetve tízéves államkötvények szerzõdéskori átlagos hozamának 1,75 százalékponttal növelt mértékét. Az FHB pedig 20-40 bázisponttal drágábban szerzi a forrást, mint a magyar állam.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

dokumentum

információ és annak hordozója PÉLDA: Feljegyzés , elõírás, eljárás-dokumentum, rajz,... Tovább

az audit ügyfele

szervezet vagy személy, amely, vagy aki auditot kér Tovább

Tovább a lexikonra