notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-3.

hirdetes

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-3.

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A magyarországi helyzet

Csaknem 3 millió személy és kisteher jármû van forgalomban hazánkban. Évente kb. 70-100 000 db jármû kerül forgalomból való végleges kivonásra. Az országban 63 db regisztrált bontó-hulladékkezelõ mûködik, további 29 adta be jelentkezését.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Roncsautókra vonatkozó jogszabályok-3.

Problémák

  1. A jármû forgalomból való végleges kivonását szabályozó BM rendelet teret enged a bontási átvételi igazolás nélküli végleges kivonásnak, így igazából csak az igazán környezettudatos emberek viszik autójukat regisztrált bontóba és vonják ki azt a forgalomból bontási igazolás benyújtásával. Várhatóan lesz egy olyan módosító BM rendelet, amely ezt a kiskaput megszünteti.
  2. Az okmányirodák számára végleges kivonáshoz elégséges, ha a tulajdonos nyilatkozik arról, hogy környezetvédelmi szempontból megfelelõ módon fogja tárolni a véglegesen kivont jármûvet. Ennek ellenõrzése viszont gyakorlatilag lehetetlen. Így az okmányirodákban történõ végleges kivonások között elenyészõ a bontási igazolás benyújtásával történõ kivonások száma.
  3. hirdetes
  4. Bár a kormányrendelet a visszagyûjtést és hulladékkezelést a gyártók és importálók elsõdleges kötelezettségévé teszi, áthárítják a hulladékkezelési feladatot a kormányrendeletben megnevezett „más gazdasági szereplõkre” (hulladékkezelõk), akikre a jogszabály csak a közremûködést rónák.
  5. Annak ellenére, hogy a hulladékgazdálkodási törvény rögzíti, hogy a gyártók és forgalmazók kötelezettségeik ellátása, átvállalása érdekében önálló szervezetet hozhatnak létre, mely a gyûjtést, hasznosítást, ártalmatlanítást szervezi és koordinálja, a gyártók nem kívánják ezt megtenni és nem vesznek részt a hulladékkezelés hálózatának szervezésében és költségeinek viselésében.
  6. hirdetes
  7. Nagyon sok az illegálisan mûködõ bontó, ahonnan ellenõrizetlenül kerülnek ki az alkatrészek és a hulladék, köztük veszélyes hulladékok. Míg a regisztrált bontók nem tudják kihasználni a kapacitásukat.
  8. Az emberekben az a hiedelem él, hogy 25-30 000 Ft-ot kaphatnak roncsautójukért a bontóba való leadáskor és amikor kiderül, hogy nekik kell fizetni, felháborodnak. Van olyan eset, hogy a bontó fizet a jármû átvételekor, de ez a bontó és a leadó közötti megegyezés kérdése, a leadandó jármû minõségétõl függ. Tanulság: a hulladék kezelése költségekkel jár, ezt pedig a hulladék tulajdonosának kell megfizetni. Abban az esetben is, ha ez a hulladék nem más, mint a használhatatlan autónk…

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

piac

A marketing szempontjából a vállalat számára folyamatosan változó értékesítési... Tovább

Tovább a lexikonra