notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élelmiszerbiztonság - a botulizmusról

hirdetes

Élelmiszerbiztonság - a botulizmusról

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A betegség kórokozója a Clostridium botulinum A, B, E és F típusú neurotoxint (botulotoxin) termelõ variánsai. Európában, és így hazánkban is a B toxint termelõ típus a leggyakoribb. Az A és E típusú toxin súlyosabb megbetegedést, a B toxin enyhe botulizmust okoz.

Ön miért került éppen erre az oldalra? Mert ez egy keresbarát oldal. Arra a szóra jövünk az elsõ helyen, amire csak akarjuk. Így az ön által beírt kifejezésre is.  A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Élelmiszerbiztonság - a botulizmusról

A kórokozó spórái a talajban (beleértve a tengerfenék talaját) mindenütt jelen vannak. A talajból kerül a baktérium a zöldségfélékbe, földes áruba, mézbe és egyéb élelmiszerekbe is. A botulotoxint termelõ Clostridium törzsek elhalt állati és növényi szövetekben képesek szaporodni és toxint termelni (szaprofita baktériumok), de bizonyos körülmények között az élõ állatok (így a halak) bélflórájában is jelen lehetnek.

Leggyakrabban az élelmiszer eredetû botulizmussal találkozunk.

Kialakulásához nem elegendõ a C. botulinum emberi szervezetbe jutása, mivel sem a baktérium, sem a spórái a normál bélflórával rendelkezõ bélhuzamban nem szaporodnak (kivéve a csecsemõket). Az ételmérgezést olyan élelmiszer közvetíti, amelyben a kórokozó anaerob körülmények között el tudott szaporodni és a baktériumok által termelt toxint tartalmazza.

Csecsemõ-botulizmus

Az E típusú toxint termelõ Clostridium butyricum és az F típusú toxint termelõ Clostridium barati is okozhat.
A toxin 100°C-on 10 percen belül inaktiválódik. A spórák azonban 100°C hõmérsékleten több óráig életképesek maradhatnak. Ezért a sütés után hosszabb ideig tárolt élelmiszerben (pl. hurkaféleségben) is termelhet az elszaporodó baktérium toxint.

Bél-botulizmus

A bél-botulizmus a másik leggyakrabban elõforduló formája a megbetegedésnek. A csecsemõk, és a (mûtét, antibiotikum-terápia miatt) megváltozott bélflórájú felnõttek vastagbelében a C. botulinum szaporodni képes, ezért a botulotoxin mentes, de spórákat tartalmazó élelmiszerek (pl. méz) fogyasztása is okozhat megbetegedést.

hirdetes
A botulizmus fenti két formáján túl leírtak még seb botulizmust is okozhatnak. A botulotoxin - aerosol formájában - szándékos terrorcselekmények kiváltására is alkalmas lehet.
A megbetegedés lappangási ideje rövid. Az idegrendszeri tünetek az étel elfogyasztását követõ 12-36 órán belül jelentkeznek.


A fontosabb tünetek az alábbiak:

 1. A betegség általános gyengeséggel, hányingerrel, szédüléssel, fejfájással kezdõdik.
 2. A botulotoxin gátolja az acetilkolin felszabadulását, amelynek jellegzetes petyhüdt bénulás a következménye.

Élelmiszer eredetû és seb-botulizmus esetén:

 • szájszárazság,
 •  homályos, illetve kettõslátás,
 • nyelési és beszédzavar,
 •  ptosis,
 •  a pupillareflex kiesése a jellemzõ, majd a kezdeti tüneteket szimmetrikus, leszálló típusú petyhüdt bénulás követi, végül légzésbénulás alakulhat ki.
 •  Láz és érzékelési zavarok nincsenek.
 •  Az ételmérgezést gastrointestinális tünetek kísérhetik (hasmenés, hányás, majd székrekedés).

A bél-botulizmus típusos esetben:

 • székrekedéssel kezdõdik,
 • melyet letargia,
 • étvágytalanság,
 • ptosis,
 • félrenyelés,
 • hypotonia,
 • néhány esetben légzési elégtelenség követ.

A csecsemõkori botulizmus:

 • legtöbbször a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemõket érinti,
 • tüneteik igen változatosak lehetnek, a bénulásoktól a hirtelen csecsemõhalálig.

A botulizmus emberrõl emberre nem terjed.
hirdetes

A beteget a szakszerû gyógykezelés biztosítása céljából intenzív osztállyal (lélegeztetõ készülék) rendelkezõ kórházba kell utalni, de elkülöníteni nem szükséges.
A megbetegedés tisztázása érdekében a laboratóriumi vizsgálat kötelezõ. A betegtõl haladéktalanul, lehetõleg az antitoxikus terápia megkezdése elõtt, kb. 20 ml alvadásgátló nélküli vért kell venni, és - elõzetes telefonos értesítéssel egyidõben - futárral az OEK Bakteriológiai osztályára kell küldeni. Csecsemõ-botulizmus gyanúja esetén székletmintát kell beküldeni. A gyanús élelmiszerbõl az ÁNTSZ illetékes városi intézetének munkatársa vesz mintát, és az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézetbe (OÉTI) küldi.
A betegség elõfordulásakor a további megbetegedések elkerülése érdekében a gyanúsított étel fogyasztását azonnal meg kell tiltani.
Közfogyasztásra kerülõ élelmiszerek gyártása során az élelmezés-egészségügyi és technológiai szabályozások betartása, a szállítás és árusítás alatt az elõírt tárolási és kezelési szabályok megtartása, illetve a jól mûködõ HACCP rendszer a megbetegedések kialakulásának megelõzését szolgálják.

Ön miért került éppen erre az oldalra? Mert ez egy keresbarát oldal. Arra a szóra jövünk az elsõ helyen, amire csak akarjuk. Így az ön által beírt kifejezésre is.  A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

eladási kvóta

Egy termékvonal, egy vállalati divízió vagy egy kereskedelmi képviselő számára... Tovább

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

Tovább a lexikonra