notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Élelmiszerbiztonság - a botulizmusról

Élelmiszerbiztonság - a botulizmusról

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A betegség kórokozója a Clostridium botulinum A, B, E és F típusú neurotoxint (botulotoxin) termelõ variánsai. Európában, és így hazánkban is a B toxint termelõ típus a leggyakoribb. Az A és E típusú toxin súlyosabb megbetegedést, a B toxin enyhe botulizmust okoz.

Ön miért került éppen erre az oldalra? Mert ez egy keresbarát oldal. Arra a szóra jövünk az elsõ helyen, amire csak akarjuk. Így az ön által beírt kifejezésre is.  A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Élelmiszerbiztonság - a botulizmusról

A kórokozó spórái a talajban (beleértve a tengerfenék talaját) mindenütt jelen vannak. A talajból kerül a baktérium a zöldségfélékbe, földes áruba, mézbe és egyéb élelmiszerekbe is. A botulotoxint termelõ Clostridium törzsek elhalt állati és növényi szövetekben képesek szaporodni és toxint termelni (szaprofita baktériumok), de bizonyos körülmények között az élõ állatok (így a halak) bélflórájában is jelen lehetnek.

Leggyakrabban az élelmiszer eredetû botulizmussal találkozunk.

Kialakulásához nem elegendõ a C. botulinum emberi szervezetbe jutása, mivel sem a baktérium, sem a spórái a normál bélflórával rendelkezõ bélhuzamban nem szaporodnak (kivéve a csecsemõket). Az ételmérgezést olyan élelmiszer közvetíti, amelyben a kórokozó anaerob körülmények között el tudott szaporodni és a baktériumok által termelt toxint tartalmazza.

Csecsemõ-botulizmus

Az E típusú toxint termelõ Clostridium butyricum és az F típusú toxint termelõ Clostridium barati is okozhat.
A toxin 100°C-on 10 percen belül inaktiválódik. A spórák azonban 100°C hõmérsékleten több óráig életképesek maradhatnak. Ezért a sütés után hosszabb ideig tárolt élelmiszerben (pl. hurkaféleségben) is termelhet az elszaporodó baktérium toxint.

Bél-botulizmus

A bél-botulizmus a másik leggyakrabban elõforduló formája a megbetegedésnek. A csecsemõk, és a (mûtét, antibiotikum-terápia miatt) megváltozott bélflórájú felnõttek vastagbelében a C. botulinum szaporodni képes, ezért a botulotoxin mentes, de spórákat tartalmazó élelmiszerek (pl. méz) fogyasztása is okozhat megbetegedést.

hirdetes
A botulizmus fenti két formáján túl leírtak még seb botulizmust is okozhatnak. A botulotoxin - aerosol formájában - szándékos terrorcselekmények kiváltására is alkalmas lehet.
A megbetegedés lappangási ideje rövid. Az idegrendszeri tünetek az étel elfogyasztását követõ 12-36 órán belül jelentkeznek.


A fontosabb tünetek az alábbiak:

 1. A betegség általános gyengeséggel, hányingerrel, szédüléssel, fejfájással kezdõdik.
 2. A botulotoxin gátolja az acetilkolin felszabadulását, amelynek jellegzetes petyhüdt bénulás a következménye.

 

Élelmiszer eredetû és seb-botulizmus esetén:

 • szájszárazság,
 •  homályos, illetve kettõslátás,
 • nyelési és beszédzavar,
 •  ptosis,
 •  a pupillareflex kiesése a jellemzõ, majd a kezdeti tüneteket szimmetrikus, leszálló típusú petyhüdt bénulás követi, végül légzésbénulás alakulhat ki.
 •  Láz és érzékelési zavarok nincsenek.
 •  Az ételmérgezést gastrointestinális tünetek kísérhetik (hasmenés, hányás, majd székrekedés).

A bél-botulizmus típusos esetben:

 • székrekedéssel kezdõdik,
 • melyet letargia,
 • étvágytalanság,
 • ptosis,
 • félrenyelés,
 • hypotonia,
 • néhány esetben légzési elégtelenség követ.

A csecsemõkori botulizmus:

 • legtöbbször a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemõket érinti,
 • tüneteik igen változatosak lehetnek, a bénulásoktól a hirtelen csecsemõhalálig.

A botulizmus emberrõl emberre nem terjed.
hirdetes

A beteget a szakszerû gyógykezelés biztosítása céljából intenzív osztállyal (lélegeztetõ készülék) rendelkezõ kórházba kell utalni, de elkülöníteni nem szükséges.
A megbetegedés tisztázása érdekében a laboratóriumi vizsgálat kötelezõ. A betegtõl haladéktalanul, lehetõleg az antitoxikus terápia megkezdése elõtt, kb. 20 ml alvadásgátló nélküli vért kell venni, és - elõzetes telefonos értesítéssel egyidõben - futárral az OEK Bakteriológiai osztályára kell küldeni. Csecsemõ-botulizmus gyanúja esetén székletmintát kell beküldeni. A gyanús élelmiszerbõl az ÁNTSZ illetékes városi intézetének munkatársa vesz mintát, és az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézetbe (OÉTI) küldi.
A betegség elõfordulásakor a további megbetegedések elkerülése érdekében a gyanúsított étel fogyasztását azonnal meg kell tiltani.
Közfogyasztásra kerülõ élelmiszerek gyártása során az élelmezés-egészségügyi és technológiai szabályozások betartása, a szállítás és árusítás alatt az elõírt tárolási és kezelési szabályok megtartása, illetve a jól mûködõ HACCP rendszer a megbetegedések kialakulásának megelõzését szolgálják.

Ön miért került éppen erre az oldalra? Mert ez egy keresbarát oldal. Arra a szóra jövünk az elsõ helyen, amire csak akarjuk. Így az ön által beírt kifejezésre is.  A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 188

Átlagos értékelés: 4.8

Szótár

Szeretem a bankom

A Budapest Bank szeretem a bankom kampányának online marketing csődje, avagy amikor nem... Tovább

vevõ

szervezet , vagy személy, amely vagy aki kap egy terméket PÉLDÁK:... Tovább

Tovább a lexikonra