notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A BRC és az IFS

hirdetes

A BRC és az IFS

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az elmúlt években az egyre nagyobb számú élelmiszerekkel kapcsolatos botrányok következtében a fogyasztók gyanakvóvá váltak.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Nemrégiben német és francia kereskedelmi vállalatok, amelyek mûködése a tökéletes minõségû ellátáson múlik, úgy döntöttek, hogy magukhoz ragadják a kezdeményezést, és egységes minõségi szabványt dolgoztak ki saját termékeikre: a Nemzetközi Élelmiszer Szabvány (IFS) kidolgozása a Német Kereskedelmi Szövetségek Egyesülete (BDH e.V.) égisze alatt 2001-ben kezdõdött. A 2003-as évben bekapcsolódott a fejlesztésbe a Francia Kereskedelmi Vállalkozók Szövetsége (FCD) is.
A szabvány elsõsorban a saját név alatt forgalmazott termékek élelmiszerbiztonsági hátterének kialakítására született, megteremtve az angolszász területrõl ismert BRC rendszer kontinentális megfelelõjét.

A két szabvány három lényeges ponton különbözik egymástól:

 • A BRC szabvány megfelel / nem felel meg kritériumokat használ, míg az IFS A, B, C, D értékelést alkalmaz. (A=minden rendben, D=egyáltalán nem teljesül),
 • A nem megfelelõségi kritériumokat (K.O.) felsorolja az IFS szabvány,
 • Az auditorok kijelölése és képzése tekintetében egy teljesen zárt rendszert mûködtet az IFS Tanács.

Az új rendszert bevezetni és tanúsíttatni kötelezettek köre bõvül és a saját márkanév alatt forgalmazók gyártási folyamatai is ellenõrzés alá kerülnek. A szabvány fejlesztésében több, hazánkban is mûködõ élelmiszerforgalmazó vállalat szakemberei is részt vállaltak.

Az IFS szabvány 5 súlypontja:

 • a követelményrendszer kialakítása és a minõségirányítás,
 • a vezetés felelõssége,
 • erõforrás-menedzsment,
 • a termék-elõállítás folyamata,
 • a mérés, ellenõrzés és javítások rendszere.

Az új szabványban kiemelt jelentõséget kap az elõállított termékek nyomon követése, egy esetleges visszahívás esetén a pontos begyûjtés megszervezése érdekében.

hirdetes

IFS audit

Az IFS audit lebonyolításának egyik feltétele, hogy a vállalat már rendelkezzen mûködõ HACCP rendszerrel. Újdonság a korábbi auditokkal szemben, hogy az audit-jelentés elektronikus formában készül és kerül tárolásra. A tanúsított szervezetek neve és címe az IFS portálon keresztül nyilvánosan hozzáférhetõ adat lesz. A sikeres tanúsítást igazoló tanúsítvány 12 hónapig érvényes. A második audit emelt szintû teljesítése után a kiállítandó tanúsítvány 18 hónap érvényességi idejû lesz. A tanúsítás díjának meghatározásában a gyártósorok száma és az elõállított élelmiszer rizikófaktora a döntõ. Az audit idõtartamát tekintve a minimális ráfordítás 2 nap. Az auditálásokat, a hozzájuk tartozó jelentések elkészítését vagy az IFS alapján történõ tanúsítást csak olyan szervezetek végezhetik, amelyek EN 45011 szerinti akkreditációval rendelkeznek.

A szabvány szerinti termékgyártás

A szabvány szerinti termékgyártás elõírása már nem csak Németországban és Franciaországban terjed, hanem egész Európában folynak a tárgyalások a bevezetésrõl. Az élelmiszerkereskedelmi cégek beszállítójuktól elvárják annak igazolását, hogy különös figyelmet fordítsanak az élelmiszerbiztonsági kérdésekre (HACCP, higiénia és minõségirányítás). Az értékesítési láncok megkövetelik élelmiszer beszállítóiktól az IFS tanúsítvány közeljövõben történõ megszerzését.

Az IFS fejlesztését irányító csoport

Az IFS fejlesztését irányító csoport nem titkolt célja, hogy egész Európában meghatározó szerepet kapjon az új elõírás, miközben az ISO 22000-es élelmiszerbiztonsági követelményrendszer már hivatalos formában is megjelent.

hirdetes

BRC

A BRC szabvány 1998 óta létezik és nyújt biztonságot az élelmiszeripari kiskereskedõknek, valamint fogyasztóknak. Az angol élelmiszer kiskereskedelmi és egyéb kapcsolódó szakmai szervezetek (British Retailer Consorcium Brit Kereskedõk Egyesülete) a HACCP hét alapelvének alkalmazása mellett környezetirányítási és minõségbiztosítási rendszerelemek alkalmazását is elõírja a saját márka termékeinek gyártóitól. A BRC élelmiszerbiztonsági rendszert az EFSIS szabvány figyelembevételével alakították ki a követelménycsoportok összevonásával. A BRC szabvány átfogó hatásköre kiterjed a minõségre, a higiéniára és a termékbiztonságra.

Azok a kereskedõk, akik szeretnék jó hírnevüket megtartani, egyre gyakrabban megkövetelik, hogy a saját beszállítóik az ágazati szabványoknak megfelelõen mûködjenek. A szabványt azért fejlesztették ki, hogy az „adott kereskedõ márkájával ellátott élelmiszereket forgalmazó vállalatok ellenõrzésére kidolgozott egységes irányelvekkel segítséget nyújtson a kereskedõknek törvényes kötelezettségeik betartásához és a fogyasztók védelméhez”.

A Szabvány értelmében kötelezõ:

 • a HACCP alkalmazása
 • dokumentált minõségirányítási rendszer
 • az üzemi környezeti elõírások, termékek, folyamat és alkalmazottak ellenõrzése.

Kétféle vizsgálati tanúsítvány állítható ki: alap-, és emelt szintû.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

tervezés és fejlesztés

folyamatok összessége, amely a követelményeket elõírt jellemzõkké vagy egy termék... Tovább

termékkoncepció

Eszerint a fogyasztók azokat a termékeket kedvelik, amelyek kiváló minőséget, teljesítményt... Tovább

Tovább a lexikonra