notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan érint minket a Brexit? Minden, amit a Britek kilépéséről tudni érdemes: ezek a brexit várható hatásai

hirdetes

Hogyan érint minket a Brexit? Minden, amit a Britek kilépéséről tudni érdemes!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

2016-ban a britek népszavazás útján úgy döntöttek kilépnek az Európai Unióból, az eredmény mindenkit megdöbbentett, sokan úgy vélték, ezt nem gondolták komolyan és az elszakadás sosem fog megtörténni. Hosszas előkészületek után azonban, 2020 január 31-én megkezdődött a kilépés. De mire kell számítanunk, hogyan érint ez minket, van ennek bármilyen következménye ránk?

Fontos információk a Brexittel kapcsolatban

A Brexit egy hosszú folyamat

Mint ahogyan a kiválás előkészítése, maga a kiválás is egy hosszú folyamat. A változtatások nem egyik napról a másikra éreztetik hatásukat. A kiválás bár megkezdődött, ennek egyelőre csak jogi következményei vannak. Február első napjával ugyanis egy átmenetei időszak veszi kezdetét, ami várhatóan egészen a 2020-as év végéig tart. Ez mit jelent? Ebben az időszakban bár az Egyesült Királyságok hivatalosan nem tagja az Uniónak, a folyamatok még is e szerint, azaz a régi megszokott módon zajlanak.

Mostantól nem lehet Angliába utazni sem csak úgy?

Rengeteg magyar, és más nemzetiségű állampolgár él a Királyágokban, illetve sokan szeretnének még menni. Eddig nagyon egyszerű volt a dolog, ez ezentúl is így fog működni? Az átmeneti időszakban mindenképpen. 2020 végéig tehát változatlanok maradnak az itt élő magyar állampolgárok jogai, illetve kötelezettségei, valamint a beutazás, tartózkodás, munkavállalás feltételei és a szociális jogosultságok is. De várhatóan az időszak végezetével megszűnik az uniós polgárok szabad mozgása. A már itt élő (azaz a 2020. végéig még beérkező) és az országban tartósan maradni szándékozó uniós polgároknak a tartózkodási jogaik megőrzéséhez letelepedési kérelmet kell benyújtaniuk várhatóan. De ezek még egyelőre csak tervezetek. Ami biztos, hogy az Unió fokozott figyelmet fog fordítani az állampolgárok jogaira a megállapodások megkötésénél. Útlevéllel továbbra is látogatható lesz az ország.

hirdetes

Mi a helyzet a kereskedelemmel?

Mindkét fél célja, hogy olyan kereskedelmi megállapodásokat kössenek, amik kölcsönösen előnyösek lehetnek. Az az Egyesült Királyság és más tagállamok közötti éves kereskedelem összértéke eléri a 600 milliárd eurót, azaz 200 ezer milliárd forintot. Sok pénzről kell tehát dönteni, de erre a döntésre egészen év végéig várni kell, hacsak az átmeneti időszakot meg nem hosszabbítják. Boris Johnson miniszterelnök célja bár az, hogy év végére függetlenítsék magukat, az átmeneti időszak kétszer egy évre meghosszabbítható.

hirdetes

Van-e valamilyen más hatása ránk?

Alapvetően mivel még csak a kilépés elején járunk, és az átmeneti időszak javában tart, nem sok mindent lehet tudni ezzel kapcsolatban. Biztosan megváltozik sok minden, de ebben az évben még nem kell tartani attól, hogy lesznek a roaming díjak, vagy nem utazhatsz ki pár napra, de ettől valószínűleg továbbra sem. Bízunk benne, hogy olyan megállapodások jönnek létre, amik kedvezően fognak hatni ránk minden szempontból.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

esomar

Vélemény- és Marketing Kutatók Világszövetsége (World Association of Opinion and Marketing... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek Külföld