notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A munkáltató által adható adómentes juttatások

hirdetes

A munkáltató által adható adómentes juttatások

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az utóbbi idõben rendkívül népszerûvé vált a munkáltatók körében a választható béren kívüli juttatások (ún. cafetéria) alkalmazása, különösen annak kizárólag adómentes elemeket tartalmazó formája, ami által jelentõs adó- és járulékteher költség takarítható meg. 2006. évtõl a munkáltató által adható adómentes béren kívüli juttatásokra értékbeli korlátozás érvényesül. A keret nagysága évi 400 ezer forint, illetve a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összegét meghaladó része.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Természetbeni juttatások

A keret átlépése esetén a juttatás – a juttatót terhelõ módon, a természetbeni juttatásra vonatkozó adómértékkel – adókötelessé válik. Érdemes megjegyezni, hogy a munkáltatónak a társadalombiztosítási járulékot a 44 százalékos személyi jövedelemadóval növelt adóalap után kell megfizetni.

Az említett adómentes keretbe tartozó juttatások a következõk:

 • Az önkéntes kölcsönös egészségbiztosító illetve önsegélyzõ pénztárba fizetett adómentes munkáltatói hozzájárulás (az önkéntes nyugdíjbiztosítási pénztárba fizetett összegek nem számítanak ide).
 • A munkáltató által fizethetõ iskolai rendszerû képzés költsége. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a munkáltató 2005. december 31-ig már vállalta a képzés költségét, akkor az értékhatárba nem számít be.
 • Az adómentesen juttatott üdülési csekk értéke vagy az adómentes üdültetés. Itt kell megjegyezni, hogy azok a juttatások is beleszámítanak a keretbe, amelyet a munkáltató a munkavállalóra tekintettel más magánszemélynek juttat.
 • Az iskolakezdési támogatás értéke (2006. évtõl gyermekenként 19 ezer forint adható adómentesen ezen a jogcímen).
 • Törvény alapján a köztisztviselõt, valamint a bírót, az igazságügyi alkalmazottat, továbbá az ügyészségi alkalmazottat megilletõ adómentes ruházati költségtérítés.
 • hirdetes
 • Az adómentes internethasználat munkáltató által átvállalt díja, valamint az adómentes számítógép juttatás szokásos piaci értéke.
 • A bankszámlaköltség-térítés összege, amely a fizetések bankszámlára jogszabály által kötelezõen elõírt átutalása esetén legfeljebb évi 2 ezer forint összeghatárig adómentes.
 • A helyi utazási bérlet juttatása révén kapott adómentes bevétel.
 • A mûvelõdési intézményi szolgáltatás szokásos piaci értéke szerinti bevétel.

Más adómentes juttatások, költségtérítések továbbra is a 400 ezer forintos korlát figyelembe vétele nélkül adhatók.

Változások 2006. szeptmber 1-tõl

Igazán aktuális a júliusban elfogadott törvények módosításainak ismertetése. Éppen ezért szeretnénk felhívni figyelmüket a természetbeni juttatásokat érintõ változásokra, azon belül is az adómérték emelésre, az eljárási szabályokra, valamint a céges telefon magáncélú használatára.

Adómérték emelés

Az adóköteles természetbeni juttatás utáni adó 2006. szeptember 1-jétõl 44 százalékról 54 százalékra nõ.

Eljárási szabályok

A megemelt adót elõször a 2006. augusztus 31-ét követõen kezdõdõ adóévre kell megfizetni. (A naptári év szerint mûködõ adóalanyoknak elsõ ízben 2007-re, a naptári évtõl eltérõ üzleti évben mûködõ kifizetõk közül azoknak, akiknek üzleti éve 2006. augusztus 31-e és december 31. között kezdõdik, 2006 még hátralevõ részére.)

hirdetes

Céges telefon magáncélú használata

 1. Természetbeni juttatásként adóköteles 2006. szeptember 1-jétõl a helyi és távolsági távbeszélõ-szolgáltatás, mobiltelefon-szolgáltatás, továbbá az internetprotokollt alkalmazó beszédcélú adatátviteli szolgáltatás magáncélú használata.
 2. Az adó alapja a kifizetõt a juttatás, szolgáltatás miatt terhelõ kiadásból a magáncélú használat értékének a magánszemély által meg nem térített része.
 3. A kifizetõt terhelõ forgalomarányos kiadásokat tételesen elkülönítve, kell nyilvántartani és ennek alapján kell meghatározni a magánhasználat arányát, s ezzel az aránnyal kell meghatározni a nem forgalomarányos kiadásokat is. A magánhasználat így kiszámolt két tételének összege után kell az 54 %-os adót megfizetni. A számítás hiányában a kifizetõt a telefonszolgáltatással összefüggésben terhelõ kiadás 20 százaléka számít adóköteles bevételnek.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

követelmény

kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetõdõ vagy... Tovább

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

Tovább a lexikonra