notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A munkáltató által adható adómentes juttatások

hirdetes

A munkáltató által adható adómentes juttatások

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az utóbbi idõben rendkívül népszerûvé vált a munkáltatók körében a választható béren kívüli juttatások (ún. cafetéria) alkalmazása, különösen annak kizárólag adómentes elemeket tartalmazó formája, ami által jelentõs adó- és járulékteher költség takarítható meg. 2006. évtõl a munkáltató által adható adómentes béren kívüli juttatásokra értékbeli korlátozás érvényesül. A keret nagysága évi 400 ezer forint, illetve a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összegét meghaladó része.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Természetbeni juttatások

A keret átlépése esetén a juttatás – a juttatót terhelõ módon, a természetbeni juttatásra vonatkozó adómértékkel – adókötelessé válik. Érdemes megjegyezni, hogy a munkáltatónak a társadalombiztosítási járulékot a 44 százalékos személyi jövedelemadóval növelt adóalap után kell megfizetni.

Az említett adómentes keretbe tartozó juttatások a következõk:

 • Az önkéntes kölcsönös egészségbiztosító illetve önsegélyzõ pénztárba fizetett adómentes munkáltatói hozzájárulás (az önkéntes nyugdíjbiztosítási pénztárba fizetett összegek nem számítanak ide).
 • A munkáltató által fizethetõ iskolai rendszerû képzés költsége. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a munkáltató 2005. december 31-ig már vállalta a képzés költségét, akkor az értékhatárba nem számít be.
 • Az adómentesen juttatott üdülési csekk értéke vagy az adómentes üdültetés. Itt kell megjegyezni, hogy azok a juttatások is beleszámítanak a keretbe, amelyet a munkáltató a munkavállalóra tekintettel más magánszemélynek juttat.
 • Az iskolakezdési támogatás értéke (2006. évtõl gyermekenként 19 ezer forint adható adómentesen ezen a jogcímen).
 • Törvény alapján a köztisztviselõt, valamint a bírót, az igazságügyi alkalmazottat, továbbá az ügyészségi alkalmazottat megilletõ adómentes ruházati költségtérítés.
 • hirdetes
 • Az adómentes internethasználat munkáltató által átvállalt díja, valamint az adómentes számítógép juttatás szokásos piaci értéke.
 • A bankszámlaköltség-térítés összege, amely a fizetések bankszámlára jogszabály által kötelezõen elõírt átutalása esetén legfeljebb évi 2 ezer forint összeghatárig adómentes.
 • A helyi utazási bérlet juttatása révén kapott adómentes bevétel.
 • A mûvelõdési intézményi szolgáltatás szokásos piaci értéke szerinti bevétel.

Más adómentes juttatások, költségtérítések továbbra is a 400 ezer forintos korlát figyelembe vétele nélkül adhatók.

Változások 2006. szeptmber 1-tõl

Igazán aktuális a júliusban elfogadott törvények módosításainak ismertetése. Éppen ezért szeretnénk felhívni figyelmüket a természetbeni juttatásokat érintõ változásokra, azon belül is az adómérték emelésre, az eljárási szabályokra, valamint a céges telefon magáncélú használatára.

Adómérték emelés

Az adóköteles természetbeni juttatás utáni adó 2006. szeptember 1-jétõl 44 százalékról 54 százalékra nõ.

Eljárási szabályok

A megemelt adót elõször a 2006. augusztus 31-ét követõen kezdõdõ adóévre kell megfizetni. (A naptári év szerint mûködõ adóalanyoknak elsõ ízben 2007-re, a naptári évtõl eltérõ üzleti évben mûködõ kifizetõk közül azoknak, akiknek üzleti éve 2006. augusztus 31-e és december 31. között kezdõdik, 2006 még hátralevõ részére.)

hirdetes

Céges telefon magáncélú használata

 1. Természetbeni juttatásként adóköteles 2006. szeptember 1-jétõl a helyi és távolsági távbeszélõ-szolgáltatás, mobiltelefon-szolgáltatás, továbbá az internetprotokollt alkalmazó beszédcélú adatátviteli szolgáltatás magáncélú használata.
 2. Az adó alapja a kifizetõt a juttatás, szolgáltatás miatt terhelõ kiadásból a magáncélú használat értékének a magánszemély által meg nem térített része.
 3. A kifizetõt terhelõ forgalomarányos kiadásokat tételesen elkülönítve, kell nyilvántartani és ennek alapján kell meghatározni a magánhasználat arányát, s ezzel az aránnyal kell meghatározni a nem forgalomarányos kiadásokat is. A magánhasználat így kiszámolt két tételének összege után kell az 54 %-os adót megfizetni. A számítás hiányában a kifizetõt a telefonszolgáltatással összefüggésben terhelõ kiadás 20 százaléka számít adóköteles bevételnek.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

beszerzés

Szűkebb értelemben a termeléshez szükséges anyagok, segédanyagok stb. megvásárlását... Tovább

auditálás alatti szervezet

az a szervezet (3.3.1.), amelyet auditálnak Tovább

Tovább a lexikonra