notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

CE JEL ALKALMAZÁSA

hirdetes

CE JEL ALKALMAZÁSA

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Európai Unió legfontosabb alapelve az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tõke szabad áramlása. A kereskedelem akadályainak elhárítása, azaz az áruk szabad mozgásának feltétele, hogy a követelmények és eljárások valamennyi tagállamban azonosak legyenek. Ezt célozzák meg a tagállamok által közösen elfogadott, a nemzeti jogszabályaik közelítéseként létrehozott európai jogszabályok, (az ún. direktívák), valamint az európai szabványok.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Az EU-s elõírásainak, rendszerének átvétele a termékek forgalomba hozatali követelményeit Magyarországon gyökeresen átalakította. A régi rendszer szerint a fogyasztási cikkeket a piacra kerülés elõtt kötelezõ vizsgálatnak kellett alávetni, az ipari felhasználásra kerülõ termékek nagy részénél pedig hatósági engedélyhez volt kötve a gyártás, az importálás, a forgalomba hozatal, ill. az üzembe helyezés.

Európai elvek

Az európai elvek szerint a terméket megfelelõség-értékelési eljárásnak kell alávetni, amelynek módját a termék használatából származó kockázati tényezõk függvényében jogszabály határozza meg. Az új rendszerben lényegesen nagyobb a gyártó, a forgalmazó önállósága és felelõssége.

Szabványok szerepe

Megváltozott az új rendszerben a szabványok szerepe is. A régi rendszerben valamennyi kiadott szabvány kötelezõ volt, ma a szabványok alkalmazása önkéntes. (ennek oka, hogy a szabványok a gátolták a technika szabad fejlõdését, a kreatív gondolkodást).

A fent említett követelményrendszer egységesítésre az európai direktívák kerültek kiadásra, sokak nincsenek tisztában, a szó jelentésével, sokan egyfajta ajánlásként tekintettéka direktívákat, ennek ellenére a direktívák kötelezõen alkalmazandó jogszabály.

A jogszabályoknak való megfelelést segítik a nem kötelezõ szabványok. Az elmúlt 5-10 évben számos direktíva került kiadásra, (ill. több ezer szabvány) amelyek folyamatosan kerülnek átültetésre a magyar jogrendbe.

hirdetes

Másik fontos dolog a termékek biztonsága, azaz az élet-, egészség- és környezetvédelmi elõírások betartása amit természetesen az európai jogszabályok tartalmaznak – ezért ismeretük, ill. alkalmazásuk nélkülönözhetetlen.

 A termékbiztonságot egyenlõre többfajta szabályozás biztosítja, így:

  • az ún. horizontális joganyagok,
  • régi, ill. az
  • új megközelítésû irányelvek.

Régi megközelítés teljes szabályozást jelent-és ez a mai napig fontos, az élelmiszerek, gyógyszerek, jármûvek, vegyi anyagok területén.
Az új megközelítésû irányelvek 1985-ben kerültek bevezetésre, amelyek egy-egy fontosabb területet fednek le, pl.: gépek, játékok, villamos termékek, stb.

Termékbiztonság alapelv

Mivel fizikai képtelenség valamennyi termékre specifikus szabályozást létrehozni, ezért megalkották 1992-ben az általános termékbiztonságról szóló irányelvet – amelynek lényege, hogy csak biztonságos termék hozható forgalomba. Másik ilyen jellegû horizontális jogszabály a termékfelelõsségrõl szóló fogyasztóvédelmi jellegû szabályozás, amely kimondja a gyártó, ill. a forgalmazó felelõségét a termék használatából eredõ károk esetében.

Azonban a termékek többsége a gyártói megfelelõségi nyilatkozata alapján forgalomba hozható, nem kötelezõ független vizsgáló-tanúsító szervezet igénybe vétele. Független tanúsító szervezet bevonása csupán veszélyes gépeknek, berendezéseknél kötelezõ. Ez egyrészt könnyíti a piacra jutást, másrészrõl nagyobb a kockázata, hogy nem megfelelõ a piacon található termék – ezért is kap nagyobb hangsúlyt a fogyasztóvédelem.

Az új megközelítésû irányelvek hatálya alá tartozó termékek esetében a követelményeknek való megfelelõsséget a terméken elhelyezett CE jelölés jelzi a hatóságok és természetesen minden piaci szereplõ részére.

hirdetes

A CE jelölés

alkalmazása természetesen nem elegendõ a forgalomba hozatalhoz. Fontos, hogy a gyártó a (büntetõjogi felelõsség elismerésével) megfelelõség nyilatkozat aláírásával igazolja, hogy a termék megfelel a vonatkozó irányelveknek. Bizonyítékként szabályozni kell a folyamatokat, amelyben csapatunk a STandard-Team Kft. segítsége kérhetõ, a folyamatok azaz a jó gyártási gyakorlat rögzítésével el készíteni a mûszaki dokumentációt (termék, gyártó azonosítása, gyártási és a mellékfolyamatok szabályozása, termék mûszaki leírása, tervrajzok, vizsgálati jegyzõkönyvek, telepítési útmutató, felhasználási utasítások), mely alátámasztja, hogy a termék megfelel a követelményeknek. Ezt természetesen be kell mutatni a piacfelügyelet számára.

Másik fontos dolog, hogy a CE jel nem alkalmazható valamennyi piacon található termék esetében. CE jelölés csupán az új megközelítés irányelvei alá tartozó termékekre vonatkozik. Így pl. a lakossági bútorokra nem kell CE jelölést alkalmazni, sõt ennek feltüntetése jogszabály ellenes is., azonban ha az a bútor gyermekbútor, úgy viszont kötelezõ a CE jelölés, valamint a megfelelõségi nyilatkozat és a mûszaki dokumentáció.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit megállapításai

az összegyûjtött auditbizonyítékok és az auditkritériumok összehasonlító... Tovább

minõsítési folyamat

az elõírt követelmények teljesítési képességét bizonyító folyamat 1. MEGJEGYZÉS:... Tovább

Tovább a lexikonra