notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

CE JEL ALKALMAZÁSA

hirdetes

CE JEL ALKALMAZÁSA

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Európai Unió legfontosabb alapelve az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tõke szabad áramlása. A kereskedelem akadályainak elhárítása, azaz az áruk szabad mozgásának feltétele, hogy a követelmények és eljárások valamennyi tagállamban azonosak legyenek. Ezt célozzák meg a tagállamok által közösen elfogadott, a nemzeti jogszabályaik közelítéseként létrehozott európai jogszabályok, (az ún. direktívák), valamint az európai szabványok.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Az EU-s elõírásainak, rendszerének átvétele a termékek forgalomba hozatali követelményeit Magyarországon gyökeresen átalakította. A régi rendszer szerint a fogyasztási cikkeket a piacra kerülés elõtt kötelezõ vizsgálatnak kellett alávetni, az ipari felhasználásra kerülõ termékek nagy részénél pedig hatósági engedélyhez volt kötve a gyártás, az importálás, a forgalomba hozatal, ill. az üzembe helyezés.

Európai elvek

Az európai elvek szerint a terméket megfelelõség-értékelési eljárásnak kell alávetni, amelynek módját a termék használatából származó kockázati tényezõk függvényében jogszabály határozza meg. Az új rendszerben lényegesen nagyobb a gyártó, a forgalmazó önállósága és felelõssége.

Szabványok szerepe

Megváltozott az új rendszerben a szabványok szerepe is. A régi rendszerben valamennyi kiadott szabvány kötelezõ volt, ma a szabványok alkalmazása önkéntes. (ennek oka, hogy a szabványok a gátolták a technika szabad fejlõdését, a kreatív gondolkodást).

A fent említett követelményrendszer egységesítésre az európai direktívák kerültek kiadásra, sokak nincsenek tisztában, a szó jelentésével, sokan egyfajta ajánlásként tekintettéka direktívákat, ennek ellenére a direktívák kötelezõen alkalmazandó jogszabály.

A jogszabályoknak való megfelelést segítik a nem kötelezõ szabványok. Az elmúlt 5-10 évben számos direktíva került kiadásra, (ill. több ezer szabvány) amelyek folyamatosan kerülnek átültetésre a magyar jogrendbe.

hirdetes

Másik fontos dolog a termékek biztonsága, azaz az élet-, egészség- és környezetvédelmi elõírások betartása amit természetesen az európai jogszabályok tartalmaznak – ezért ismeretük, ill. alkalmazásuk nélkülönözhetetlen.

 A termékbiztonságot egyenlõre többfajta szabályozás biztosítja, így:

  • az ún. horizontális joganyagok,
  • régi, ill. az
  • új megközelítésû irányelvek.

Régi megközelítés teljes szabályozást jelent-és ez a mai napig fontos, az élelmiszerek, gyógyszerek, jármûvek, vegyi anyagok területén.
Az új megközelítésû irányelvek 1985-ben kerültek bevezetésre, amelyek egy-egy fontosabb területet fednek le, pl.: gépek, játékok, villamos termékek, stb.

Termékbiztonság alapelv

Mivel fizikai képtelenség valamennyi termékre specifikus szabályozást létrehozni, ezért megalkották 1992-ben az általános termékbiztonságról szóló irányelvet – amelynek lényege, hogy csak biztonságos termék hozható forgalomba. Másik ilyen jellegû horizontális jogszabály a termékfelelõsségrõl szóló fogyasztóvédelmi jellegû szabályozás, amely kimondja a gyártó, ill. a forgalmazó felelõségét a termék használatából eredõ károk esetében.

Azonban a termékek többsége a gyártói megfelelõségi nyilatkozata alapján forgalomba hozható, nem kötelezõ független vizsgáló-tanúsító szervezet igénybe vétele. Független tanúsító szervezet bevonása csupán veszélyes gépeknek, berendezéseknél kötelezõ. Ez egyrészt könnyíti a piacra jutást, másrészrõl nagyobb a kockázata, hogy nem megfelelõ a piacon található termék – ezért is kap nagyobb hangsúlyt a fogyasztóvédelem.

Az új megközelítésû irányelvek hatálya alá tartozó termékek esetében a követelményeknek való megfelelõsséget a terméken elhelyezett CE jelölés jelzi a hatóságok és természetesen minden piaci szereplõ részére.

hirdetes

A CE jelölés

alkalmazása természetesen nem elegendõ a forgalomba hozatalhoz. Fontos, hogy a gyártó a (büntetõjogi felelõsség elismerésével) megfelelõség nyilatkozat aláírásával igazolja, hogy a termék megfelel a vonatkozó irányelveknek. Bizonyítékként szabályozni kell a folyamatokat, amelyben csapatunk a STandard-Team Kft. segítsége kérhetõ, a folyamatok azaz a jó gyártási gyakorlat rögzítésével el készíteni a mûszaki dokumentációt (termék, gyártó azonosítása, gyártási és a mellékfolyamatok szabályozása, termék mûszaki leírása, tervrajzok, vizsgálati jegyzõkönyvek, telepítési útmutató, felhasználási utasítások), mely alátámasztja, hogy a termék megfelel a követelményeknek. Ezt természetesen be kell mutatni a piacfelügyelet számára.

Másik fontos dolog, hogy a CE jel nem alkalmazható valamennyi piacon található termék esetében. CE jelölés csupán az új megközelítés irányelvei alá tartozó termékekre vonatkozik. Így pl. a lakossági bútorokra nem kell CE jelölést alkalmazni, sõt ennek feltüntetése jogszabály ellenes is., azonban ha az a bútor gyermekbútor, úgy viszont kötelezõ a CE jelölés, valamint a megfelelõségi nyilatkozat és a mûszaki dokumentáció.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

keresztpromóció

Egy márkával egy másik, nem konkurens márkát reklámoznak. Tovább

Tovább a lexikonra