notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az első demokrácia, amit megölt a koronavírus: Magyarországról cikkezett a The Washington Post

hirdetes

Magyarországról írtak a The Washington Post-ban: Az első demokrácia, amit megölt a koronavírus

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nemrég a New York Times írt a magyarok összefogásáról a koronavírus kapcsán, tegnap azonban kevésbé jó fényben feltüntetve kerültünk ismét címlapra egy igen neves amerikai lapban.  Nemcsak Magyarországon verte ki sokaknál a biztosítékot a hétfőn megszavazott felhatalmazási törvény, amelynek lényege, hogy a veszélyhelyzet idején hozott, akár törvényeket is felülíró kormányrendeletek hatálya a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodhat. Több nemzetközi lap, így The Washington Post is foglalkozott az üggyel.

Felhatalmazási törvény: nemzetközi sajtó visszhang

„Az első demokrácia, amit megölt a koronavírus”

Így cikkezik egy meghatározó amerikai lap a magyarországi helyzetről. Miközben a koronavírusról szól minden, szép lassan megdőlt a demokrácia Magyarországon. Az egyébként is immunhiányos ország, ahol már egy évtizede Orbán Viktor felügyeli a nemzet egyensúlyát, ellenőrzi az igazságszolgáltatást, szabad sajtót, átalakított a választási rendszert a saját pártja javára, egyébként is nagyon sebezhető volt mikor megérkezett a koronavírus- írja az újság. Hétfőn egy olyan törvényjavaslatot adtak ki, amely határozatlan időre Orbán Viktornak a rendkívüli hatásköröket ad. Bár az ellenzék elutasította, mivel nincsen konkrét határidő benne a kétharmados parlamenti többségen átment a törvény, ami már azóta hatályba is lépett.

hirdetes

Túlzásnak vélik ezeket az intézkedéseket

Bár a világ több pontján rendkívüli intézkedéseket rendeltek el a rendkívüli helyzetre való tekintettel, a The Washington Post is túlzásnak tartja ezt az intézkedést. A törvény meghozatalakor a regisztrált fertőzött esetek száma 450 körül volt, ez a szám a jelen pillanatba 525. A miniszterelnök a külföldi migránsokat jelölte meg a járvány legnagyabb veszélyforrásainak, vélekedése szerint ez a törvény ad erőt és eszközt a kormánynak Magyarország megvédéséhez. Eddig egyetlen ország esetében sem láthattuk még ezt a példát, hogy egy demokrácia esetében egy kormány teljesen szabad kezet kapjon határozatlan időre a döntésekben. A cikk, amit IDE kattintva olvashattok el, kitér még arra is, hogy hogyan reagált az Európai Unió a törvényre.

hirdetes

Mit tartalmaz a felhatalmazási törvény?

A felhatalmazási törvény szerint az Országgyűlés határidő nélkül meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kabinet vezetett be a koronavírus-járvány kezelésére, és amivel lehetővé válik, hogy a kormány további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt. Ezzel a kormány teljes egészében kiiktathatja a parlament kontrollját. Valamint a Btk.-ban is szigorítások léptek életbe: 3 évnyi szabadságvesztéssel is sújtható az, aki megszegi a járványügyi intézkedéseket, például elhagyja a karantént, 1-5 év jár, ha ezt csoportosan teszi, és 2-8, ha ezzel halált is okoz. Valamint az rémhírek terjesztését is 5 év börtönnel büntethetik. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

tervezés és fejlesztés

folyamatok összessége, amely a követelményeket elõírt jellemzõkké vagy egy termék... Tovább

eltérési engedély

a termék létrehozása elõtt adott hozzájárulás egy termék (3.4.2.) eredetileg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Gazdaság Magyarország