notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

CMS. A megoldás?

hirdetes

CMS. A megoldás?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egyre több cég hirdeti újdonsült CMS rendszerét Magyarországon úgy, hogy használatával, végre nem kell számolnunk a karbantartási díjakkal, és naprakészen tarthatjuk honlapunkat mindenféle hozzáértõ személy munkája nélkül.

 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Mi is az a CMS?

Itt álljunk meg! Sokak számára maga a CMS rövidítés is megemésztésre szorul. A CMS a angolul a "Content Management System" vagyis a "Tartalom Kezelõ Rendszer" rövidítése. Arra találták ki, hogy a segítségével a honlapok könnyebben karban tarthatóak legyenek, és ne kelljen nap mint nap a HTML sorok között "turkálnunk" egy-egy információ módosítása esetén.

A céges honlapok megjelenése óta, az ügyfelek oldaláról, egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy õk maguk tudják az információkat karbantartani. Ezzel idõt és pénzt spórolnak meg, nem kell a honlapkészítõ cégnek magas havidíjat, vagy módosítási költséget fizetniük, ezért az "egyszerû munkáért"

Csak, hogy jobban megértsük, mit is jelent, az "egyszerû munka" kifejezés, nézzük meg mit kellett tennie egy weboldal szerkesztõjének adatmódosítás esetén.

A honlap módosításának menete

Régen az összes oldal HTML formátumban volt eltárolva. Bármilyen adatváltozás esetén, kapcsolódni kellett egy FTP szerverre, lemásolni a módosítani kívánt oldalt, a módosítást végrehajtani egy HTML vagy egy ASCII szerkesztõ segítésével, majd visszamásolni a szerverre a módosított anyagot. Új aloldal hozzáadása esetén, elõször egy szerkesztõ segítségével létre kellett hozni azt, majd szinte az egész oldalt le kellett másolni a szerverrõl, beírni az összes aloldalra az új oldalra való hivatkozás kódját, majd visszamásolni az egészet az új oldallal együtt. Szerencsésebb esetben, egy oldalt keretekkel - angolul frame-ekkel - oldottak meg, így csak egy oldalra kellet beilleszteni az új link HTML kódját. Ezzel csak az volt a probléma, hogy teljesen keresõ ellenes technika, a keresõk nem szeretik a frame-es oldalakat.

Talán így már érthetõ, hogy két bekezdéssel ezelõtt az "egyszerû munka" miért került idézõjelek közé.

Az elsõ CMS rendszerek megjelenésével, a fenti problémák megoldódtak, ugyanis abszolút nem kellett használni az FTP szerver-t, mert a honlaphoz tartozott egy úgynevezett "Back-End interface", amit magyarul háttér kezelõ programnak nevezhetnénk. Ezt a böngészõnk (pl: Internet Explorer) használatával könnyedén elértük, egy szövegmezõben módosítottuk a HTML kódot, és már kész is voltunk. De itt még mindig megmaradt a hozzáértés problémája, ugyanis egy egyszerû felhasználónak nem sok köze van a HTML-hez, örülne, ha legalább a jelentését ismerné...

hirdetes

Ekkor kezdõdött meg a webes WHYSWYG editor-ok (amit látsz azt kapod szövegeszerkesztõ, mint pl. a word, csak a böngészõben lehet használni) kifejlesztése, mely manapság egyre nagyobb ütemet diktál (TinyMCE, FCKeditor, stb...). Ezek a szövegszerkesztõk nem követelnek meg hozzáértést, rövid oktatás és MS WORD ismeretek alapján használhatóak, és ezáltal mindenki számára megnyílt a honlapok szerkesztésének lehetõsége, amennyiben egy CMS-t kap segítségül.

A honlapkészítés helyzete ma

Meg is jelentek rögtön az ingyenes honlapkészítõ oldalak, és megindult az utóbbi évek jelentõs problémáját jelentõ honlapkészítés láz. Ugyanis a szemétnek nevezhetõ honlapok virágkorát éljük, szinte mindenki honlapot akar készíteni cégeknek (pénzért), otthon, hobbiból készített referenciák birtokában. A felépítésérõl fogalma sincs, és az esztétikai értékük a -100 alatt van, hogy a tartalmukról már ne is szóljak. Természetesen ez nem csak a webes szerkesztõk megjelenése hozta el, elõtte már megjelentek az otthoni számítógépre telepíthetõ weboldal készítõ programok (de ez már egy másik történet). Ezen oldalak többet ártanak tulajdonosaiknak, mint használnak. Persze ha Szabolcs falu Csillagok Háborúja klub honlapjáról van szó, ez nem is probléma, de egy céges honalp esetén?

Visszatérve a CMS-hez. Megérkeztünk ahhoz ponthoz, ahol már szinte mennyországban érezheti magát a felhasználó: szerkesztheti önállóan otthonról kedvenc honlapját. Persze a CMS rendszert tartalmazó honalap elkészítése többe fog kerülni, mint a CMS nélküli, hiszen magasabb szintû honlapkészítési tudást igényel. Az eredmény azonban az, hogy a honlap bármely kívánt része otthonról módosítható. Egy probléma megoldása azonban többet szül: a honlap tulajdonosának és egyben adminisztrátorának az esetek többségében fogalma sincs a tipográfiáról, a szépérzékrõl, az informatív tartalomról.

hirdetes

A honalap karbantartás helyes útja

Nem egy esetet tudok, amikor egy honlapkészítõ cég, átadott egy CMS-sel rendelkezõ honlapot. A vevõ mindent tudott szerkeszteni, a menüpontoktól kezdve, a képgalériákon át, a vendégkönyvig mindent, de hozzá nem értése miatt, a látogatók nem jelentkeztek, és õ pislogó szemmel, felháborodva állt a kudarc kellõs közepén...

Miért is történhetett meg mindez? A válasz egyszerû: tapasztalatlanság. Hiába a könnyen kezelhetõ CMS, hiába a könnyen kezelhetõ szövegszerkesztõ, tudást azt bizony nem tudnak szolgáltatni a termék mellé. A tudás csak azoknak adatik meg, akik utána járnak a problémáknak, idõt töltenek el velük, és megoldják azokat. Kik lehetnek ezek az emberek? Hogyan tovább tehát? 2 út kinálkozik. A cms-sel elátott honlap fenntartását, éppen egyszerûbb kezelhetõsége miatt rábízhatjuk egy profi webmesterre, és kérhetjük tõle a módosításokat. A második lehetséges megoldás az, ha olyan honlapkészítõ céget választunk, mint a miénk, ahol a CMS rendszet nem csak elkészítik, hanem oktatják, mûködését elmagyarázzák. Persez szépérzéket mi sem tudunk adni. Bármilyen fejlett legyen is egy CMS, bizonyos feladatokra akkor sem lesz képes. Ezért igazából egy köztes út javasolható: vásroljunk egy jó CMS-t, amit tudnunk módosítsuk magunk, és a jó CMS birtokában fizessünk kevesebbet a honlap fenntartójának, de a profi munkát igénylõ módosításokat bízzuk rájuk. Megéri....

Kedves Olvasó! Ha talán Ön is azok közé tartozik, akik új honlapot szeretnének készíttettni, azt ajánlom, ne hamarkodja el döntését! Az internet hatékonyságát alul becsülik a rossz honlap adminisztrátoroknak köszönhetõen. Ha még olyan oldalt is kap, mely egy teljes megoldást kínál (CMS), ne feledje, ettõl függetlenül, egy olyan emberre lesz szüksége, aki hozzáértõen, és idejét nem sajnálva fogja azt karbantartani! A jól karbantartott honlap meghozza gyümölcsét, és tulajdonosa érzékelni fogja jelenlétét az üzlete életében.

 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

Tovább a lexikonra