notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Cross Site Scripting vagy más néven XSS

hirdetes

A Cross Site Scripting vagy más néven XSS

Döbrentei István
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A rövidítéssel biztosan mindenki találkozott, aki programozással foglalkozik. Ha eddig még nem ismerős akkor célszerű vele megismekedni minél előbb. A szó jelentése "kereszt oldal scriptelés" nem sokat árul el.

XSS - Cross Site Scripting

XSS - Cross Site Scripting

Ezzel az elnevezéssel használt módszerek lényege, hogy egy már meglévő rendszerbe egy kártékony program részletet tudunk beilleszteni majd maga a megtámadott ügyfél futtatja le a kódot. Két nagy típusát tudjuk megkülönböztetni azon kívül, hogy még sokféleképpen tudjuk csoportosítani őket. Az egyik nagy csoportot perzisztens típusnak nevezzük. Ilyenkor a kódrészlet az adatbázisba íródik és onnan töltődik be a futtatáskor. Minden oldal letöltésekor megjelenhetnek, hiszen egy állandóan jelen lévő rosszindulatú kódról van szó. A másik fajtája a nem perzisztens típus, amikor a kérésekben illetve egyéb módon kerülnek végrehajtásra a kódrészletek. Ezeket a lehetőségeket kihasználva különböző felhasználói adatokhoz lehet hozzáférni. A sütikben tárolt információkon keresztül az eltárolt jelszavakig számos lehetőség tárul a kódot futtató adathalász elé vagy akár adminisztrátori jogokat is szerezhetnek egy több száz felhasználós rendszerben és jogosulatlanul garázdálkodhatnak, visszaélhetnek az ott megszerzett információkkal.

hirdetes

A támadások elleni védekezés:

hirdetes

- Nem illesztünk be ismeretlen eredetű tartalmat a <script></script>, <!-- -->, az attributúmok és a tagek nevébe.
- Amikor ismeretlen tartalmat helyezünk a <body></body> illetve egyéb html tagek közé, feldolgozzuk őket úgy, hogy kiveszünk belőle bizonyos karaktereket. Egyes attribútumoknak pedig nem is engedjük meg, hogy megbízhatatlan értékeket vegyenek fel.
Összességében elmondható, hogy egy jól meghatározott szűrési szabállyal kivédhetőek a rosszindulatú kódrészletek végrehajtásai.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

javítás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy azt a szándék szerinti használatra... Tovább

ISO 9001

MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány AZ ISO 9001 egy nemzetközi szabvány. A szabvány alapján... Tovább

Tovább a lexikonra