notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan találj magadnak cserélhető alkatrészes laptopot: cserélhető alkatrészes laptop használata

hirdetes

Hogyan találj magadnak cserélhető alkatrészes laptopot

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Manapság az embernek számtalan opciója van, ha laptopot szeretne venni magának, és legalább ennyi féle vásárló is létezik: van, aki az árakat nézi, más a specifikációkra kíváncsi, de vannak olyanok is, akik hosszútávra terveznek készülékükkel, és kifejezetten olyan laptopok iránt érdeklődnek, amelyek alkatrészei cserélhetők és/vagy javíthatók. Ez a cikk első sorban az utóbbiaknak szól.

Így találj cserélhető alkatrészes laptopot

Az egyszerűség kedvéért mindjárt az elején leszögezhetjük, hogy a legtöbb fogyasztói használatra szánt laptopot nem lehet bővíteni vagy javíttatni, míg az üzleti célokra készült masinákat igen. Persze vannak kivételek, de mint írtuk is, a legtöbb laptopra vonatkozik ez a szabály.

Természetesen azt is tudnia kell az embernek, hogy mely laptopokat szánják a gyártók egyszerű felhasználóknak, és melyeket üzleti célokra. Ez sem egyszerű kérdés, hiszen a cégek is használhatnak fogyasztói laptopokat – elég csak ránézni az Apple MacBookjaira – és sok hétköznapi felhasználó választ üzleti gépeket magának.

Üzletit vagy fogyasztóit?

De miért készítenek olyan sok féle laptopot a gyártók? Ráadásul nagyjából azonos áron, szinte azonos felszereltséggel, csak esetleg más márkanév alatt… nos, akkor tisztázzuk a dolgokat.

Az egyszerű felhasználók és a cégek teljesen más célokra kereshetnek maguknak laptopokat, ami azt jelenti, hogy más szempontok fontosak számukra a készülékek kiválasztásakor. A nagyobb laptopgyártó cégek (Dell, Lenovo, HP, stb.) éppen ezért igyekeznek valamennyi igénynek eleget tenni egy-egy különálló termékcsaláddal.

A legtöbb hétköznapi felhasználó olyan laptopot szeretne, amivel nem kell sokat vesződni, és amiért nem kell sokat fizetni. A gyártók ilyen célokra gyakran évente több millió egységet is legyártanak az „alap” vonalat képviselő készülékeikből. A legtöbb felhasználó nem is igazán igényli, hogy belenyúlhasson laptopjába, ezért logikus beleforrasztani ezekbe az alkatrészeket. Ez egyrészt javítja a készülékek megbízhatóságát, másrészt elkerülhető, hogy a laptopnak komoly baja essen, ha egy hozzá nem értő (általában a célpiacot képviselő) felhasználók megpróbálnak belenyúlni.

Persze így nehezebb megjavítani is őket, de a laptopok manapság már-már olyan szinten „eldobhatók”, mint az okostelefonok, vagy a táblagépek. Némelyikük olyan olcsó, hogy ésszerűbb felelősségtudatosan újrahasznosítani, mint megjavítani őket.

Azonban a cégeknek olyan készülékekre van szükségük, amelyek megbízhatók és könnyedén javíthatók, és ezért hajlandók többet is fizetni. Az ilyen készülékeket változatos helyzetekben tesztelik, hogy biztosítsák megbízhatóságukat. Némelyiküket kifejezetten zord körülmények között tervezik használni (szélsőséges időjárási viszonyok között, katonai bevetéseken, stb.), ezért a gyártóknak meg kell győződniük arról, hogy bírják majd a gyűrődést.

hirdetes

A cégeknek továbbá többféle felhasználási céljuk lehet a laptopokkal, így nagyobb választékra lehet szükségük technikai jellemzők terén, amelyek meghaladják az „alap” konfigurációkat, amelyek elegendők lennének a legtöbb hétköznapi felhasználónak. A fogyasztói laptopok néhány havonta változhatnak, különösen technikai specifikációk terén, ha egy gyártónak sikerül szert tennie egy jobb teljesítményű alkatrészre. Ezzel szemben a cégek van, hogy egyszerre több ezer egységet vásárolnak egy laptopból, gyakran 12-18 hónapra, és alkatrészeket 5 évre előre. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a karbantartóik könnyedén kicserélhessék az elromlott részeket – ilyenkor segít, hogy minden laptop egyezik egymással. Ez hosszútávon segíthet némileg enyhíteni a számítástechnikai költségeket.

Az üzleti laptopoknak továbbá gyakran extra funkcióik is vannak, ráadásul általában a Windows 10 Pro vagy Enterprise verzióit kapják meg gyárilag, amik szintén további funkciókat kínálnak a felhasználók számára. A nemzetközi cégeknek továbbá fontos szempont lehet, hogy laptopjaikat bárhol meg tudják javíttatni.

hirdetes

Természetesen szinte bármilyen üzleti célú laptophoz hozzá lehet jutni magánszemélyként is, és ez nem is rossz ötlet, ha hasonló igényeid vannak, de ha csak hétköznapi használatra van szükséged rá, akkor elég nagy túlzás kifizetni rájuk a prémiumot.

Márkás kérdés

Az olyan cégek, amelyek rengeteg laptopot értékesítenek éves szinten – ilyen például a HP vagy a Lenovo – megengedhetik maguknak, hogy több termékvonalat is fenntartsanak, amelyekkel különféle felhasználói igényeket célozhatnak meg.

Léteznek kisebb, 6”-os képernyővel felszerelt készülékek, amelyek elsődleges előnye a hordozhatóság, és (laptopokhoz képest) óriási, 17,3”-os óriások, amelyek inkább a játékosoknak kedveznek. Érdemes észben tartani, hogy habár a legtöbb középkategóriás laptop első ránézésre nagyon hasonlít egymáshoz, vannak olyan (gyakran jelentős) különbségek közöttük, amelyekről sok felhasználó nem igazán tud.

A Dell például rengeteg termékcsaládot futtat. Ott van az Inspirion-vonal azoknak, akik nem szeretnének mélyre nyúlni a zsebükben, míg a Dell XPS laptopok a már komolyabb otthoni és profi felhasználóknak szólnak, az üzleti vonalat pedig a Latitude készülékek képviselik a gyártónál. Persze említhetnénk még az (szintén Dell) Alienware laptopokat a játékosoknak, a Vostro-vonalat a kis- és otthoni irodában dolgozóknak, vagy a Prestige-t is, ami kifejezetten munkaközpontokként alkalmazható készülékeket tartalmaz – és ez még mindig nem az összes számítástechnikai munkagép, amit a Dell gyárt.

Tehát ha olyan laptopra van szükséged, ami bővíthető vagy javítható, akkor azt valószínűleg egy adott gyártó üzleti termékvonalainál kell keresned. Ott vannak például a Dell Latitude és Prestige laptopok, a HP ZBook, ProBook és EliteBook-vonalak, illetve a Lenovo ThinkPad laptopok. Azonban érdemes észben tartani, hogy már most láthatjuk, hogy sok üzleti laptopot is igyekeznek vékonyabbá és integráltabbá tenni a gyártók, ami csökkentheti ugyan a méreteket, de ez a bővíthetőség és javíthatóság rovására is mehet.

Ha nincs kifejezetten szükséged könnyű hordozhatóságra, az izmosabb játékos laptopokat általában szintén lehet bővíteni.

Gyakorlati szempontok

Ha olyan laptopot szeretnél, ami jó bővíthetőséget kínál és könnyedén javítható, akkor válaszd a legkonfigurálhatóbb opciót. Ez általában egy Lenovo ThinkPad, vagy más üzleti célú készülék lesz. Némely ThinkPad készülék konfigurációját saját magad állíthatod össze a rendeléskor, és vannak előre elkészített konfigurációk is, amik megkönnyíthetik a választást.

Mindenképpen érdemes letölteni PDF fájlként a laptop felhasználói kézikönyvét, amiben valószínűleg benne lesz, hogy mely alkatrészek FRU-k (field replaceable unit, vagyis „házilag” cserélhető alkatrész). Ha egy FRU elromlik, akkor a gyártótól, vagy egy harmadik féltől általában lehet cserét rendelni, hogy kicserélhesd magadnak. Más alkatrészek már szervizi cserét igényelhetnek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

auditprogram

egy meghatározott idõtartamra tervezett, meghatározott célra irányuló egy, vagy több... Tovább

globális marketing

A differenciálatlan marketingstratégia speciális esete, melynek keretében a vállalat azonos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek