notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csőben sült kelbimbó csirkemellel

hirdetes

Csőben sült kelbimbó csirkemellel

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A napokban a zöldségesnél vettem vagy két maroknyi kelbimbót, de még nem tudtam, hogy mi lesz belőlük. Először valami tartalmas, télies leveskében gondolkodtam - de aztán beugrott egy kép: hús, besamel és vajpuha kelbimbók jelentek meg a képzeletemben, amit már csak meg kellett csinálni.

Csőben sült kelbimbó csirkemellel

Hozzávalók:


•    35-40 dkg kelbimbó
•    1-2 szál répa
•    3-5 gerezd fokhagyma
•    1 nagyobb dupla csirkemell
•    liszt, zsemlemorzsa, tojás és bazsalikom a panírhoz
•    vaj, liszt, tej, szerecsendió és sajt a besamelhez
•    só és bors

 

Elsőként felteszünk egy lábasban vizet forralni, majd megtisztítjuk a kelbimbókat és répákat illetve a fokhagymákat is. Én két répát pucoltam meg, amiket négyrét vágtam - majd a kelbimbókkal együtt a forró vízben puhára főztem őket. Azért, hogy egy kicsit markánsabb legyen a zöldségek íze, nos ezért a só mellett fokhagyma gerezdeket is vágtam a vízbe - szerintem ettől jobb lett az ízük.

hirdetes

Míg a zöldségek puhultak, addig csirkemelleket paníroztam be, amihez a tojásba szórtam még bazsalikom leveleket is, ezzel szintén színesíteni szerettem volna az ízvilágot - de őszintén friss bazsalikommal jobban jártam volna. ( Persze nem az összes csirkemell került a kelbimbók alá, egy részét csak úgy simán betermeltem - úgyhogy a fotókon több husit láthattok. )

hirdetes

Harmadik fázisként készítettem egy besamel mártást, amihez vajat teszünk egy lábasba, majd liszt pirítása következik, aztán érkezik a tej - amit folyamatosan kavargatni kell. Fűszerként só és szerecsendió kerül a mártásba, majd egy csomó sajtot reszelünk még az összetevők mellé. 

A kelbimbókat ketté vágom, még egy kicsit sózom is őket, majd kezdődik a rétegezés. A jénai tál aljára pakolom a rántott csirkemell szeleteket, rákenek egy adagnyi besamelt, amire érkeznek a zöldségek, majd ismét besamel - amire pedig reszelek még sajtot.

Sütőbe csúsztatom a jénait, 200-220 C-ra tekerem a potméter, majd amikor már aranybarna a sajt és a besamel - akkor már tálalunk is. ( Ez az étel azonban nem csak forrón és frissen király, hanem másnap hidegen  is kiváló - úgyhogy érdemes nagyobb mennyiséget készíteni. ) 

Hegyvári Zoltán

alias Húsimádó

Forrás: husimado-eger.blog.hu


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

szervezet

munkatársak csoportja és feltételrendszer, a felelõsségi körök, a hatáskörök és a... Tovább

Közösségi portál

Közösségi portálok - IWIW, Facebook, Twitter, Myspace és még sokan mások A közösségi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia