notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tegyünk a csomagolási hulladékokkal?

hirdetes

Mit tegyünk a csomagolási hulladékokkal?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A környezet védelme, hulladékok kezelése cikksorozatunk következõ a csomagolási hulladékok kezelése, amely a legtöbb céget, háztartást érint.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Mit tegyünk a csomagolási hulladékokkal?

A család életéhez szükséges termékek legtöbbjét csomagolt állapotban visszük haza. Ezek a csomagolások azt célozzák, hogy az áru, amit megvettünk, sértetlenül, tisztán érkezzen meg a háztartásba. Amint használni kezdjük a friss szerzeményeket, a csomagolástól – mint felesleges holmitól – szeretnénk azonnal megszabadulni, ezért az a szemétben köt ki. A háztartásban keletkezõ hulladék mintegy 30-40%-a csomagolásból származik. A csomagolások mind funkciójuk (céluk) szerint, mind anyagukat tekintve, különböznek egymástól. A funkció szerinti megkülönböztetés a vásárlókat kevéssé érintõ kérdés, leginkább kereskedelmi célból van jelentõsége, mint például az úgynevezett gyûjtõcsomagolásnak, amely több termék összefogását valósítja meg, és az üzlet polcaira rakása elõtt már ki is bontják belõle a termékeket. Ilyen csomagolással esetenként a vásárló is találkozik, például ha diszkont áruházban akciós terméket árulnak. Anyaguk alapján a leggyakrabban papír, mûanyag, fém, üveg csomagolóeszközökkel találkozunk. Ezek között lehet egyszer használatos és több-utas, vagy betétdíjas csomagolóeszköz.

A megoldás egyszerû…

 1. Az egyszer használatos csomagolást a termékkel együtt megvásároljuk, és a szemétbe kerülése pillanatában értékét veszti, sõt, a hulladék elszállításáért fizetnünk kell. Pénztárcánk szempontjából tehát nem túl elõnyös (viszont kényelmes) megoldás.
 2. Általában lehetõségünk van arra, hogy a vásárláskor olyan terméket válasszunk, amely kevesebb hulladékot jelent kicsomagolása vagy elhasználódása után (nagy tételû vásárlás), illetõleg a csomagolási hulladék térfogata jelentõsen csökkenthetõ akkor, ha kis fáradsággal összehajtogatjuk, laposra tapossuk stb. A piacon vásárolt termékekhez vihetünk kosarat, így kevesebb csomagolási hulladék keletkezik, és a termékek is frissebbek.
 3. hirdetes
 4. A kicsomagolást követõen vagy a termék elhasználása után néhány csomagolóeszköz más célra tovább használható a háztartásban. Néhány példa: bébiételes üvegek fûszertartóként, nagyobb konzerves üvegek saját befõzés esetén lekvár vagy befõtt, esetleg az alapvetõ élelmiszerek (liszt, cukor, só) tárolására, a joghurtos, tejfölös mûanyag dobozok, poharak palántanevelésre, nagyobb kartondobozok a ritkábban (szezonálisan) használt ruhanemû tárolására.
 5. A több-utas, vagyis betétdíjas csomagolóeszközben forgalmazott termékek vásárlása számunka anyagilag mindenképpen elõnyös, hiszen csak az elsõ termék vásárlásakor kell kifizetnünk a csomagolóeszközt, betét-díj formájában. Amikor a kiürült palackot visszavisszük, a betétdíjat visszakapjuk, vagy új termék vásárlásánál beszámítják az árba.
 6. A gyártók-forgalmazók szívesen reklámozzák az egyszer használatos (eldobható) csomagolású termékeket, hiszen így számukra nem jelentkeznek a töltõüzembe szállítás és mosás költségei, de természetesen nem hangsúlyozzák azt, hogy mennyit fizetünk a csomagolásért, pedig ez sokszor jelentõs mértékû a termék árához viszonyítva. Több forgalmazónál elõfordul, hogy üzletpolitikáját úgy alakítja, hogy az egyszer használatos csomagolású termékét nyomott áron kínálja a betétdíjas termékek rovására annak érdekében, hogy a vásárlói szokásokat így befolyásolja. Sok vásárló nem gondolja végig, hogy az üzleten megtakarított összeget a hulladék elszállításáért kifizeti.
 7. A költségeinket csökkenthetjük azáltal, ha a feleslegessé vált csomagolási hulladékot otthoni, anyagonkénti elkülönített gyûjtés után szelektív gyûjtõhelyen leadjuk. A gyûjtõhelyen a hulladék átadás számunkra ingyenes, így a kukába kerülõ hulladékért miután mennyisége kisebb, kevesebbet kell fizetni.
 8. hirdetes
 9. A szelektív gyûjtõhelynek többféle kialakítása létezik, és a települési önkormányzat dönt abban, hogy ezek közül melyiket vezeti be a településen.
 10. A hulladékgyûjtõ udvarban, amely körülkerített, speciális gyûjtõedényzettel ellátott telephely, ahol a szelektálást képzett személyzet segíti, leadhatjuk a csomagolási hulladékok legtöbbjét, papírt, mûanyagot, üveget és fémdobozt mindenképpen.
 11. Elõfordulhat, hogy a kombinált csomagolóanyagokból álló ún. tetra-pak csomagolások átvételére nincs lehetõség (mert egyelõre nehézkes a hasznosításuk).
 12. Lehetséges a szelektív gyûjtésre gyûjtõszigetek kialakítása, amikor a speciális gyûjtõedényeket közterületen, nagyobb forgalmú csomópontokon, bevásárlóközpontban helyezik el, hogy könnyen megközelíthetõk legyenek. Ezek a gyûjtõpontok már némi gyakorlatot feltételeznek a lakosság részérõl, vagyis, hogy képesek egyedül osztályozni a hulladékokat. Ebben a szelektálásban segítenek az edények oldalán elhelyezett feliratok, amelyek a hulladékok anyagára vonatkoznak, és gyakran segítenek piktogramok, illetve magyarázó információ, hogy mit lehet az edénye tenni és mit nem célszerû.
 13. Fontos, hogy a csomagolási hulladékokat ne keverjük össze, lehetõleg kimosott, kiöblített tiszta hulladékot dobjuk a szelektív hulladékgyûjtésre szolgáló edényekbe. A betétdíjas palackokat váltsuk vissza, vásárlásnál legyünk megfontoltak: ne vegyünk hármas csomagolásban néhány szem bonbont, mûanyag reklámszatyrot stb.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!


Kapcsolódó cikkek:
Mit tegyünk az építési-bontási hulladékokkal?
Mit tegyünk a veszélyes háztartási hulladékkal?
Mit tegyünk a háztartásban keletkezõ mûanyag- és gumihulladékkal?
Mit tegyünk a hulladékká vált elemekkel, akkumulátorokkal?

A sorozat következõ eleme: Hogyan csökkenthetõ a hulladék mennyisége a háztartásban?

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vevőorientáció

Olyan gondolkodási mód és gazdálkodási gyakorlat, amely a vállalat minden döntését a vevő... Tovább

auditcsoport

egy, vagy több auditor , aki auditot végez 1. MEGJEGYZÉS: Az... Tovább

Tovább a lexikonra