notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fotómûvészet

hirdetes

Fotómûvészet

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az ember minden idõkben szerette megörökíteni önmagát. Gondoljunk az õsember vadászjeleneteit õrzõ õskori barlangrajzokra, a görögök, rómaiak bronzból, márványból készített portréira, a reneszánsz idején született portréfestményekre. A 18. században már a polgárok körében is szokásos arcképet rendelni a festõtõl, s miután az egyszerû polgár is szeretett volna arcképet magáról, így jött létre például a leginkább gépies megoldás, az árnykép.  Ez azonban igen kezdetleges és célszerûtlen módja volt az arcmás rögzítésének. Ezért folyton keresték, kutatták a legmegfelelõbb eljárást egy-egy jelenség rögzítésére.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Fotómûvészet

A megoldást végül a fizikai és kémiai felfedezések hozzák meg. A fizikai ismeretek, a sötétkamra, camera obscura tökéletesítésével megteremti a lehetõséget a fényképezés számára. A lehetõség akkor válik valósággá, amikor a camera obscurával nyert képet rögzíteni tudják. Ekkor a képvetítési ismereteket egyesítik az új kémiai eredményekkel. A francia Daguerre által készített daguerrotípiát a fotó elõdjének tekinthetjük. Eljárásának lényege, hogy fényérzékeny ezüstjodid lemezen egy nátriumvegyülettel rögzíti a látványt. A daguerrotípiát a 19. század közepén E. S. Archer találmánya szorítja háttérbe. Módszerének a negatív-pozitívon alapuló másolatkészítés a lényege - ez a mai fényképezés alapja is.
A lemezfilmek mellett a századfordulón megjelenik a tekercsfilm, majd jóval késõbb a színes film.

hirdetes
A fényképezõgép és a fotóanyaggyártás fejlõdésével a fényképezés egy szûk, anyagilag tehetõs réteg eszközébõl szinte napjaink "népmûvészete" lett. De a tudomány, a technika és a mûszaki fejlõdésnek is nélkülözhetetlen segédeszközévé vált.
A fényképezõgép "szeme" az objektív, mely a fényérzékeny rétegre vetíti a képet, s ez a gép legfontosabb része. Amint már olvashattuk, a távolsághoz nem tud önállóan alkalmazkodni, mint az emberi szem.

Valamennyi objektívet három dolog jellemez:

  • gyújtótávolsága (fókusztávolság), amely az objektív síkja és a film egymástól való távolsága;
  • fényerõ - az objektív fényáteresztõ képessége.
  • mélységélesség - a még éles elõtér és háttér közötti távolság, amit élesnek látunk a keresõben.

Az objektíven található blende (fényrekesz) nyílásának szûkítésével a fényerõt csökkenteni lehet. Minél kisebb fényerejû az objektív, és minél kisebb a gyújtótávolság, annál nagyobb a mélységélesség.

hirdetes

Az objektívek a gépek típusának megfelelõen többfélék lehetnek:

  • normál objektívek, általános feladatok teljesítéséhez
  • speciális objektívek - különleges felvételekhez, pl. nagy látószögû, mellyel nagyobb területet tudunk "befogni" közelrõl. Ugyanezt a célt szolgálja a halszemoptika is, csak az elõbbinél még inkább torzít.
  • teleobjektív - nagy távolságokból lehet felvételt készíteni.

Amikor elkészültünk felvételeinkkel, a filmet elõ kell hívni vagy hívatni, s a filmrõl nagyításokat készíteni. A fotó megjelenése a világítástól, az objektív típusától, a nézõpont kiválasztásától nagyban függ.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető... Tovább

Attitűd

Attitűd, azaz beállítódás, olyan tanult készenléti állapot, amely megmutatja, melyik... Tovább

Tovább a lexikonra