notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Microsoft Gatineau statisztikai rendszere I.

hirdetes

A Microsoft Gatineau statisztikai rendszere I.

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Microsoft a Google Analytics versenytársának szánja az egyelõre Microsoft Gatineau nevet viselõ, a weboldalak látogatóiról statisztikát készítõ szolgáltatást, amely 2007 utolsó negyedévében elérte a béta stádiumot. A statisztikai szolgáltatást most csekély összeg ellenében, egy várólista alapján bárki kipróbálhatja.

DeepMetrix - a kezdetek

A szolgáltatást nem az alapoktól kezdték el fejleszteni, hanem a DeepMetrix cég (http://www.deepmetrix.com) meglévõ technológiájának felhasználásával. A cég székhelye jó ideig a kanadai Gatineau városa volt - innen ered a jelenlegi, valószínûleg nem végleges elnevezés.

A szolgáltatásra jelenlegi béta változatára feliratkozni csak egy várólistán keresztül lehet, és a sorra kerülés után is csak egy Microsoft adCenter regisztrációval lehet megtekinteni azt. Egy Microsoft adCenter hozzáférés regisztrációja 5 dollárba kerül.
Annak ellenére, hogy még nem érhetõ el túl sok információ a szolgáltatásról, az alábbiakban összegyûjtöttünk néhány kulcsfontosságú jellemzõt.

Szolgáltatások

  • A Gatineau alapvetõen az adCenter szolgáltatás egy kiegészítõjének tekinthetõ (utóbbival az MSN Live keresõ találatai közé illetve egyéb Microsoft által fenntartott oldalakra lehet fizetett hirdetéseket vásárolni), ezért hasonló a Google Analytics-hez a nem a saját szerverre kell telepíteni, hanem a szolgáltatást biztosító szerverek végzik majd az adatgyûjtés.
  • hirdetes
  • Statisztikák készülnek a látogatók rendszerkonfigurációjáról (pl. böngészõ, képernyõfelbontás, stb).
  • Kimenõ linkek vizsgálata: kimutatásokat olvashatunk arról, hogy milyen más szerverre mutató linkekre kattintottak a felhasználók, legyen az akár egy honlap, vagy egy letölthetõ fájl.
  • Természetesen a bejövõ linkekrõl is készülnek statisztikák, keresõkre, honlapokra és közvetlen forgalomra lebontva.
  • Az oldalakhoz meg lehet határozni célokat, amelyek teljesülését vizsgálni lehet az összes látogató számával összehasonlítva.
  • Vizsgálni lehet a marketingtevékenységek hatékonyságát, akár banner, e-mail és offline tényezõkre lebontva
  • hirdetes

Demográfiai adatok

Az egyik leghasznosabbnak tûnõ, ám sokat vitatott jellegzetessége ennek a statisztikai rendszernek, hogy demográfiai adatokat (nem, kor, stb) tud majd szolgáltatni a látogatókról. Ezeket az adatokat a Windows Live ID alapján szerzi be, természetesen az érzékeny - a látogatót egyértelmûen azonosítást lehetõvé tevõ - adatokat kiszûrve.

Kérdéses persze, hogy a felhasználók milyen arányban adnak meg a Windows Live ID accountjuknál valós adatokat, illetve hogy egy-egy weboldal látogatói között milyen arányban vannak azok, akik rendelkeznek egyáltalán ilyennel. Az így szerzett adatokat tehát csak óvatosan szabad kezelni, figyelembe kell venni az ilyen szempontból sikertelen adatgyûjtések arányát is.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

hatékonyság

az elért eredmény és a felhasznált erõforrások viszonya Tovább

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ELÉRHETŐSÉGEK: 1055 Budapest, Kossuth... Tovább

Tovább a lexikonra