notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A minõség nyolc dimenziója

hirdetes

A minõség nyolc dimenziója

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

David Garvin nyolc dimenziót definiált, amelyek stratégiai szinten használhatók a minõségi jellemzõk elemzésére. E dimenziók közül egyesek kölcsönösen erõsítik egymást, mások viszont nem - az egyik terén végzett javítás a másik kárára is történhet. Ha megértjük, hogy vevõink milyen kompromisszumokat kívánnak e dimenziók között, akkor elõnyös versenyhelyzetbe hozhatjuk magunkat. Garvin nyolc dimenzióját a következõképpen összegezhetjük

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!  

A minõség nyolc dimenziója

  1. Teljesítménya termék elsõdleges mûködési jellegzetessége.
  2. Különleges tulajdonságok: a teljesítmény másodlagos vonásai. Ezek azok a "cicomák", amelyek kiegészítik az alapvetõ funkciókat.
  3. Megbízhatóság: annak a valószínûsége, hogy egy meghatározott funkciót meghatározott idõtartam alatt, meghatározott körülmények között sikeresen alkalmazhatjuk.
  4. Egyezés: az a mérték, amennyire egy terméknek a tervezett, valamint mûködési jellemzõi megfelelnek az elfogadott színvonalnak.
  5. hirdetes
  6. Tartósság: a termék élettartamának mérése. A tartósságot úgy is definiálhatjuk, mint azt az idõtartamot, amennyi ideig a termék használható, mielõtt úgy tönkremenne, hogy újjal történõ pótlása kívánatosabb a javításnál.
  7. Szervízelhetõség: A javítás gyorsasága és könnyûsége, a javítási folyamat során tapasztalt udvariasság és hozzáértés.
  8. Esztétika: hogyan fest külsõleg, hogyan hangzik a termék, milyen a tapintása, az íze vagy illata. Az esztétikai tényezõ nagyrészt személyes megítélés, valamint az egyéni ízlés tükrözõdésének eredménye; ez nagymértékben szubjektív dimenzió.
  9. hirdetes
  10. A márka név: itt a hírnév a döntõ. A fogyasztók nem mindig rendelkeznek kimerítõ információkkal egy termék vagy szolgáltatás tulajdonságaira vonatkozólag; közvetett mérésmódok vagy a minõség felszínen történõ észlelése talán az egyetlen kiindulási alapjuk az egyes márkák összevetéséhez. 

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!  

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

érdekelt fél

személy vagy csoport, aki vagy amely érdekelt egy szervezet mûködésében vagy... Tovább

felkészültség

bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására Tovább

Tovább a lexikonra