notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A minõség nyolc dimenziója

hirdetes

A minõség nyolc dimenziója

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

David Garvin nyolc dimenziót definiált, amelyek stratégiai szinten használhatók a minõségi jellemzõk elemzésére. E dimenziók közül egyesek kölcsönösen erõsítik egymást, mások viszont nem - az egyik terén végzett javítás a másik kárára is történhet. Ha megértjük, hogy vevõink milyen kompromisszumokat kívánnak e dimenziók között, akkor elõnyös versenyhelyzetbe hozhatjuk magunkat. Garvin nyolc dimenzióját a következõképpen összegezhetjük

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!  

A minõség nyolc dimenziója

  1. Teljesítménya termék elsõdleges mûködési jellegzetessége.
  2. Különleges tulajdonságok: a teljesítmény másodlagos vonásai. Ezek azok a "cicomák", amelyek kiegészítik az alapvetõ funkciókat.
  3. Megbízhatóság: annak a valószínûsége, hogy egy meghatározott funkciót meghatározott idõtartam alatt, meghatározott körülmények között sikeresen alkalmazhatjuk.
  4. Egyezés: az a mérték, amennyire egy terméknek a tervezett, valamint mûködési jellemzõi megfelelnek az elfogadott színvonalnak.
  5. hirdetes
  6. Tartósság: a termék élettartamának mérése. A tartósságot úgy is definiálhatjuk, mint azt az idõtartamot, amennyi ideig a termék használható, mielõtt úgy tönkremenne, hogy újjal történõ pótlása kívánatosabb a javításnál.
  7. Szervízelhetõség: A javítás gyorsasága és könnyûsége, a javítási folyamat során tapasztalt udvariasság és hozzáértés.
  8. Esztétika: hogyan fest külsõleg, hogyan hangzik a termék, milyen a tapintása, az íze vagy illata. Az esztétikai tényezõ nagyrészt személyes megítélés, valamint az egyéni ízlés tükrözõdésének eredménye; ez nagymértékben szubjektív dimenzió.
  9. hirdetes
  10. A márka név: itt a hírnév a döntõ. A fogyasztók nem mindig rendelkeznek kimerítõ információkkal egy termék vagy szolgáltatás tulajdonságaira vonatkozólag; közvetett mérésmódok vagy a minõség felszínen történõ észlelése talán az egyetlen kiindulási alapjuk az egyes márkák összevetéséhez. 

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!  

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bemutatkozása A tárca felelős a reálgazdasági... Tovább

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

Tovább a lexikonra