notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új dinófajt azonosítottak a kutatók, mi lehet ez

hirdetes

Új dinófajt azonosítottak a kutatók

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy 40 éve talált fosszíliáról derült ki, hogy egy új fajhoz tartozott.

Új dinófajt azonosítottak a kutatók, mi lehet ez

Új dinoszauruszfajt azonosítottak brit és dél-afrikai kutatók egy több mint 40 éve Dél-Afrikában talált fosszília alapján.


A maradványokra 1978-ban bukkantak, és azóta a johannesburgi Witwatersrand Egyetem gyűjteményében őrizték. Akkor a kutatók úgy vélték, hogy a korai jura időszakban élt massospondylus maradványait találták meg, ám a csontok és a koponya újabb vizsgálatából kiderült, hogy egy teljesen új fajról van szó – adta hírül a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.


A PeerJ. című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a Ngwevu intloko – szürke koponya – nevű lelet a sauropodomorpha (gyíkláb formák) alrendjébe tartozó új faj, és egy teljesen új nemet takar.

hirdetes

© 10.7717/peerj.7240/fig-1


Az állat három méter hosszú, izmos testalkatú, két lábon járt, és hosszú nyakú lehetett kicsiny fejjel, növényeket és kisebb állatokat fogyasztott. Valamikor 200 millió éve élt, a földtörténeti triász és jura időszak között, amikor jóval összetettebb ökoszisztémák uralták a bolygót.

hirdetes


A massospondylus a dinoszauroszok egyik legelső neme, amely a jura időszak kezdetén élt. Dél-Afrikában rendszeresen találtak maradványait, a sauropodomorpha alrendbe tartoznak, és a sauropodák elődjeink tartják őket.


A kutatók most elkezdik megvizsgálni az eddig a massospondylusnak vélt fosszíliákat, mondván annak az eddig feltételezettnél több faja is létezhet. A felfedezés segítheti a kutatókat abban, hogy jobban megértsék a triász és a jura közötti átmenetet.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

az audit megállapításai

az összegyûjtött auditbizonyítékok és az auditkritériumok összehasonlító... Tovább

beszállító

szervezet , vagy személy, amely vagy aki rendelkezésre bocsát egy terméket PÉLDÁK: Gyártó,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Tudomány