notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A diplomák valódi értéke

hirdetes

A diplomák valódi értéke

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A cégvezetõk szemében a diploma igen keveset ér megfelelõ tapasztalat, kreatív személyiség és nyelvtudás nélkül. A frissen végzettek elsõsorban a multinacionális és a nagyvállalatok kegyeit keresik jövõképük megvalósításához.

ISO 9001, ISO 14001, ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Míg 15 évvel ezelõtt a felsõoktatásban a hallgatói létszám csaknem harmada volt az idei évhez képest, addig az oktatók létszáma semmit sem változott. Az idei tanévben kb. 300 ezer tanulót tartanak számon az egyetemek, illetve fõiskolák, a tanári kar száma pedig 25 ezerre tehetõ. A magyar oktatás egyértelmûen a „tömeggyártásra” rendezkedett be, ismertette kutatási eredményeit Mozsár Lívia és Márton Judit a – novemberi, Budapesten rendezett – MABEC 2005 közép- és nagyvállalatoknak szóló konferencián.

A szerzõpáros rámutatott: míg a kilencvenes évek elsõ felében a frissdiplomások elhelyezkedési esélyei jóval kedvezõbbek voltak, mára a munkaerõpiac felvevõképessége is lecsökkent. Jelenleg a diploma csupán az elsõ szûrõkön segíti át a jelentkezõt, a következõ kiválasztási szakaszok már az emberi tulajdonságokat és gyakorlati tapasztalatokat helyezik a középpontba.

Az önéletrajz az elsõ legfontosabb rostája az elhelyezkedésnek. A munkáltatók nem szívesen foglalkoznak olyan személyekkel, akiknek e dokumentumában nem szerepel pontosan, egyértelmûen a megnevezett szakhoz tartozó szaktudás. Tisztában kell lenni továbbá azzal is – melyeket a kutatások is bizonyítanak –, hogy a kettõ vagy három diploma nem növeli jelentõs mértékben az esélyeket.
"Az ilyen típusú továbbtanulás inkább a munkaerõ-piaci megjelenés elodázására szolgál" - fejtette ki a Menedzsment Fórumnak Mozsár Lívia. Igaz, bizonyos szakpárok - mint például a mérnöki vagy orvosi diploma közgazdász szakkal kiegészítve - kivételt képeznek ez alól, hiszen két teljesen különbözõ terület ötvözése széles körû elhelyezkedési lehetõségeket biztosít.

hirdetes

Az idegennyelv azonban már alap elvárás

A munkaerõ-piac dinamikus változásai miatt nehezebben találhatnak állást a friss diplomások. Ennek oka, hogy a felvételi idején még népszerû szakok a sikeres államvizsga után már korántsem biztos, hogy még mindig a legkeresettebb szakma. A statisztikák szerint jelenleg a mérnöki, mûszaki szakok végzõsei helyezkedhetnek el a legkönnyebben, míg – az oly felkapott – marketing, HR vagy jogi pályát választók hosszabb idõre számíthatnak elhelyezkedésükre.
Fontos azt is tudnia az álláskeresõnek, hogy ma már a nyelvi tudást a vállalatok alapkövetelményként fogalmazzák meg. Elõnyben már inkább azok részesülhetnek, akik szakmai idegennyelv ismeretét tudhatják magukénak.Mozsár Lívia és Márton Judit kutatásai arra utalnak, hogy a fiatalok tapasztalathiányát csak a formálhatóság, a rugalmasság és a taníthatóság ellensúlyozza. Emellett a többségében vagy teljesen külföldi tulajdonú cégek, illetve a nagyobb vállalatok - a kisebb hazai társaságokhoz képest - lényegesen nagyobb arányban alkalmaznak pályakezdõket. Ezek ugyanis elegendõ erõforrással rendelkeznek ahhoz, hogy - saját igényeiknek megfelelõen - "kiképezzék" a munkavállalókat.
hirdetes

Nagyon fontos feladat a hallgatóknak, hogy ne csak a tanulásra koncentráljanak, hanem lehetõségeikhez képest gyakorlati tudásra is szert tegyenek, pl. nyári gyakorlattal, külföldi – szakmai – munkavállalással stb.Ha sikerül állásinterjúra bejutni, túljutni a teszteken, beszélgetéseken jöhet a következõ megpróbáltatás: a béralku.

Ha a pályázó megfelel a követelményeknek és olyan keresett szakon szerez diplomát, amellyel viszonylag hamar el tud helyezkedni, a legfontosabb kérdés: a jövedelem. Az egyetemi/fõiskolai állásbörzéken sok információt megtudhatnak a pályakezdõk. A nagyvállalatok általában 200-250 ezer forint közötti fizetést jelölnek meg a pályakezdõ diplomások számára. Természetesen a kis- és középvállalatok cégvezetõi ennél valamivel kevesebb kezdõ jövedelmet tudnak biztosítani.
Mindkét esetben azonban sok függ az egyéb juttatásoktól – egészségpénztári befizetések, étkezési hozzájárulás, cégautó használata vagy a telefonhasználat térítése stb. – is.

Kijelenthetjük tehát, hogy a pályakezdõ, friss diplomások sincsenek könnyû helyzetben álláskereséskor. Azonban ha megfogadják a szakértõk tanácsait és odafigyelnek a legapróbb részletekre is, megnyílik az út az önmegvalósítás felé.ISO 9001, ISO 14001, ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

eljárás

egy tevékenység vagy egy folyamat elvégzésének elõírt módja 1.... Tovább

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

Tovább a lexikonra