notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Domain Name System mûködése

hirdetes

A Domain Name System mûködése

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Domain Name System (domain név rendszer, DNS) gyakorlatilag a mai ismert Internet alapját képezõ szolgáltatás, amely lehetõvé teszi, hogy egyszerûen megjegyezhetõ nevekkel hivatkozhassunk hálózati erõforrásokra.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Az IP cím


Az Internet alapját képezõ TCP/IP protokoll szerint minden hálózatra csatlakozó számítógép rendelkezik annyi IP címmel, ahány hálózati csatolója be van kötve a hálózatra. Az IP cím jelenleg túlnyomó részben négy, ponttal elválasztott oktetbõl áll, pl. 209.85.129.104 (ezt a formátumot IPv4-nek hívják, azonban IPv6 is létezik, és a késõbbiekben valószínûleg a mainál jobban el fog terjedni, mivel a cím az elõbbinél hosszabb, így többet is lehet kiosztani). Könnyen belátható, hogy ezek a számok nem jegyezhetõk meg túl könnyen.
Ez a szám egyértelmûen azonosít egy hálózatra kötött számítógépet - jelen esetben a Google egyik szerverét, amit ki is próbálhatunk, ha böngészõ címsorába másoljuk a fenti számsorozatot.

hirdetes

A domain név


A 207.85.129.104 címnél sokkal könnyebben megjegyezhetõ egy név - az elõbbi példánál maradva - a www.google.hu. A domain névben pontokkal vannak elválasztva a tartományok. (Elvileg a domain név lezárásakor is szükséges egy pont, azonban ezt a programok automatikusan megteszik helyettünk.) A legutolsó, jelen esetben a "hu" tartomány neve Top Level Domain (TLD), és ez Magyarországot azonosítja.

A DNS mûködése


Amikor a fenti domain nevet beírjuk böngészõnkbe, akkor kérések sora indul el, amellyel megtörténik a domain név IP címre való lefordítása. Elõször az ún. root name serverekhez küldjük el a domain nevet, amelyek arra adnak választ, hogy a "hu" TLD-hez tartozó nevekrõl honnan kaphatunk felvilágosítást (ezek a válaszok általában már konkrét IP címet tartalmaznak). A válaszként kapott címre szintén elküldjük a domain nevet, amely arról ad információt, hogy a "google" tartomány névszervere hol található (utóbbi már az általában az adott szervezet kezelésében van), és ez a folyamat így megy tovább, amíg a végén már nem egy névszerver, hanem a konkrét számítógép címét kapjuk meg.

hirdetes
Természetesen nem szükséges minden esetben a root name serverekhez fordulnunk: az operációs rendszer általában az összes, az internetszolgáltatónk pedig a gyakrabban elõforduló adatokat megjegyzi, így az egész folyamat sokkal gyorsabban végbemehet.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

elõírás (specifikáció)

dokumentum, amely követelményeket határoz meg MEGJEGYZÉS: Egy... Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra