notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tanít nekünk az e-kereskedelem?

hirdetes

Mit tanít nekünk az e-kereskedelem?

B. Á.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Úgy tűnik, a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedése megingathatatlan. Marketing szakértők és menedzserek szerint a vásárlói bázis növekedési plafonja és a világgazdaságról érkező negatív hírek sem voltak képesek jelentősen visszafogni a növekedést. A szakma 16% körüli növekedést vár az idei évtől, aminek a megvalósulása egyre valószínűbbnek látszik. 

Mit tanít nekünk az e-kereskedelem?

Az év vége felé közeledve érdemes visszatekinteni, mi is történt az elmúlt időszakban… A legnagyobb hír kétségtelenül a két legnagyobb szereplő fúziójának bejelentése: összeházasodik a magyar tulajdonú Extreme Digital és az eMAG magyarországi lába. Ezzel olyan vállalat jön létre, ami képes felvenni a versenyt a legnagyobb globális szereplők térhódításával is, legalábbis ez a tulajdonosok és ügyvezetők szándéka…

Az Alibaba, Amazon, eBay, Wish és társaik által jelentett „probléma” persze nem egyedülálló, a legtöbb ország hasonló cipőben jár. A nyugat-európai országokban és a CEE-régióban is komoly figyelmet kapnak a terjeszkedő világméretű kereskedők. Nemrégiben a német Real.de, a francia CDiscount, az olasz ePrice és a román eMAG jelentette be, hogy közös platformot épít a piacok védelme érdekében. 

hirdetes
hirdetes

Emellett a kormányzatok is kiveszik a részüket a piac védelmében; korábban Franciaországban, most pedig Olaszországban röppent fel a hír, miszerint 2020-ban egy úgynevezett webadó kivetését tervezik. Amennyiben a tervezet elfogadásra kerül, a 750 millió eurót meghaladó forgalommal rendelkező szereplők a digitális bevételeik 3%-át lesznek kénytelenek fizetni adó formájában. Persze kérdéses, hogy egy ilyen intézkedés milyen módon tartatható be, illetve eléri-e a célját. Ugyanakkor azt is érdemes látni, hogy a kisebb webáruházak számára jelenti a legnagyobb hátrányt ezeknek a globális szereplőknek a jelenléte. 

A legnagyobb hazai és regionális boltok megtehetik, hogy az értékesítési volumen alapján kiváló árakat alkudnak ki a beszállítóknál és a gyártóknál, a kicsik azonban léptelenek beleállni az árversenybe. Épp ezért ők tudnak a legkevésbé konkurálni az Amazonnal és a többiekkel… Ráadásul a globális szereplők mindenhol ott vannak, a szomszédos országokban is. Éppen ezért kiemelt jelentőséggel bír a szolgáltatásfejlesztés; ha a hazai webáruházak – a kicsik is – megbízható szolgáltatást képesek nyújtani, abban az esetben a vásárlók a megbízható hazai boltok mellett fognak dönteni. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

telemarketing

Reklámüzenetek eljuttatása közvetlenül az emberekhez, telefonon keresztül. In-bound: ha az... Tovább

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek