notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért is jó az e-számla?

hirdetes

Az e-számla már nem csak a jövő lehetősége

Cserháti Dániel
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az elektronikus számlázás már nemcsak távlati lehetőség, igaz, még csak pár cég használja ki az internet ezen lehetőségét. 2008-ra azonban már valószínűleg mindennapossá válik a közigazgatásban az e-számla használata - elfogadása, s akár már két esztendő múlva kötelezővé tehetik az állami szervezeteknél.

Mi az e-számla?

Az e-számla nem kézzel vagy géppel kitöltött, lepecsételt nyomtatott forma, amelyet nem a posta kézbesít, hanem interneten érkező levélre, tárolt adatra kell gondolni. Nincs rá egységes szabvány, hogy milyen fájlformátumú legyen az e-számla, ellenben követelmény, hogy bármikor megtekinthető, kinyomtatható legyen (például lehet .pdf).

Az e-számla hatósági ellenőrzését is biztosítani kell. Az adóhivatal hozzájárult, hogy az elektronikus úton előállított számlákat ne legyen szükséges papíron tárolni, az elektronikus őrzés is lehetséges, de valamelyik kötelező.

Mivel tud többet, mint a papír?

Az elektronikus számla nem öncélú. Alkalmas rá, hogy kapcsolódjon a vállalatirányítási rendszerhez (pl. a készletnyilvántartáshoz), lehetővé teszi az e-könyvelést, távkönyvelést, sőt a teljes céges elektronikus nyilvántartás bevezetéséhez is sokkal közelebb visz. Nemcsak azért takarékos megoldás, mert magát a papírt nem kell kinyomtatni, hanem azért is, mert egyszerűsíti, meggyorsítja, automatizálja a különféle nyilvántartások, adminisztrációk elkészítését.

hirdetes

Az e-számlát vagy zárt kétszereplős (EDI - electronic data interchange), vagy nyitott, többszereplős (PKI - public key infrastructure) adatcsererendszerben lehet kibocsátani. Előbbinél szükség van egy biztonságos csatornára (bérelhető), valamint szerződésre arról, hogy EDI-rendszerben történik a számlázás.
hirdetes

Egyelőre havonta egyszer még kell papíralapú összesítést is készíteni a számlaforgalomról. Az EDI-t ajánlják olyan nagy partnercégeknek, amelyeknél kiemelkedően nagy az egymás közötti számlaforgalom (pl. gyártó-nagyker, nagyker-kisker), ahol cél a kiállítás és a feldolgozás automatizálása, és ahol más elektronikus üzenetek is mozognak, mert ezek továbbítására is jó lehetőség a biztonságos csatorna. Kis cégek számára kisebb számú üzenet továbbítására ideális lehet a web EDI (weboldalon keresztül működik).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

fedezetszámítás

A fix és változó költségekkel, valamint a termelési mennyiséggel operálva, a becsült... Tovább

környezeti cél

környezeti cél Általános, a környezeti politikával összhangban levő cél, amelyet egy... Tovább

Tovább a lexikonra