notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Önértékelés az EFQM és a TQM filozófia alapján

hirdetes

Önértékelés az EFQM és a TQM filozófia alapján

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az utóbbi években az auditálás mellett egy új minõségértékelési módszer jelent meg, ami egyértelmûen a TQM filozófiához kötõdik, ez pedig az ún. önértékelés. Ennek célja a vállalat fejlesztése, amelynek érdekében feltárja a szervezet erõsségeit és a fejlesztendõ területeit. Az önértékelés lehetõvé teszi a szervezet számára, hogy rangsorolja a fejlesztendõ területeket, és beépítse stratégiai tervébe a legfontosabb tennivalókat.

ISO 9001, ISO 14001 EMAS rendszerkiépítéshez, Nemezeti minõségdíj elnyeréséhez állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Önértékelés az EFQM és a TQM filozófia alapján

Európában elsõsorban az ún. EFQM Kiválóság Modell alkalmazása kapcsán terjedt el, és a magyar Nemzeti Minõség Díj alapjává is vált. Az önértékelést semmiképpen nem szabad úgy felfogni, mint olyan eszközt, amely csak minõségdíjra pályázók számára lenne szükséges a pályázat elkészítéséhez. A vállalatok egyre szélesebb körének kellene alkalmaznia az önértékelést az üzleti kiválóság elérésének eszközeként.

Az önértékelést

végzõ vállalatok 9 fõ kritérium-területen végeznek részletes elemzést. Ezek két nagy csoportra oszthatók: az adottságokra, illetve az eredményekre. Az adottságok területén a vizsgált kérdéscsoportok a következõk:

 1. A vezetés tevékenysége és viselkedése hogyan ösztönzi, támogatja és mozdítja elõ a minõségkultúrát?
 2. A szervezet hogyan fogalmazza meg stratégiáját, hogyan bontja le a szervezet egyes szintjeire, felülvizsgálja-e azt, valamint hogyan alakítja az abban foglaltakat tervekké, intézkedésekké?
 3. hirdetes
 4. A szervezet hogyan hasznosítja a dolgozók képességeit?
 5. A szervezet hatékonyan és hatásosan menedzseli-e az erõforrásait?
 6. A szervezet a minõségügyi rendszer és a folyamatok irányítása révén hogyan teremt értéket vevõi számára?

Az eredmények körében:

 1. Milyen eredményt ért el a szervezet a külsõ vevõk elégedettsége révén?
 2. Mit ért el a szervezet a dolgozói elégedettség terén?
 3. Mit ért el a szervezet a helyi szükségleteinek és elvárásainak terén?
 4. Milyen eredményt ért el a szervezet a tervezett üzleti célok teljesítésében, pénzügy terén és egyéb módon az érdekeltek szükségleteinek és elvárásainak kielégítésében?

Az önértékelés módszere:

Minden tématerületet részterületekre bontanak, és konkrét kérdéseket fogalmaznak meg velük kapcsolatban.  A szervezeteknek azt kell vizsgálniuk és számszerûen értékelniük, hogy egyes tématerületekhez tartozó tevékenységeket hogyan végzik, tapasztalható-e folyamatos fejlõdés az adottságokban, és milyen eredményeket értek el az utóbbi 3-5 évben a kitûzött tervhez, és a versenytársak teljesítményéhez viszonyítva. A számszerû értékelés általában 0-tól 5-ig terjedõ skálán történik.

hirdetes

Az önértékelés során vizsgálni kell az adottságok és az eredmények közötti belsõ, ok-okozati összefüggéseket is. Így vizsgálni kell, hogy az adottságok kritériumterületén belül alkalmazott módszerek milyen eredmények eléréséhez járultak hozzá, és fordítva: bizonyos elért eredmények mely adottságok tudatos és tervszerû érvényesítésével hozható összefüggésbe.

Az önértékelés hozadéka:

 • mélyreható, alapos értékelõ jelentés, amely bemutatja a szervezet helyzetét a kijelölt területen és folyamatokban,
 • egy lista a szervezet erõsségeirõl, illetve fejlesztendõ területeirõl, ez utóbbiaknál a prioritások meghatározásával,
 • számszerû értékelés, amely lehetõvé teszi a szervezet elõzõ idõszakhoz mért fejlõdésének figyelemmel kísérését a rendszeres idõközönként megismételt önértékelések alapján.

ISO 9001, ISO 14001 EMAS rendszerkiépítéshez, Nemezeti minõségdíj elnyeréséhez állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

beszerzés

Szűkebb értelemben a termeléshez szükséges anyagok, segédanyagok stb. megvásárlását... Tovább

auditkritériumok

összehasonlítási alapként használt elõirányzatok, eljárások vagy követelmények ... Tovább

Tovább a lexikonra