notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A BRC/EFSIS-rendszer elõnyei

hirdetes

A BRC/EFSIS-rendszer elõnyei

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A BRC/EFSIS-követelményrendszernek való megfelelés sok erõforrást kíván az élelmiszeripar szereplõitõl, és költségekkel jár. Ennek ellenére számos rövid és hosszú távú elõnyt nyújt a tanúsítással rendelkezõ vállalkozások számára.

 

Az elõnyök:

 • Javul a beszállítók és termékek megbízhatósága.
 • Kevesebb idõt igényel a beszállítók felülvizsgálata.
 • Az EFSIS-tanúsítványt nemzetközileg elismerik.
 • Az EFSIS weboldalára felkerülnek a magasabb szinten tanúsított vállalatok.
 • Biztosítja az élelmiszerrel kapcsolatos elõírásoknak való megfelelés figyelemmel kísérését. Csökken a vevõi felülvizsgálatok igénye.
 • A rendszer tartalmazza a folyamatos tökéletesítés eszközeit, ezáltal javítható a vevõk, fogyasztók megelégedettsége
 • Megfelel az elvárható gondosság elvének.
 • Csökken az összes felülvizsgálat idõszükséglete azáltal, hogy egy idõpontban több fajta felülvizsgálatot lehet összekapcsolni.
 • Az EFSIS-embléma és - bizonyítvány használata a legmagasabb szintû szabványoknak való megfelelést igazolja.
 • Lehetõség a különféle EUREPGAP-szabványok szerinti jóváhagyásra.
 • A nyugat-európai vevõk és kereskedelmi láncok tudatosan törekszenek hosszú távú kapcsolat kiépítésére a követelményeknek megfelelõ, megbízható beszállítóikkal. A rendszernek megfelelõ vállalatok ezért egyre bõvülõ értékesítési lehetõséghez juthatnak.
 • A követelmények teljesítése - a megoldandó problémák azonosítása és az átgondolt cselekvési tervek kidolgozása révén - növeli az esélyt arra, hogy az uniós pályázatokon a cégek sikeresen vegyenek részt.
 • A követelményeknek való megfelelés a külföldi vevõk szemében is növeli elismertségüket. A mûködtetett rendszer EFSIS/BRC-szabványoknak való megfelelése jelentõs marketingelõnyöket nyújthat.
 • Fejlesztési pályázatokhoz benchmarkingként alkalmazható.
 • A rendszer különösen kedvezõ az olyan, közepes méretû vállalatoknak, amelyek használni szeretnék egy tanúsított rendszer mûködtetésének elõnyeit, de kevesebb adminisztrációt akarnak, mint az ISO 9001:2000-esé, és inkább az élelmiszer-ipari termelés gyakorlati szempontjaira összpontosítanak.
 • hirdetes

Az IFS

Az IFS-t (International Food Standard, Nemzetközi Élelmiszerszabvány) a német kereskedelmi láncok dolgozták ki a közelmúltban, mivel saját felfogásuknak jobban megfelelõ értékelési rendszert kívántak alkalmazni. Az IFS követelményei alapvetõen hasonlóak a BRC/EFSIS-szabványokéhoz, a szempontok csupán néhány részletben térnek el, kisebb mértékben.

A fõ eltérés, hogy az audit során a nem-megfelõségeket pontozzák, és az audit eredményét, a német felfogás szerint objektívebb, az angol felfogás szerint merevebb, rugalmatlanabb pontszámok alapján döntik el. Az IFS-szabvány alkalmazása ma még kevésbé terjedt el.

Jelenleg az angol BRC/EFSIS- és a német IFS-rendszer nem ismeri el egymást egyenértékûnek, de folynak a tárgyalások, és remélhetõleg a közeljövõben létrejön az erre vonatkozó egyezmény. Sokszor felmerül a kérdés, mi a különbség a kereskedelmi láncok követelményrendszerei, illetve a HACCP és az ISO 9001:2000-es együttes alkalmazása között. A leglényegesebb eltérés a szakmai részletek kidolgozottságában rejlik.

Az EFSIS rendszer

Az EFSIS egyszerû, gyakorlatias rendszer, amely a hangsúlyt a szakmai helyesség bizonyítására, a rendszerek és módszerek célirányos, ésszerû, rugalmas alkalmazására helyezi - a nagyobb biztonság, a jobb minõség, a szervezettebb termelés és a kisebb költségek érdekében. A gyakorlott technológus ipari szemléletét tükrözõ felülvizsgálat az egyedi, az adott egységre vonatkozó legalkalmasabb értelmezést veszi figyelembe.

hirdetes

A vállalatokat ennek érdekében 17 termék-kategória, ezen belül 162 csoport szerint tanúsítja. A besorolás a feldolgozási és forgalmazási körülmények, valamint a fogyasztói felhasználás módja szerint történik, és az audit eredményén kívül ez befolyásolja a felülvizsgálat gyakoriságát (6-12 hónap).

A Campden and Chorleywood szakemberei által elvégzett több száz EFSIS-, illetve e követelményrendszeren alapuló beszállítói felülvizsgálat tapasztalatai a rendszerek mûködtetésével kapcsolatosan azt mutatták, hogy az Európai Unió hasonló üzemeihez viszonyítva kisebb a különbség a technológiában és a berendezésekben, mint a Jó Higiéniai Gyakorlat és a technológiai szabályozás megvalósításában. Az intézkedések szakmai helyessége az élelmiszer-feldolgozó üzemekben sok esetben nincs bizonyítva vagy vitatható. Kisebb a különbség az erõforrásokban, mint abban, hogyan használják fel azokat.

Összefoglalva

Összefoglalásként az EFSIS/BRC-szabványok szerinti auditról elmondható, hogy nem egyszerû rendszer-felülvizsgálat, hanem technológiai audit is, ahol azt is vizsgálják, hogy a vállalkozás szakemberei értik-e az alkalmazott technológia alapjait, összefüggéseit, ismerik-e veszélyeit, képesek-e bizonyítani, hogy a GHP, a HACCP és a minõségirányítási rendszer eszközeit szakmailag helyesen és eredményesen használják az adott termékekre, termékcsoportra. Az EFSIS-szabvány szerinti követelményrendszer ésszerû méretû dokumentációt kíván, és megfelelõ referencia Európa legtöbb vevõje számára.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

beszállító

szervezet , vagy személy, amely vagy aki rendelkezésre bocsát egy terméket PÉLDÁK: Gyártó,... Tovább

Tovább a lexikonra