notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A BRC/EFSIS-rendszer elõnyei

hirdetes

A BRC/EFSIS-rendszer elõnyei

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A BRC/EFSIS-követelményrendszernek való megfelelés sok erõforrást kíván az élelmiszeripar szereplõitõl, és költségekkel jár. Ennek ellenére számos rövid és hosszú távú elõnyt nyújt a tanúsítással rendelkezõ vállalkozások számára.

 

Az elõnyök:

 • Javul a beszállítók és termékek megbízhatósága.
 • Kevesebb idõt igényel a beszállítók felülvizsgálata.
 • Az EFSIS-tanúsítványt nemzetközileg elismerik.
 • Az EFSIS weboldalára felkerülnek a magasabb szinten tanúsított vállalatok.
 • Biztosítja az élelmiszerrel kapcsolatos elõírásoknak való megfelelés figyelemmel kísérését. Csökken a vevõi felülvizsgálatok igénye.
 • A rendszer tartalmazza a folyamatos tökéletesítés eszközeit, ezáltal javítható a vevõk, fogyasztók megelégedettsége
 • Megfelel az elvárható gondosság elvének.
 • Csökken az összes felülvizsgálat idõszükséglete azáltal, hogy egy idõpontban több fajta felülvizsgálatot lehet összekapcsolni.
 • Az EFSIS-embléma és - bizonyítvány használata a legmagasabb szintû szabványoknak való megfelelést igazolja.
 • Lehetõség a különféle EUREPGAP-szabványok szerinti jóváhagyásra.
 • A nyugat-európai vevõk és kereskedelmi láncok tudatosan törekszenek hosszú távú kapcsolat kiépítésére a követelményeknek megfelelõ, megbízható beszállítóikkal. A rendszernek megfelelõ vállalatok ezért egyre bõvülõ értékesítési lehetõséghez juthatnak.
 • A követelmények teljesítése - a megoldandó problémák azonosítása és az átgondolt cselekvési tervek kidolgozása révén - növeli az esélyt arra, hogy az uniós pályázatokon a cégek sikeresen vegyenek részt.
 • A követelményeknek való megfelelés a külföldi vevõk szemében is növeli elismertségüket. A mûködtetett rendszer EFSIS/BRC-szabványoknak való megfelelése jelentõs marketingelõnyöket nyújthat.
 • Fejlesztési pályázatokhoz benchmarkingként alkalmazható.
 • A rendszer különösen kedvezõ az olyan, közepes méretû vállalatoknak, amelyek használni szeretnék egy tanúsított rendszer mûködtetésének elõnyeit, de kevesebb adminisztrációt akarnak, mint az ISO 9001:2000-esé, és inkább az élelmiszer-ipari termelés gyakorlati szempontjaira összpontosítanak.
 • hirdetes

Az IFS

Az IFS-t (International Food Standard, Nemzetközi Élelmiszerszabvány) a német kereskedelmi láncok dolgozták ki a közelmúltban, mivel saját felfogásuknak jobban megfelelõ értékelési rendszert kívántak alkalmazni. Az IFS követelményei alapvetõen hasonlóak a BRC/EFSIS-szabványokéhoz, a szempontok csupán néhány részletben térnek el, kisebb mértékben.

A fõ eltérés, hogy az audit során a nem-megfelõségeket pontozzák, és az audit eredményét, a német felfogás szerint objektívebb, az angol felfogás szerint merevebb, rugalmatlanabb pontszámok alapján döntik el. Az IFS-szabvány alkalmazása ma még kevésbé terjedt el.

Jelenleg az angol BRC/EFSIS- és a német IFS-rendszer nem ismeri el egymást egyenértékûnek, de folynak a tárgyalások, és remélhetõleg a közeljövõben létrejön az erre vonatkozó egyezmény. Sokszor felmerül a kérdés, mi a különbség a kereskedelmi láncok követelményrendszerei, illetve a HACCP és az ISO 9001:2000-es együttes alkalmazása között. A leglényegesebb eltérés a szakmai részletek kidolgozottságában rejlik.

Az EFSIS rendszer

Az EFSIS egyszerû, gyakorlatias rendszer, amely a hangsúlyt a szakmai helyesség bizonyítására, a rendszerek és módszerek célirányos, ésszerû, rugalmas alkalmazására helyezi - a nagyobb biztonság, a jobb minõség, a szervezettebb termelés és a kisebb költségek érdekében. A gyakorlott technológus ipari szemléletét tükrözõ felülvizsgálat az egyedi, az adott egységre vonatkozó legalkalmasabb értelmezést veszi figyelembe.

hirdetes

A vállalatokat ennek érdekében 17 termék-kategória, ezen belül 162 csoport szerint tanúsítja. A besorolás a feldolgozási és forgalmazási körülmények, valamint a fogyasztói felhasználás módja szerint történik, és az audit eredményén kívül ez befolyásolja a felülvizsgálat gyakoriságát (6-12 hónap).

A Campden and Chorleywood szakemberei által elvégzett több száz EFSIS-, illetve e követelményrendszeren alapuló beszállítói felülvizsgálat tapasztalatai a rendszerek mûködtetésével kapcsolatosan azt mutatták, hogy az Európai Unió hasonló üzemeihez viszonyítva kisebb a különbség a technológiában és a berendezésekben, mint a Jó Higiéniai Gyakorlat és a technológiai szabályozás megvalósításában. Az intézkedések szakmai helyessége az élelmiszer-feldolgozó üzemekben sok esetben nincs bizonyítva vagy vitatható. Kisebb a különbség az erõforrásokban, mint abban, hogyan használják fel azokat.

Összefoglalva

Összefoglalásként az EFSIS/BRC-szabványok szerinti auditról elmondható, hogy nem egyszerû rendszer-felülvizsgálat, hanem technológiai audit is, ahol azt is vizsgálják, hogy a vállalkozás szakemberei értik-e az alkalmazott technológia alapjait, összefüggéseit, ismerik-e veszélyeit, képesek-e bizonyítani, hogy a GHP, a HACCP és a minõségirányítási rendszer eszközeit szakmailag helyesen és eredményesen használják az adott termékekre, termékcsoportra. Az EFSIS-szabvány szerinti követelményrendszer ésszerû méretû dokumentációt kíván, és megfelelõ referencia Európa legtöbb vevõje számára.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

Oktatási és Kultirális Minisztérium

Tájékoztató az Otatási és Kulturális Minisztérium feladatairól   Az Oktatási és... Tovább

Tovább a lexikonra