notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Egészen váratlan dolgot találtak az Antarktiszon a tudósok

Egészen váratlan dolgot találtak az Antarktiszon a tudósok

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Naprendszer keletkezését is segíthet megismerni az a meteoritdarab, amit az antarktiszi jégnél találtak a tudósok.

Egészen váratlan dolgot találtak az Antarktiszon a tudósok

Egészen hihetetlen dologra bukkant egy nemzetközi tudóscsapat egy olyan meteorit vizsgálata során, amit az Antarktisz jegében találtak. Kiderült ugyanis, hogy az űrből érkezett "kődarab" belseje csillagport tartalmaz – egy olyan csillagét, ami jóval azelőtt hunyt ki, hogy a Naprendszer elkezdett kialakulni.


A Nature Astronomy című tudományos szaklapban írt tanulmány szerint a LAP-149-es kódnéven futó porszemcsék egy nóvából származnak – számolt be róla az IFLScience. Ez egy olyan eseményt takar, amikor egy fehér törpe típusú csillag egy társcsillagból annyi anyagot gyűjt össze, amitől beindul a magfúzió, majd termonukleáris robbanás következik be – ez pedig anyagot lövell ki a világűrbe.

hirdetes


Minden egyes bolygó, hold, aszteroida és üstökös a Naprendszerben ilyen csillagokból származó anyagokból jött létre, de 4,5 milliárd év alatt ezek az anyagok kicserélődtek. Éppen ezért komoly áttörés, hogy egy olyan meteoritot találtak, amely még az "eredeti" csillagport tartalmazza.

 

© Nature Astronomy


Pierre Haenecour, a tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzője szerint az anyag segítségével teljesebb képet kaphatunk arról, milyen elemekből épül fel a mi Naprendszerünk.


A kutatók kielemezték a mintát, ami oxigénben gazdag szilikátokat tartalmazó grafitból áll. Emellett nagy mennyiségben megtalálható benne a szén 13-as izotópja (13C), ami a Földön található szén alig 1 százalékát teszi ki. Mindez a kutatók szerint azt mutatja, hogy a szénben és oxigénben gazdag szemek hozzájárultak a Naprendszer formálásához.

hirdetes


Hogy pontosan mikor keletkezett az anyag, azt sajnos nem lehet megmondani, mert ahhoz a minta túl kicsi volt, hogy ezt megállapítsák. Ha ez sikerülne, azzal jobb képet kaphatnának arról is, hogy milyen volt a galaxisunk korábban. A kutatók azt remélik, hasonló anyagot találnak a Bennu nevű aszteroidában is, amiből a NASA Osiris-Rex nevű szondája hoz majd mintákat a Földre.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 97

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Hírek Külföld Technológia Tudomány

Szótár

keresztpromóció

Egy márkával egy másik, nem konkurens márkát reklámoznak. Tovább

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

Tovább a lexikonra