notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egészségesen az irodában: 5 tipp egy egészségesebb irodai élethez

hirdetes

Egészségesen az irodában: 5 tipp egy egészségesebb irodai élethez

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Most, hogy a koronavírus járvány miatt hozott intézkedések lazultak, és a világszintű home office üzemmód után a legtöbben visszatértek az irodai élethez, sokaknak gondot okozhat egy egészséges irodai éltmód fenntartása, ezért a következőkben ehhez mutatunk 5 szuper tanácsot. 

Egészséges irodai élet 5 szabálya

#1: 10 perc szünet

Legyen bármennyire sok feladatod, sűrű naptári beosztásod is, szünetet mindenképpen tartani kell. Home office idején természetes, hogy kicsit felfüggesztjük pár percre a munkavégzés, felállunk képernyő elől, főzünk egy kávét, beszélünk néhány szót valakivel, vagy megcsinálunk ezt, azt egy-egy részfeladat között, az irodába visszatérve megterhelő lehet, ha egész nap fel sem állunk, ami stresszhez vezet. A jogszabály szerint a képernyős munkát végző dolgozók számára óránként tíz perc szünet jár. Használd ki ezt az időt egy kávézásra, sétára vagy irodai beszélgetésre!

#2: Étkezés

A munkaközi szünetek mellett a megfelelő időközönkénti táplálkozásra is oda kell figyelni. Bármennyire is el vagy havazva, szánj időt minden étkezésre. Iktass be tízórait, ebédet és uzsonnát is. Táplálkozz változatosan, ne a menzai szendvics legyen az egyetlen tápanyag, amit beviszel! De figyelj oda arra is, hogy ne vidd túlzásba a nassolnivalókat sem, ha mindenképpen eszegetnél valamit munka közben, akkor válassz gyümölcsöket, zöldségeket, vagy olajos magvakat!

hirdetes

#3: Folyadék

Az megfelelő folyadék bevitele is legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a helyes táplálkozás. Ha sűrű a napi programunk akkor jellemzően a legelső dolog, ami háttérbe szorul, az a vízivás. Valld be veled hányszor fordult elő, hogy egy egész délelőttön keresztül egy kortyot sem ittál, vagy csak egy kávét reggel? Velem sajnos nagyon gyakran megesik, ezért kitaláltam, hogy teszek egy palack vizet az asztalra, és 3 óránként újra töltöm, ez idő alatt el kell, hogy fogyjon. A kevés folyadék bevitelnek fizikai tünetei is lehetnek, például szédülés és fejfájás. A nyári időszakban még inkább oda kell erre figyelni. És ha már folyadék, a koffeinbevitele nem helyettesítheti a pihenést, ne vidd túlzása!

hirdetes

#4: Megfelelő tartás

Az ülő munkát végzők számára nagyon fontos a megfelelő tartás, szerintem senkinek sem kell bemutatnom, hogy mennyi fájdalmat tud okozni, ha nem megfelelő testhelyzetben ülünk folyamatosan. Akkor ülünk helyesen, ha a törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zár be egymással. Ha egy párnát helyezünk a derekunk és a szék támlája közé, és az kiesik, akkor hibás a tartásunk.

#5: Szemtorna

Bármilyen modern, szemkímélő monitorod is legyen, ha folyamatosan azt nézed, akkor bizony könnyen elfáradhat a szemed benne. Érdemes óránként szemtornát közbe iktatni, illetve egy kicsit megszakítani a monitornézést, mondjuk az első pontban említett munkaközi szünettel. Ügyelni kell arra is, hogy ne felejtsünk el pislogni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Url

A webcím, más néven URL (mely a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-azonosító]... Tovább

minõségirányítási rendszer

irányítási rendszer egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség ... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Technológia