notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Jelentős befolyással van a klímaváltozásra az Egyesült Államok

hirdetes

Éghajlatváltozás: Jelentés az Egyesült Államok növekvő káros hatásairól

SzSz
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy amerikai kormányzati jelentésben összefoglalták az Egyesült Államok szerepét a klímaváltozásban. Az ország több száz milliárd dollárt fog fizetni, ha tovább károsítja az emberi egészséget és életminőséget.

Klímaváltozás

"Az éghajlatváltozás jövőbeni kockázata ... a ma hozott döntésektől függ ..." - mondja a 4. Nemzeti Éghajlatmérés.

A jelentés szerint az éghajlatváltozás "egyre nagyobb kihívást jelent az emberi egészségre és biztonságra, az életminőségre és a gazdasági növekedés ütemére".

A globális felmelegedés az USA-ban már most súlyos gondokat okoz, amely sürgős beavatkozást igényelne, és drámai változás nélkül katasztrofális lesz a helyzet. 

A klímaváltozásról készült jelentés két okból is szembetűnő: Először is, nem absztrakt. Számos konkrét példát nyújt - túlterhelt gátak Dél-Karolinában; az elpusztult Alföldön lévő növények; a rovarirtók miatti betegségek növekedése Floridában.

Másodszor pedig a gazdasági hatásokról szól, kihatással a Fehér Ház ragaszkodására a gazdasági növekedésnek a környezetvédelmi szabályozással szembeni prioritásairól.

Figyelembe véve a romboló infrastruktúrákra gyakorolt ​​hatásokat, a terméshozam csökkenését és a munkaerő termelékenységének csökkenését, a jelentés rámutat, hogy az éghajlatváltozás hamarosan egész amerikára kihatással lesz.

A Fehér Ház szerint a jelentés - számos amerikai kormányzati szerv és osztály segítségével készült - pontatlan volt.

A szóvivő Lindsay Walters azt mondta, hogy "nagyrészt a szélsőséges forgatókönyvön alapul, amely ellentmond a már régóta fennálló tendenciáknak, feltételezve, hogy ... korlátozott technológiával és innovációval, valamint gyorsan növekvő népességgel kell számolni".

A világ vezető tudósai egyetértenek abban, hogy az éghajlatváltozás emberi eredetű, és arra figyelmeztet, hogy az emberi tevékenység súlyosbítja a természetbeni ingadozásokat.

Mit mond a jelentés?


Az Egyesült Államok klímavizsgálata körvonalazza az éghajlatváltozás várható hatásait az amerikai társadalom minden ágazatán.

"A kibocsátás folyamatos növekedése történelmi ütemben fejlődik, ezáltal az egyes gazdasági ágazatok éves vesztesége várhatóan több száz milliárd dollárt fognak elérni a század végére" – hangzik a jelentésben. 

hirdetes

"Jelentős és tartós globális mérséklési és regionális alkalmazkodási erőfeszítések nélkül az éghajlatváltozás várhatóan növekvő veszteségeket okoz az amerikai infrastruktúra és a tulajdon számára, és gátolja a gazdasági növekedés ütemét ebben az évszázadban".

A jelentés megállapítja, hogy az éghajlatváltozás hatásai már érezhetőek az egész országban, beleértve a gyakoribb és intenzívebb szélsőséges időjárási és éghajlati eseményeket.

De azt állítja, hogy a jövőbeli katasztrófák előrejelzései megváltozhatnak, ha a társadalom az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és a "bekövetkező változásokhoz való alkalmazkodásra" képes.

Mi volt a reakció?

hirdetes


A külöböző környezetvédelmi csoportok szerint a jelentés kihangsúlyozta mit kellene cselekednie az országnak.

Brenda Ekwurzel, az éghajlat-tudományok igazgatója az Érintett Tudósok Uniójáért egyik szerzője elmondta, hogy a jelentés világossá tette, hogy az éghajlatváltozás nem "bizonyos probléma a távoli jövőben".

"Ez most történik az ország minden területén" - mondta.

Ezt a nézetet az Abigail Dillen, a Földgondozás környezetvédelmi csoport elnöke is visszhangoztatta.

"Míg Trump elnök továbbra is figyelmen kívül hagyja az éghajlatváltozás fenyegetését, saját igazgatása hangot ad a riasztásnak" - mondta.

Az egykori amerikai alelnök Al Gore, kiemelkedő klímaváltozási kampánya során, azzal vádolta a Fehér Házat, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet a jelentésről úgy, hogy Black Friday napján tették köznyilványosságra.

"Hihetetlenül halálos és tragikus tűzvészek dühöngenek nyugaton, a hurrikánok pedig tönkreteszik partjainkat - és a Trump igazgatása a hálaadás utáni pénteket választja arra, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet erről a kritikus témáról." - mondta Gore.

"Az elnök megpróbálhatja elrejteni az igazságot, de saját tudósai és szakértői ezt túl feltűnően csinálták."

Mit mond Trump elnök az éghajlatváltozásról?


Októberben Trump elnök azzal vádolta az éghajlatváltozással foglalkozó tudósokat, hogy sértik a "politikai napirendet", és elmondta a Fox Newsnak, hogy nem biztos abban, hogy az emberek felelősek a Föld növekvő hőmérsékletéért.

Hivatalba lépése után bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi éghajlatváltozási megállapodásból, amely további 187 országot kötelez arra, hogy a "globális" hőmérsékletet "jóval alacsonyabb" szinten tartsa.

Abban az időben, Trump azt mondta, hogy tárgyalni szeretne egy új, "tisztességes" üzletről, amely nem fogja hátrányos helyzetbe hozni az amerikai vállalkozásokat és munkavállalókat.

A 2016-os választási kampány ideje alatt Trump azt mondta, hogy az éghajlatváltozás "csalás". 

Mi a veszélye az éghajlatváltozásnak?


Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) által októberben kiadott jelentés - az éghajlatváltozást értékelő vezető nemzetközi szervezet - azt állította, hogy csak akkor állítható meg, ha a világ országai jelentős és költséges változásokat hoz.

Ez azt jelenti, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás 2010-ről, 2030-ra 45% -kal csökken, a szénhasználatot szinte nullára csökkenti, és 7 millió négyzetkilométert használ fel a szárazföldi energiatermelésre.

Ha a világ nem cselekszik, a Földön jelentős és veszélyes változások történnek, beleértve az emelkedő tengerszintet, az óceán hőmérsékletének és savasságának jelentős hatásait, valamint a növények termesztésében lévő fennakadásokat.

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Tudomány