notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tél is kezd eltűnni az éhajlatváltozás hatására

hirdetes

Éghajlatváltozás: Rövidebb tél

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kaliforniai éghajlatkutatás tudósai szerint a téli havas hegyeket is egyre jobban érinti az éghajlatváltozás. 

Eltűnik a tél

Azok a kutatók, akik a hegyekben lévő tél hóeséseket tanulmányozták, kiderítették, hogy az emelkedő hőmérséklet csökkenti a hegyekben lévő hótakarók időszakának hosszát. 

Eredményeiket az Amerikai Geofizikai Unió találkozóján - a világ legnagyobb földi és űrkutatói találkozóján - mutatták be.

"A teleink egyre rövidebbek és tudjuk, miért" - mondta Prof. Amato Evan, a San Diego-i Scripps Kutató Intézet munkatársa. "Az éghajlatváltozás, és a hőmérséklet emelkedése miatt".

Prof. Evan az 1980-as évek elejétől 2018-ig tanulmányozta a hó és az olvadék éves ciklusát az Egyesült Államok nyugati részén.

A kutatók úgy látják, hogy a nyár korai érkezése és a pusztító tűzvészek miatt a havas hegycsúcsok egyre rövidebb időszakig maradnak fent. Ez sajnos az édesvizek mennyiségét is nagyban befolyásolja. 

hirdetes

"Különösen olyan helyen, mint Kaliforniában, ahol a téli időszakban minden csapadék előfordul, a nyaraink egyre hosszabbodnak" - mondta a BBC Newsnak. "És valójában ez azt jelenti, hogy a tűzszakaszok is egyre hosszabbak.”

"Kevesebb hó van, hosszabb tűzszakaszok vannak, és egyre több fertőzés van [hiszen a melegebb hőmérsékleteken elszaporodnak a kártevők].” Ezek az ökológiai problémáknak, nagyon rossz hatásai vannak, hiszen kialakulhatnak sokkal nagyobb viharok és még több tűzesetet is eredményezhetnek.

Kaliforniai hegyek

Donald O'Leary a Maryland-i Egyetemen, bemutatta kutatásában a "jelentős kapcsolatot" a hó és a tűz között.

hirdetes

A kevesebb hótakaró - mondta - "több tűzvészhez vezet, különösen olyan helyeken, mint a kaliforniai Sierra Nevada".

A hegyekben lévő hó az, amit milliók vesznek igénybe az édesvízellátáshoz - Kaliforniában különösen, hiszen a tározókat évente újratöltik.

A globális éghajlati modelleket vizsgáló egyéb tudósok hasonló eredményeket értek el az északi féltekén. A kutatók szerint ez a jel a hótakarók hiányából egyértelmű bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás hatásai most már a hegyeken is látszanak.

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

public relations

A PR azon programok összessége, amelyeket azért alakítottak ki, hogy támogassák vagy... Tovább

auditprogram

egy meghatározott idõtartamra tervezett, meghatározott célra irányuló egy, vagy több... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Tudomány