notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egyre több az ételallergiás világszerte

hirdetes

Miért válik a világ egyre inkább allergiássá az élelmiszerekre?

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az egész világon egyre több ételallerigás van. Ma már sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki már gyermekkorban is az ételallerigia. De mi okozhatja?  

Egyre több az ételallergiás

Két brit tinédzser szezám és földimogyoró allergia miatti halála rámutatott arra, hogy az ételallergia egyre növekvő népbetegség és esetenként igen tragikus következményei is lehetnek. Augusztususban például egy nyugat-ausztráliai hat éves kislány halt meg laktózallergia következtében. 

Az elmúlt évtizedekben az ételallergiások számra egyre csak növekszik. Élelmiszerallergiában az Egyesült Királyságban lévő gyerekek, mintegy 7%-a, még az ausztáliaiak 9%-a szenved. Ez a szám Európában a a felnőttek esetén 2%. 

Az életveszélyes reakciókat akár a minimális érintkezések is okozhatják, ami azt jelenti, hogy ezek a betegek többsége félelemmel és szorongással él. Ezek az étkezési korlátozások igazán nagy teher lehet a betegek körében a társadalmi és a családi életre.

Bár nem lehet biztosan megmondani, miért növekszik az ételallergiások száma, a világ kutatói keményen dolgoznak azon, hogy megtalálják a módját ennek a betegségnek a leküzdéséhez.

Mi okozza az allergiát?


Az allergiát az immunrendszer okozza, amely nem képes feldolgozni az adott élelmiszer tápanyagait. Ezek a tápanyagok célpontokká válnak a szervezet számára, ami allergiás reakciókhoz vezet.

A tünetek: a bőrpír, a csalánkiütés és a duzzanat között - a legsúlyosabb esetekben - hányás, hasmenés, légzési nehézség és anafilaxiás sokk.

A gyermekek legelterjedtebb ételallergiái:

  • tej
  • tojás
  • földimogyoró
  • diófélék (pl. dió, mandula, fenyőmag, brazil dió, pekándió)
  • szezám
  • hal
  • kagylók (pl. rákfélék és puhatestűek)


Hol a legvalószínűbb az élelmiszer-allergia világszerte?


Az élelmiszer allergia gyakorisága az utóbbi 30 évben nőtt, különösen az iparosodott társadalmakban. Az, hogy pontosan milyen nagy a növekedés, az ételtől és a beteg életmódjától függ. Például az Egyesült Királyságban 1995 és 2016 között ötszörösére emelkedett a földimogyoró allergia. Ausztráliában pedig a legmagasabb a megerősített ételallergia. Egy tanulmány szerint az ausztráloknál az egyévesek 9% -a tojásallergiában szenved, míg 3%-uk allergiás a földimogyoróra.

hirdetes

Az allergia növekedése nem egyszerűen a társadalom tudatosságának és jobb diagnosztizálásának a hatása. Úgy gondolják, hogy az allergiák és az élelmiszerekkel szembeni fokozott érzékenység valószínűleg környezeti, és a nyugati életmóddal kapcsolatos. Azt tudjuk, hogy a fejlődő országokban alacsonyabb az allergia és vélhetően inkább a városi, mint a vidéki területeken fordulnak elő. A tényezők közé tartozik még a szennyezés, az étrendi változások és a mikrobákkal való kevesebb expozíció, amelyek megváltoztatják az immunrendszerünk reakcióit.

Néhány lehetséges magyarázat


Nincs egyetlen magyarázat arra vonatkozóan, hogy a világ egyre inkább allergiás különböző élelmiszerekre, de a tudománynak van néhány elmélete.

Az egyik az, hogy javult a higiénia, ezáltal a gyermekek nem kapnak annyi fertőzést. Mivel a higénia javult, így a parazita fertőzések száma is kevesebb, ezért az immunrendszer olyan dolgok ellen fordul, amelyek ugyan ártalmatlanak lehetnek, mégis telítettek a szervezetben. 

Egy másik feltételezés az, hogy a D-vitamin segíthet az immunrendszerünknek az egészséges életmód fenntartásában, ezzel pedig kevésbé lesz érzékeny bármilyen allergiára. A világ legtöbb lakosa azonban több okból nem kap elegendő D-vitamint. Az Egyesült Államokban a D-vitamin hiányának mértéke közel egy évtized alatt csaknem megduplázódott.

Egy újabb, "kettős allergén expozíció" elmélet azt sugallja, hogy az élelmiszerallergia kialakulása kiegyensúlyozódik az expozíció időzítése, dózisa és formája között.

Például az allergiás antitestek kialakulása a bőrön keresztül is megtörténhet, különösen az ekcémás csecsemőknél a gyulladt bőrön át.

De úgy gondolják, hogy az elválasztás során az különböző ételek hozzátáplálásánál megakadályozhatjuk az allergiát, mert a bél immunrendszere kész arra, hogy elviselje a baktériumokat és az idegen anyagokat.

hirdetes

Ez volt az alapja a King's College Londonnak a LEAP Study-ban lévő kutatásában, amely kimutatta, hogy ötéves gyermekeknél 80% -kal csökkentette a földimogyoró allergiát az, ha rendszeresen ettek földimogyorót a születésük évétől.

Ez a tanulmány a csecsemőkorban a földimogyoró fogyasztásra vonatkozó amerikai iránymutatásokban bekövetkezett változásokhoz vezetett.

Emberi hatás


Az élelmiszer-allergiában szenvedő brit tinédzserek közelmúltbeli halálozása rámutat az emberi hatásokra is. Jelenleg nincs gyógymód az élelmiszer-allergiára, és az állapot kezelése az expozíció esetén az allergén élelmiszerek elkerülésére és sürgősségi kezelési tervre támaszkodik. Azonban még a kezdeti diagnózis is kihívást jelent sok esetben. Az élelmiszerallergiák azonosításának fő módja jelenleg, ha a páciens minél többet eszik az adott élelmiszerből, így kikövetkeztethető az allergén élelmiszer.

A King's College London kutatás alternatívát fejlesztettünk ki; amely egy olyan vérvizsgálat, ami a meglévő módszerekhez képest igazoltnak bizonyult a mogyoróallergia diagnosztizálásában. Ezek a tesztek most a gyermekek allergiáinak 90% -áért felelős ételeket fedezik fel, és remélhetőleg a következő néhány évben elérhetőek lesznek a betegek számára is. Sajnos azonban még a sikeres diagnózis után is nehézkes az allergén reakciók elkerülése. Az allergén immunterápia - az anyag kis mennyiségének beadása - csökkentette az allergiás betegek érzékenységét, és védelmet nyújt a további allergiák kialakulása ellen.

A kutatók folyamatosan vizsgálják az ételallergia területét, hogy mitől válik valaki intoleránsá és ezt hogyan lehet kezelni. 

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

termékkoncepció

Eszerint a fogyasztók azokat a termékeket kedvelik, amelyek kiváló minőséget, teljesítményt... Tovább

igazolás (verifikálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Kultúra Tudomány