notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 1. rész.

hirdetes

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 1. rész.

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények (ISO 22000:2005).

……....szervezetünk megkezdte az MSZ EN ISO 22000:2005 számú szabvány feldolgozását, értelmezését, ahogy azt korábban megtette a népszerû MSZ EN ISO 9001:2001 számú Minõségirányítási rendszerek, ill. az MSZ EN ISO 14001:2005 számú Környezetközpontú irányítási rendszerek megnevezésû szabványok esetében. A szabvány feldolgozását szakértõk, ill. több tanúsító cég auditorainak bevonásával kezdtük meg. A szabvány értelmezésében MSZ ISO/TS 22004:2005 - Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek - Útmutató az ISO 22000:2005 alkalmazásához megnevezésû szabványt használtuk……..

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 1. rész.

Elõzmények:

Jól tudjuk mennyire fontos az élelmiszer-biztonság, amely fõleg napjainkban egyre többet hallott negatív hírek (élelmiszerbotrányok, lejárt szavatosságú élelmiszerek átcsomagolása, madárinfluenza stb…) hallatán egyre jobban a köztudat részévé válik. Nem volt véletlen a HACCP rendszer bevezetése sem, amely sok-sok huzavona után végül is 2004.05.01.-tõl kezdõdõen az EU-s csatlakozás napjától kötelezõ Magyarországon az élelmiszer elõállítók, feldolgozók számára. (lásd: 90/2003. (VII. 30.) FVM-ESzCsM együttes rendeletaz élelmiszerek elõállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeirõl)

A 2005. augusztus 18-án a CEN által jóváhagyott és kiadott ISO 22000:2005 - Food safety management systems - Requirements for any organization in the food chain - azaz Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek - Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények megnevezésû szabvány nem kötelezõ érvényû szabvány, (ahogy egyik MSZ szabvány sem az) – lásd: A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. Törvényt. A szabvány alkalmazása e törvény 6. §-ának (1) bekezdése alapján önkéntes. Ennek ellenére egy jól sikerült szabványról van szó, amely ötvözi az ISO 9001:2000, ill. a HACCP rendszerek követelményeit, így mindenkinek ajánlanám, akik az élelmiszer láncban részt vesz, ill. nem csak az alapvetõ higiéniai igényeket, nyomon-követési rendszert szeretné megvalósítani, hanem a megfelelõ minõségkultúrára is oda szeretne figyelni.

hirdetes

Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetek köre kiterjed a takarmány- és az elsõdleges élelmiszer elõállítóktól kezdve, az élelmiszergyártókon, a szállítást és raktározást végzõkön és alvállalkozókon át, egészen az élelmiszer-kereskedelemmel és a vendéglátással foglalkozókig (a felsoroltakkal kapcsolatban álló olyan szervezetekkel együtt, mint amilyenek a berendezéseket, csomagolóanyagokat, tisztítószereket, adalékanyagokat és egyéb összetevõket gyártók). Természetesen a szolgáltatásokat végzõk is idetartoznak.

Bevezetés

Az élelmiszer-biztonság az élelmiszerekben a fogyasztásukkor (elfogyasztás) jelen levõ veszélyekkel van összefüggésben. Tekintettel arra, hogy az élelmiszer-biztonsági veszélyeknek a bevitele az élelmiszerlánc bármely pontján megtörténhet, a megfelelõ szabályozás a teljes élelmiszerlánc mentén nélkülözhetetlen, így az élelmiszer-biztonság csak az élelmiszerlánc valamennyi résztvevõjének együttes erõfeszítésével biztosítható!

ISO 22000:2005 nemzetközi szabvány az olyan élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerrel szemben támasztott követelményeket határozza meg, amely összekapcsolja a következõ általánosan elfogadott, az élelmiszer-biztonságot biztosító kulcselemeket az élelmiszerlánc mentén egészen a végsõ fogyasztásig:

  1. kölcsönös kapcsolattartás;
  2. rendszerirányítás;
  3. elõfeltételi (prerekvizit) programok; (prekvizit: új fogalom: késõbb kerül magyarázásra)
  4. HACCP-alapelvek.

Az élelmiszerlánc mentén a folyamatos kapcsolattartás nélkülözhetetlen annak biztosításához, hogy valamennyi élelmiszer-biztonsági veszély azonosítása és megfelelõ szabályozása az élelmiszerlánc minden egyes szakaszában megtörténjen. Ez magában foglalja a szervezet kapcsolattartását az élelmiszerláncban elõtte lévõ és utána következõ szervezettel. Az azonosított veszélyek és szabályozó intézkedések ismertetése a vevõkkel és a (be)szállítókkal segíteni fog a vevõi és a (be)szállítói követelmények tisztázásában (például ezeknek a követelményeknek a megvalósíthatóságát és szükségességét, továbbá a végtermékre gyakorolt hatását illetõen).

hirdetes

A szervezet élelmiszerláncban elfoglalt szerepének és helyének felismerése nélkülözhetetlen az eredményes kölcsönös kapcsolattartás biztosításához a teljes láncban abból a célból, hogy a végsõ fogyasztóhoz biztonságos élelmiszerek jussanak el.

A legeredményesebb élelmiszer-biztonsági rendszerek létrehozását, mûködtetését és aktualizálását szervezett irányítási rendszer keretében végzik, és azt beépítik a szervezet átfogó irányítási tevékenységébe. Ez maximális elõnyt biztosít a szervezet és az érdekelt felek számára egyaránt. A szabvány összhangban van az ISO 9001:2000 szabvánnyal, hogy növelje a két szabvány összeegyeztethetõségét. Az ISO 9001 és e nemzetközi szabvány közötti kereszthivatkozásokat az ISO 22000:2005 szabvány A melléklete mutatja be.

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

skontó

Engedmény a készpénzzel, vagy a fizetési határidő előtt fizető vevőnek. Tovább

infrastruktúra

<szervezet> egy szervezet mûködéséhez szükséges feltételek, berendezések és... Tovább

Tovább a lexikonra