notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 3. rész.

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 3. rész.

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények
(ISO 22000:2005)

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 ISO 22000:2005

Alkalmazási terület (Scope)

Irányítási rendszerre vonatkozó követelményeket írja le az élelmiszerlánc egy szervezetére, amelynek bizonyítania kell képességét az élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozására azért, hogy biztosítsa az élelmiszerek biztonságosságát az elfogyasztás idõpontjában. Alkalmazhatja minden olyan, az élelmiszerlánchoz bármilyen tekintetben kapcsolódó szervezet, annak nagyságától függetlenül, amely a termékek biztonságosságáról következetesen gondoskodó rendszereket szeretne bevezetni. Az ISO 22000:2005 számú szabvány követelményeinek való megfelelõség belsõ és/vagy külsõ erõforrások alkalmazásával teljesíthetõ. A szabvány olyan követelményeket ír elõ, amelyek egy szervezet számára lehetõvé teszik, hogy

  • megtervezzen, bevezessen, mûködtessen, fenntartson és aktualizáljon egy élelmiszer-biztonsági irányítási rendszert
  • amelynek célja a fogyasztók ellátása a rendeltetésszerû felhasználás esetén biztonságos termékekkel
  • bizonyítsa az alkalmazandó jogszabályokban elõírt élelmiszer-biztonsági követelmények teljesítését
  • hirdetes
  • felmérje és értékelje a vevõ követelményeit, és bizonyítsa az összhangot az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos, kölcsönösen elfogadott vevõi követelményekkel, a vevõi elégedettség fokozása céljából
  • eredményes kapcsolata legyen az élelmiszerláncban részt vevõ (be)szállítóival, vevõivel és más érdekelt felekkel az élelmiszer-biztonsági ügyekben
  • biztosítsa a szervezet megfelelõségét a kitûzött élelmiszer-biztonsági politikájának
  • bizonyítsa az érintett érdekelt feleknek való megfelelõségét, és
    tanúsíttassa vagy regisztráltassa élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerét külsõ szervezettel, vagy önértékelést végezzen, vagy nyilatkozatot tegyen ennek a nemzetközi szabványnak való megfelelõségérõl.

A szabványnak minden követelménye általános jellegû és az élelmiszerláncban részt vevõ minden szervezet számára szánták, függetlenül annak tevékenységétõl, létszámától, fizikai méretétõl és bonyolultságától. Ez magában foglalja mindazokat a szervezeteket, amelyek közvetlenül vagy közvetve részesei az élelmiszerlánc egy vagy több szakaszának. A közvetlenül részt vevõ szervezetek, a teljesség igénye nélkül, a takarmány-elõállítók, a betakarítással foglalkozók, a mezõgazdasági kistermelõk, az élelmiszer-összetevõket elõállítók, az élelmiszergyártók, a kiskereskedõk, az élelmiszerekkel kapcsolatos szolgáltatásokat végzõk, a vendéglátó-ipari tevékenységet folytatók, a takarítási és fertõtlenítési szolgáltatásokat végzõ szervezetek, a szállítást, a raktározást és a termékek forgalmazását végzõ szolgáltatók.

hirdetes
Közvetve részt vevõ más szervezetek, a teljesség igénye nélkül, a berendezéseket, a tisztító- és fertõtlenítõszereket, a csomagolóanyagokat és más, az élelmiszerekkel érintkezõ anyagokat elõállítók.
A szabvány lehetõvé teszi az olyan szervezetek számára, mint pl. a kisvállalkozások és/vagy a kevésbé fejlett szervezetek (pl. mezõgazdasági kistermelõ, csomagolással, szállítással foglalkozó kisvállalkozó, kiskereskedõ vagy kifõzdét üzemeltetõk), hogy a szabályozó intézkedések mások által kifejlesztett kombinációját hasznosítsa.

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.7

Szótár

auditálás alatti szervezet

az a szervezet (3.3.1.), amelyet auditálnak Tovább

társadalomközpontú marketing

A szervezetnek az a feladata, hogy meghatározza a célpiacok szükségleteit, igényeit és... Tovább

Tovább a lexikonra