ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Hatálybalépés
74. § Ez a törvény 2008. szeptember 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult
eljárásokban kell alkalmazni.
75. § E törvény végrehajtására kiadott jogszabálynak kell tekinteni
a) a növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény,
b) a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX. törvény,
c) az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény,
d) az állat-egészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény
végrehajtására kiadott és e törvény hatálya alá tartozó rendelkezéseket tartalmazó jogszabályokat.
Felhatalmazó rendelkezések
76. § (1) Felhatalmazást kap a Kormány arra, hogy rendeletben
a) jelölje ki az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, határozza meg jogállását, részletes feladatkörét és eljárási
rendjét;
b) jelölje ki az élelmiszerlánc-biztonsági tudományos szervet, állapítsa meg annak feladatkörét;
c) határozza meg a Magyar Élelmiszerkönyv, a Magyar Takarmánykódex, az Állat-egészségügyi és Állatjóléti
Kódex és a Növényvédelmi Módszertani Gyűjtemény összeállításának, közzétételének szabályait, az
élelmiszerkönyvi és a takarmánykódex-irányelvek kiadásának rendjét, továbbá jelölje ki a gondozásukat, valamint a
FAO/WHO Codex Alimentarius Bizottság munkájában való magyar részvétel szakmai irányítását végző szervet;
d) határozza meg az e törvény hatálya alá tartozó bírságok kiszámításának módját és mértékét;
e) állapítsa meg az állami feladatok végzésére feljogosított magánállatorvos jogállását, feladat- és hatáskörét;
f) határozza meg az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és a költségvetési
törvényben meghatározott előirányzatból való igénylésének részletes szabályait;
g) állapítsa meg a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának részletes eljárási szabályait.
(2) Felhatalmazást kap a miniszter arra, hogy rendeletben állapítsa meg
1. a növény-egészségügyi, az állat-egészségügyi, az élelmiszer-biztonsági, valamint a takarmányozási hatósági
felügyelet alá tartozó létesítmények körét, működésük részletes szabályait, továbbá nyilvántartásba vételük és
engedélyezésük feltételeit és rendjét;
2. az élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázis kialakításának, működtetésének feltételeit és szabályait;
3. az élelmiszerlánc területén alkalmazható intézkedések részletes szabályait;
4. a kártalanítás mértékét, továbbá a kártalanítási eljárás részletes szabályait;
5. a Magyar Élelmiszerkönyv, a Magyar Takarmánykódex, az Állat-egészségügyi és Állatjóléti Kódex és a
Növényvédelmi Módszertani Gyűjtemény kötelező előírásait;
6. a zárlati és vizsgálatköteles károsítók körét, valamint azok behurcolása és elterjedése elleni kötelező és egyéb
növény-egészségügyi intézkedésekre vonatkozó részletes szabályokat;
7. a vetési, szaporítási és ültetvénytelepítési célra szolgáló növények növény-egészségügyi követelményeit és azok
ellenőrzési rendszerét;
8. a növényvédelmi tevékenységre, vizsgálatokra, intézkedésekre, képesítésre, járvány- és gradációelhárításra,
növényvédő szerek felhasználására vonatkozó részletes szabályokat;
9. a növényvédő szer hatóanyagok, valamint növényvédő szerek engedélyezésének, növényvédő szerek forgalmi
kategóriába sorolásának, tárolásának, szállításának, csomagolásának, jelölésének, forgalomba hozatalának,
felhasználásának és ezek ellenőrzésének részletes szabályait;
10. a növényben, növényi termékben megengedhető növényvédőszer-maradék, illetőleg termésnövelő anyagból
származó megengedett toxikus vegyianyag-tartalom mértéket;
12. a termésnövelő anyagok engedélyezésére, tárolására, forgalomba hozatalára és felhasználására vonatkozó
részletes szabályokat;
13. a zöldség és gyümölcs ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokat;
14. a takarmányok előállításának, tárolásának, szállításának, forgalomba hozatalának, felhasználásának,
csomagolásának, jelölésének, a megengedettnél több nemkívánatos anyagot tartalmazó takarmány felhasználásának
feltételeit és rendjét;
15. az új takarmányok engedélyezésének és nyilvántartásba vételének, a nem engedélyezett és nyilvántartásba nem
vett takarmányok előállítása, felhasználása és behozatala eseti jellegű engedélyezésének, az engedélyek feltételhez
kötésének, módosításának, felfüggesztésének és megszüntetésének feltételeit és rendjét;
16. a takarmány-ellenőrzés rendjét;
17. a bejelentendő állatbetegségek körét és azok leküzdésének részletes szabályait;
18. az állatok jelölésére, nyilvántartására, a marhalevél kiállítására és kezelésére vonatkozó részletes szabályokat;
19. az állat tartásának, tenyésztésének, szaporításának, forgalomba hozatalának, levágásának, leölésének, az
állatvásár, az állatkiállítás, az állatbemutató, az állatverseny tartásának állat-járványügyi és higiéniai szabályait;
20. az állatállományok állat-egészségügyi védelmének részletes szabályait;
21. az állatok belföldi forgalmára és szállítására, belső piaci kereskedelmére, behozatalára vonatkozó feltételeket;
22. a nem harmonizált állatfajok, állati eredetű termékek kereskedelmének, behozatalának állat-egészségügyi
feltételeit;
23. az állati eredetű melléktermék előállításának, feldolgozásának, ártalmatlanításának, gyűjtésének, tárolásának,
szállításának, forgalomba hozatalának, felhasználásának állat-egészségügyi szabályait;
24. az állatgyógyászati készítmények és egyes állatgyógyászati termékek előállítására, törzskönyvezésére,
forgalomba hozatalára, rendelésére, felhasználására, az állatgyógyászatban használt elektroorvosi eszközök
használatára vonatkozó részletes szabályokat, a gyógyszeres takarmányok előállításának, forgalomba hozatalának,
felhasználásának, az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények, ápolószerek, segédanyagok
forgalomba hozatalának feltételeit;
25. a nem állami laboratóriumok engedélyezésének és működésének részletes szabályait;
26. az élelmiszer-előállítás, -tárolás, továbbá -szállítás szabályait;
27. az élelmiszer-adalékanyagok, enzimek, aromák felhasználásának egyes szabályait;
28. az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal élelmiszer-higiéniai feltételeit;
29. a kistermelői élelmiszer-előállítás és forgalmazás élelmiszer-higiéniai feltételeit;
30. a vendéglátó-ipari termékek előállításának feltételeit;
31. az élelmiszer-ipari gépek, berendezések élelmiszer-higiéniai engedélyezésének feltételeit;
32. az ivóvíz, az ásványvíz, a forrásvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályait;
33. a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai és integrált gazdálkodási követelmények szerinti
előállításának, forgalmazásának és jelölésének egyes szabályait;
34. az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok felhasználásának szabályait;
35. az e törvény hatálya alá tartozó eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak megfizetésével kapcsolatos
eljárási szabályokat, valamint az igazgatási szolgáltatási díjak felhasználásának szabályait;
36. az állat- és növény-egészségügyi határállomásokra vonatkozó részletes szabályokat.
(3) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy - a (2) és (6) bekezdésben nem említett kérdésekben - az általános
élelmiszer-jelölési előírásokat a fogyasztóvédelemért felelős miniszterrel együttes rendeletben szabályozza.
(4) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy az egészségügyért felelős miniszterrel együttes rendeletben szabályozza
a) az élelmiszerek előállításához szükséges technológiai segédanyagok körét, felhasználásának feltételeit;
b) az élelmiszerek mikrobiológiai szennyezettségének megengedhető mértékét, valamint a radioaktív és vegyi
szennyezettséggel kapcsolatos előírásokat;
c) az új élelmiszerek közösségi engedélyezésével kapcsolatos eljárási rendelkezéseket.
(5) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben állapítsa meg
a) az egészségügyért felelős miniszterrel egyetértésben az állat-egészségügyi biocid termékek forgalomba
hozatalának feltételeit;
b) a kereskedelemért felelős miniszterrel egyetértésben a vásári, a piaci és a vásárcsarnoki árusítás állategészségügyi
és élelmiszer-biztonsági szabályait;
c) a kereskedelemért felelős miniszterrel egyetértésben az élelmiszerek forgalomba hozatalának szabályait;
d) a vendéglátásért, valamint a kereskedelemért felelős miniszterrel egyetértésben a vendéglátó-ipari termékek
forgalomba hozatalának szabályait;
e) a fogyasztóvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben a hagyományos különleges tulajdonságú
mezőgazdasági termékek és élelmiszerek tanúsításának rendjét;
f) a környezetvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben a növényvédő szerrel érintkezésbe került
csomagolóeszközök kezelésére vonatkozó részletes szabályokat;
g) a környezetvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben a növényvédő szerek, valamint termésnövelő anyagok
mező- és erdőgazdasági célú légi kijuttatásának részletes szabályait;
h) a környezetvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben az állati hulladékokból készített komposztok
mezőgazdasági területen történő felhasználásának feltételeit;
i) az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben az e törvény hatálya alá tartozó eljárásokért fizetendő
igazgatási szolgáltatási díjak mértékét;
j) az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben az áruk behozatala, illetve kivitele során a vámhatóságra
vonatkozó, e törvény hatálya alá tartozó eljárásokkal kapcsolatos rendelkezéseket.
(6) Felhatalmazást kap az egészségügyért felelős miniszter, hogy a miniszterrel együttes rendeletben szabályozza
az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokra, továbbá a tápértékjelölésre
vonatkozó részletes szabályokat.
(7) Felhatalmazást kap a kereskedelemért felelős miniszter, hogy a miniszterrel együttes rendeletben szabályozza
az előrecsomagolt élelmiszerek megengedett tömeg- és térfogatértékeit és azok ellenőrzési módszereit.
(8) Felhatalmazást kap a honvédelemért felelős miniszter, hogy a miniszterrel együttes rendeletben szabályozza a
Magyar Honvédség élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatait.
(9) Felhatalmazást kap az egészségügyért felelős miniszter, hogy a miniszterrel egyetértésben rendeletben
szabályozza
a) a különleges táplálkozási célú élelmiszerek előállítására és forgalomba hozatalára;
b) az étrend-kiegészítők előállítására és forgalomba hozatalára;
c) a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadására vonatkozó
előírásokat.