Az Európai Tanács és a Parlament új élelmiszerekrõl és az új élelmiszer-összetevõkrõl szóló 258/97/EC rendelet módosítását tûzte ki célul.
Az új élelmiszerekrõl és az új élelmiszer-összetevõkrõl szóló 258/97/EK rendelet azokra az élelmiszerekre vonatkozik, amelyeket a rendelet hatálybalépési dátuma elõtt (1997. május 15.) az EU-ban nem fogyasztottak jelentõs mértékben, és amelyeket ezért a Közösség területén történõ forgalomba hozataluk elõtt biztonsági vizsgálatnak és engedélyezésnek kell alávetni.

A fõ célja felülvizsgálat és a frissítés
A fõ célkitûzés az új élelmiszerekrõl szóló 258/97/EK rendelet felülvizsgálata és frissítése, a következõ célokat szem elõtt tartva:
- az élelmiszer-biztonság szavatolása, az emberi egészség védelme, a belsõ élelmiszerpiac mûködésének biztosítása az engedélyezési eljárás korszerûsítésén keresztül, egy megfelelõbb biztonságértékelési rendszer kifejlesztése és az új élelmiszer fogalmának, ideértve az élelmiszerekre lehetséges hatást gyakorló új technológiákat is valamint a rendelet hatályának tisztázása;
- a rendszer hatékonyságának és átláthatóságának növelése, valamint a rendelet végrehajtásának javítása;
- a fogyasztók tájékoztatása az élelmiszerekrõl, lehetõvé téve számukra a tudatos döntést;
- a jogi egyértelmûség megteremtése a szükséges módosításokkal és a jogszabály aktualizálásával.
Négy fõ szempont
Az új rendelet megalkotását megelõzõ 2006-2007-ben elvégzett közösségi szintû hatásvizsgálat az alábbi négy fõbb szakpolitikai szintû fellépésre irányult:
1. A harmadik országból származó hagyományos élelmiszerek biztonságának megfelelõen kiigazított értékelés és felügyelete.
2. Biztonsági értékelés és engedélyezési eljárás.
3. Az engedélyezésrõl szóló határozat.
4. Az élelmiszerek többcélú felhasználásának engedélyezése.
A fentieknek megfelelõen a módosított rendelet fõbb pontjai:
I. A rendelet hatálya és fogalom-meghatározások. Az 1997. május 15-ei vonatkoztatási idõpont megmarad, tekintettel arra, hogy nem hagyható szabályozatlan idõintervallum; a szignifikáns mennyiség pontos megfogalmazása, ennek elõsegítésére a rendelet elõír egy részletes útmutató kidolgozását. Három fõ területen jelennek meg az új élelmiszerek, ezért a módosítás ezeket fokozottabban figyelembe veszi: harmadik országból származó tradicionális élelmiszerek, innovatív termékek, új technológiákkal (pl. nanotechnológia) elõállított élelmiszerek.
II. Harmadik országból érkezõ, tradicionális élelmiszerek értékelése. Egyszerûsített engedélyezési eljárást jelenik meg a rendeletben, amennyiben a kérvényezõ a hosszú, több generáción keresztüli élelmiszerként történõ biztonságos fogyasztást bizonyítani tudja.
III. Centralizált biztonsági értékelés. Az eddigi szabályozástól eltérõen a benyújtott kérvényeket az EFSA értékeli és nem a tagállamok. Az EFSA megadott idõszakon belül köteles az értékelést a Bizottságnak megküldeni. Az engedélyezésrõl a határozat komitológiai eljárás keretében készül. Az engedély kétféle lesz: ha általános jellegû az élelmiszer (a jelen viszonyok között pl. a noni juice), akkor az engedély is általános, generikus, bármely vállalkozó utána a terméket piacra helyezheti.
Amennyiben azonban a termék innovatív jellegû, azaz a kérelmezõ komoly szakmai-tudományos kutatásokat végzett a termék elõállítása érdekében, az engedély a kérelmezõre korlátozódik, idõtartama 5 év lesz. Ezt követõen azonban már bárki a piacra helyezheti ugyanazt a terméket. A rendelt szigorú határidõkhöz köti az eljárás egyes szakaszait, az engedélyezési idõ rövidebbé tétele érdekében.
Érvényesül az egy ajtó, egy kulcs elv, azaz egy adott termék/anyag többcélú (táplálkozási szempontból jelentõs hatóanyag, adalékanyag, színezék, stb.) felhasználását azonos és egy eljárás keretében lehet engedélyeztetni, az ún. �közös eljárásra vonatkozó szabályozás alapján (�.). A Parlament és a Tanács jelenleg egyeztet a közös eljárásra vonatkozó rendelet végsõ változatáról.
IV. Jelölés. Bár a vonatkozó uniós elõírások pontosan szabályozzák az élelmiszerek jelölését, erkölcsi okok, ill. az egészségre vonatkozó állítások (1924/2006/EC) újonnan életbe lépett szabályozása miatt, egyes esetekben indokolt lehet az adott új élelmiszerrel összefüggésben jelölési követelményeket meghatározni.
Forrás: